Sos waniliowy (krem angielski) do lodów, deserów, ciast: szczególnie szarlotek, ciast z owocami i brownies, naleśników, gofrów, klusek na parze, budyni, galaretek oraz świeżych owoców. Kremowy, aksamitny i pyszny sos z ziarenkami wanilii.
Składniki:
150ml mleka
100ml słodkiej śmietany 30- 36%
40g cukru
1 laska wanilii
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
Sos można serwować na ciepło lub zimno. W celu schłodzenia sosu należy garnek włożyć do zimnej wody i mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch, ostudzić sos. Następnie przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia.
Niestety nie dopilnowałem i mi się zagotował ale ....... wyszedł naprawdę pyszny, Podałem z kandyzowanymi bananami i lodami czekoladowymi. Czysta poezja smaku!!!
Pyszny sos! Właśnie zjedliśmy z pampuchami z czekoladą. Myślałam, że będzie trudno go zrobić, ale poszło całkiem sprawnie i bez problemów. Dziękuję za przepis!
Radziłabym nie zastępować składników. Ewentualnie możesz zastąpić laskę wanilii cukrem z prawdziwą wanilią, jak piszesz. Dałabym ze 3 łyżeczki. Tą ilość należy odjąć od zwykłego cukru.