Sos waniliowy

8 Komentarzy

Sos waniliowy

Sos waniliowy (krem angielski) do lodów, deserów, ciast: szczególnie szarlotek, ciast z owocami i brownies, naleśników, gofrów, klusek na parze, budyni, galaretek oraz  świeżych owoców. Kremowy, aksamitny i pyszny sos z ziarenkami wanilii.

Składniki:

  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii.
  3. Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
  4. Sos można serwować na ciepło lub zimno. W celu schłodzenia sosu należy garnek włożyć do zimnej wody i mieszając od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch, ostudzić sos. Następnie przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia.

Smacznego.

Sos waniliowy

Sos waniliowy

Sos waniliowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 2 lat temu
    Niestety nie dopilnowałem i mi się zagotował ale ....... wyszedł naprawdę pyszny, Podałem z kandyzowanymi bananami i lodami czekoladowymi. Czysta poezja smaku!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Po co mam wlewac gorace mleko przez sitko? jaki to ma cel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zobaczysz na sitku ile zostaje takich strzępów/ resztek z laski wanilii poza ziarenkami ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Pyszny! Mimo tego, że nie dopilnowałam i mi się zważył. Uratowałam zblendowaniem ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Przepyszny sos. Uwielbiam go z pierogami z kaszą :) polecam mamusiom które mają niejadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Pyszny sos! Właśnie zjedliśmy z pampuchami z czekoladą. Myślałam, że będzie trudno go zrobić, ale poszło całkiem sprawnie i bez problemów. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Czy zamiast śmietanki można użyć mleka?a zamiast laski wanilli cukier z prawdziwą wanilią?i ile tego cukru dać?😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Radziłabym nie zastępować składników. Ewentualnie możesz zastąpić laskę wanilii cukrem z prawdziwą wanilią, jak piszesz. Dałabym ze 3 łyżeczki. Tą ilość należy odjąć od zwykłego cukru.