Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
75g masła
6 jajek
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Biszkopt udany, dzieli się na 3 części. Moim zdaniem za mało śmietany. Wyszedł przepyszny choć muszę nad wyglądem popracować. Pierwszy w życiu schwarzwaldzki torcik wiśniowy. Dziękuję za przepis.
Przepis na biszkopt beznadziejny. Nie otwiera się wgl piekarnika aż do wystygnięcia biszkoptu, inaczej opada. Po co to durne zdanie "do suchego patyczka"?
Przepis na biszkopt jest idealny, wychodzi przepyszny. Wystarczy trzymać się przepisu i piec tyle czasu ile podano (choć kusi, żeby wyjąć wcześniej). A dla pewności sprawdzić patyczkiem tuż przed końcem podanego czasu, bądź tuż po jego upływie. I wystarczy lekko uchylić drzwiczki piekarnika, żeby sprawdzić patyczkiem, wtedy nawet jeśli ciut mu brakuje, to nie powinien opaść. Robiłam już kilka razy i wychodzi świetny za każdym razem, goście nie mogli się nachwalić. A raz wyjęłam zbyt wcześnie, zaczął opadać, włożyłam od razu z powrotem do piekarnika to urósł znowu i ładnie się dopiekł. W życiu czegoś takiego nie widziałam i byłam w szoku, ale naprawdę się udało 😁
Mój pierwszy tort szwarcwaldzkiZrobiłam w mniejszej tortownicy i jestem zadowolona z efektu, na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Dziękuję i wesołych świąt :)
Biorę czekoladę do ręki i przykładam, lekko dociskając do boku tortu. Część spada, ale można ją ponownie zebrać. Należy to robić w miarę szybko, aby nie rozpusciła się w ciepłej dłoni.
Nie próbowałam. Tak myślę, że gdybym robiła to zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej (150g) dałabym ok. 130 g uniwersalnego mixu. Jak przetestujesz to proszę daj znać jak wyszlo ;)
Dzień dobry mam zapytanie na ile cm wyrośnie mniej więcej biszkopt mój piekłam w rancie i wyrósł bardzo niski na nie całe 5cm z blaku laku przekroić da się na 3 blaty ale czy on taki niski rośnie z przepisu? Zastanawiam się czy piec jeszcze raz. Czy te blaty maja być cienkie ?