Sernik z truskawkami i bezą

36 Komentarzy

Sernik z truskawkami i bezą

Idealny sernik w sezonie truskawkowym. Kruche ciasto pokryte jest warstwą czekolady i truskawek, zalane masą serową i przykryte pianą bezową. Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa, truskawki lekko kwaskowate, a beza na wierzchu słodziutka i z kropelkami rosy.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 70g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200 g cukru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)
  • ok. 400g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej brzegiem. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Następnie ściągnąć papier z kulkami.
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek, wypukłą stroną do góry.
  6. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku (dodając wszystkie jajka i żółtka). Następnie dodać śmietanę i na końcu skrobię.
  7. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok.  50- 60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Pod koniec pieczenia przygotować bezę. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę bezową wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin lub noc do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

80- 95 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Sernik z truskawkami i bezą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Właśnie się chłodzi przy uchylonych drzwiczkach... Jednak też mi się wydaje, że wyjdzie mi guma :/ póki co beza jest miękka. Zobaczymy jak się zachowa po nocy w lodówce .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Dobry, tylko bardzo opadł, a dla mnie to już duży minus.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Dzień dobry, a muszą być te kulki lub fasola? Po co to? Nie mam kulek, fasolę mogę kupić, ale ile jej wsypać, a może da się bez tego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Kulki lub fasola zapobiega "zjechaniu" ciasta, które jest wyklejone na bokach formy na dół podczas pieczenia. Fasoli należy dać tyle, aby pokryła dno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 5 lat temu
    Witam, jest problem z przepisem. Do bazy serowej przewidziane są 4 jajka i dwa żółtka. Ale w sposobie przygotowania w punkcie 6 wpisano: "dodać po jednym jajku i żółtku". A co z pozostałymi 3 jajkami i 1 żółtkiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Poprawiłam, dziękuję, powinno być już dobrze. Dodajemy wszystkie jajka i żółtka wymienione w składnikach, robiąc to stopniowo po jednym ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] myślę, ze tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Czy można użyć mrożonych truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Natii[/b] ta beza na górze jest właśnietaka jak piszesz. To taka pianka, a nie wysuszona beza. Pieczemy tylko 10- 15 min, aby przyrumienić masę białkową. Sucha beza powstaje poprzez jej długie suszenie w niskiej temperaturze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 10 lat temu
    sernik bardzo dobry i łatwy w zrobieniu tylko nie wiem co źle zrobiłam ponieważ zamiast BEZY wyszła ,,wilgotna białkowa pianka'' zrobiłam wszystko wg przepisu.
    Pozdrawiam Natii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kate[/b] bezpośrednio z opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 11 lat temu
    Mam pytanie - czy śmietanę 30% którą daje się do masy serowej- daje się ją bezpośrednio z opakowania czy trzeba ją wcześniej ubić ? tu mam dylemat ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować na Święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kamilo[/b] idealnie jest właśnie przygotować sernik dzień wcześniej ;-) Jeśli będziesz piekła wieczorem to możesz zostawić sernik na noc w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia, a rano włożyć go do lodówki. Jeśli w ciągu dnia to zostaw go w piekarniku, aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    Witam, mam zamiar upiec to ciastko w sobotę. ale gości będę miała dopiero w niedzielę. proszę o radę jak przechowywać serniczek żeby beza na tym nie ucierpiała.
    Przepisy i strona rewelacyjna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maverick · 11 lat temu
    Sernik jest pyszny... Chociaż niektórzy woleli mleczną czekoladę na spodzie; mi smakował w wersji z gorzką! Pyszny! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ato[/b] tak, tylko zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej, żeby sernik nie był za słodki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 12 lat temu
    czy zamiast truskawek moge dodac dzem truskawkowy? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Malwino[/b] tortownica o średnicy 26cm. Jest napisane w punkcie 3 ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malwina · 12 lat temu
    sernik wyglada smakowicie mam ochote go zrobic tylko mam pytanie ten serki robic na jakiej srednicy blasze?? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelinek[/b] wydaje mi się, że ten ser to czysty twaróg. (Przeczytać na opakowaniu dla pewności, czy nie ma w nim żadnych dodatków). Do czystego twarogu musisz dodać wszystkie wymienione składniki zgodnie z przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelinek · 12 lat temu
    mam pytanie jak kupie serek śmietankowy president twaróg śmietanowy,to czy trzeba dodawać te wszystkie składniki 4 jajka
    2 żółtka
    200g słodkiej śmietany 30%
    200g cukru
    80g mąki ziemniaczanej czy odrazu wyłożyć na brytfanke ... wygląda apetycznie mam zamiar zrobić ten sernik jako tort urodzinowy dla mojego dziecka pozdrawiam:)