Lekki sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki na biszkoptach podłużnych. Sernik wzbogaciłam dodatkiem brzoskwiń i truskawek. Smaczny, orzeźwiający i łatwy do przygotowania.
Składniki:
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka brzoskwiniowa
2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g)
4 połówki brzoskwiń z puszki
300g truskawek
300g biszkoptów podłużnych
Sposób przygotowania:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 200g truskawek pokroić w drobną kostkę.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z jednym serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać truskawki i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Ostudzić.
Gdy galaretka z serkiem zastygnie, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z drugim serkiem. Gdy zacznie tężeć dodać brzoskwinie i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretka z serkiem zastygnie, udekorować górę sernika pozostałymi truskawkami.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
3 lat temu
Właśnie robię i stwierdzam że ilość podana jest za mała do tortownicy o podanych wymiarach ..za mało serków trzeba przynajmniej po dwa dawać na jedną warstwę z galaretką w takim przypadku po jednym serku druga warstwa biszkoptów zupełnie nie potrzeba.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
6 lat temu
za duzo ciastek za mało serków:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
8 lat temu
Super przepis, prosty . Był to moj pierwszy "wypiek" i już nie ostatni ;) trochę się zagapiłam i 1 warstwa galaretki za szybko mi się ścięła ale to nie był duży problem , tylko trochę mam twardy spód. Następnym razem powinno wyjść idealnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
10 lat temu
Pycha robiłam według przepisu i udało się :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Beatko[/b] tak, należy je rozmrozić wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
beatka·
11 lat temu
witam pania czy do ciasta nadaja sie mrozone truskawki? musze je rozmrazac wczesniej?pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Justyno[/b] poncz nie jest konieczny, choć można go zrobić. Zrób jak uważasz, tak i tak będzie dobrze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
11 lat temu
Będę robiła to ciasto na pieczonym biszkopcie i mam pytanie czy lepiej biszkopt trochę nasączyć żeby wszystko razem lepiej się trzymało czy nie ma takiej potrzeby? Zastanawiam się po prostu czy przy zwykłym biszkopcie ciasto nie będzie się rozjeżdżać przy krojeniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Miko[/b] możesz tak zrobić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mika·
12 lat temu
a można zrobić to ciasto w kwadratowej formie 24 cm i upiec biszkopt przekrawając go na pół
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
12 lat temu
Ciast pyszne wszystkim smakowalo :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Zrobilam - ciasto jest pyszne. :) Troche mi nie wyszlo,bo pierwsza galaretke wylalam za wczesnie,ale w smaku i tak bylo bardzo dobre.A na przyszlosc bede juz wiedziec-bo ciacho na pewno zrobie jeszcze nieraz.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Moniu[/b] ooo, a to ciekawe, że jeszcze znalazłaś truskawki ;-) Cieszę się, że mój przepis się przydał.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
14 lat temu
Rewelacyjny sernik zrobiłam go dzisiaj, kupiłam jeszcze na rynku wspaniałe truskawki i musiałam je wykorzystać na to ciasto, rodzinie smakowało. więc za ciasto 100 punktów
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
15 lat temu
ciasto bardzo dobre, orzezwiajace i latwe do zrobienia, polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dagmara_65·
15 lat temu
Pięknie prezentuje się Twój sernik! A tak generalnie o Twoim blogu, to przyznam, że jestem pod wielkim wrażeniem! Same smakowitości serwujesz! Pozdrawiam :)
Tak trzymaj... albo i jeszcze lepiej, tego Ci życzę!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
15 lat temu
[b]Paula[/b] dokładnie ;-)
[b]chanya13[/b] dobrze, że sezon na truskawki rozpoczęsty, bo sporo przepisów czeka w kolejce 8)
[b]szarlotek[/b] masz racje, jest niezawodny :-)
[b]asieja[/b] dziękuje
[b]Cezonia [/b] dziękuję. przepis jest bardzo prosty i znany. Na pewno większości znany, chociażby z samych serków. Ja go zrobiłam po swojemu :-*
[b]emma001[/b] bardzo mi miło :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emma001·
15 lat temu
Dawno nie widziaam tak wspaniale prezentujacego sie serniczka na zimno ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cezonia·
15 lat temu
Prosty przepis, a na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
ach.. uwielbiam słodkie serniczki na zimno. szczególnie tak pięknie wyglądające.