Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.
Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
Witam, czy krakersy w tym przepisie mają być solone? Bo tylko takie w sklepie znalazłam i nie wiem czy mam szukać dalej jakiś innych? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Doskonały przepis!
Nie miałam płatków migdałowych- zamiast nich dodałam do masy więcej wiórków kokosowych (300g) i odrobinkę migdałowego aromatu do ciast. Ciasto wyszło wspaniałe- rodzina się zachwyca!
Mój patent: biedronkowe krakersy "PUB" doskonale można przycinać zwykłymi nożyczkami, żeby je dopasować do rozmiaru blachy. :)
swietne ciasto!!! dopiero sie ucze,a wyszlo identyczne jak na zdjeciu.Bardzo dobre w smaku.Po prostu pyszne! Przepis dokladny .Jak najbardziej polecam!
Super dokładny przepis. Jestem początkującą ''kucharka'' i bałam sie ze cos zrobie nie tak ale wyszło przepyszne! Goście sie zajadali:) Dziekuje za tak dokładny przepis! Pozdrawiam
Udało się! Udało! Bałam się, że Rafaello nie stężeje, że może za rzadka masa mi wyszła, ale nic z tych rzeczy. Ukochanemu i gościom smakowało, z wyglądu też niezłe ciacho, więc great success :) Dzięki za przepis!
po 6 godzinach chłodzenia postanowiłem rozkroić bo już nie mogłem się doczekać żeby spróbować i stwierdzam że ciasto bardzo pyszne:) krakersiki są miękkie ale podejrzewam że jutro ciasto będzie o niebo lepsze ;)
zrobiłam wczoraj, moje uwagi:
za dużo kokosu i płatków migdałowych w masie.
Poza tym super!
Dzięki za przepis :)
ps. Nie mogłam się dodzwonić do przyjaciółki, która zna podobny przepis, ale pamiętałam, że ona zalecała mniej cukru - więc dałam tu tylko szklankę - niestety w tej wersji to za mało ... więc lepiej dodać tyle co w przepisie
tak robiam to ciasto i jest bardzo dobre niezwykle smakuje, nie jest wcale trudne i nie drogie jeśli chcecie zadziwić czymś gości to jest wspaniayly pomysl