Rafaello na krakersach

95 Komentarzy
Rafaello na krakersach

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 25- 40 cm:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 375 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g migdałów w płatkach

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • ok. 560 g krakersów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
  2. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
  4. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  5. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: wielkiezarcie.com

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 12 lat temu
    Ja robiłam takie ciasto z tą różnicą,że kokos do posypania mieszałam z pokruszonymi, zmiażdżonymi krakersami(worek foliowy i wałek się nada).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Iwono[/b] a czy ciasto poleżało co najmniej przez noc w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 12 lat temu
    A mi nie wyszlo :( Nie wiem czemu bylo czuc same slone krakersy, a masy prawie wcale. Z czego to moze wynikać? Za cienkie warstwy nalozylam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Witam:) ciasto wlasnie zrobilam, kokos sie studzi:) mam nadzieje ze bedzie pyszne:) tylko cz ta masa ma byc taka gesta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Doroto[/b] tak, mają być solone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Witam, czy krakersy w tym przepisie mają być solone? Bo tylko takie w sklepie znalazłam i nie wiem czy mam szukać dalej jakiś innych? Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ivoncja · 12 lat temu
    Doskonały przepis!
    Nie miałam płatków migdałowych- zamiast nich dodałam do masy więcej wiórków kokosowych (300g) i odrobinkę migdałowego aromatu do ciast. Ciasto wyszło wspaniałe- rodzina się zachwyca!
    Mój patent: biedronkowe krakersy "PUB" doskonale można przycinać zwykłymi nożyczkami, żeby je dopasować do rozmiaru blachy. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anita · 12 lat temu
    swietne ciasto!!! dopiero sie ucze,a wyszlo identyczne jak na zdjeciu.Bardzo dobre w smaku.Po prostu pyszne! Przepis dokladny .Jak najbardziej polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Super dokładny przepis. Jestem początkującą ''kucharka'' i bałam sie ze cos zrobie nie tak ale wyszło przepyszne! Goście sie zajadali:) Dziekuje za tak dokładny przepis! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 13 lat temu
    Udało się! Udało! Bałam się, że Rafaello nie stężeje, że może za rzadka masa mi wyszła, ale nic z tych rzeczy. Ukochanemu i gościom smakowało, z wyglądu też niezłe ciacho, więc great success :) Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 13 lat temu
    po 6 godzinach chłodzenia postanowiłem rozkroić bo już nie mogłem się doczekać żeby spróbować i stwierdzam że ciasto bardzo pyszne:) krakersiki są miękkie ale podejrzewam że jutro ciasto będzie o niebo lepsze ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 13 lat temu
    Pyszne ciasno,..wspaniale....polecam wszyskim bo naprawde warto,..dziekuje za przepis.....:]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    Ciasto przepyszne:) smakuje prawie tak samo jak czekoladki Rafaello! I pięknie się prezentuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika_999 · 14 lat temu
    REWELACJA! Smak niepowtarzalny. Najlepsze drugiego dnia, jak krakersy złapią wilgoć. Będzie częstym gościem na moim stole!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aska · 14 lat temu
    zrobiłam wczoraj, moje uwagi:
    za dużo kokosu i płatków migdałowych w masie.
    Poza tym super!
    Dzięki za przepis :)

    ps. Nie mogłam się dodzwonić do przyjaciółki, która zna podobny przepis, ale pamiętałam, że ona zalecała mniej cukru - więc dałam tu tylko szklankę - niestety w tej wersji to za mało ... więc lepiej dodać tyle co w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 14 lat temu
    tak robiam to ciasto i jest bardzo dobre niezwykle smakuje, nie jest wcale trudne i nie drogie jeśli chcecie zadziwić czymś gości to jest wspaniayly pomysl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jukejka · 15 lat temu
    Uwielbiam i często robię ale trochę inaczej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 15 lat temu
    Oj jak pysznie wygląda! musze spróbować :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emma001 · 15 lat temu
    Przeis zachowuje i niedługo wypróbuje ;) Slinka mi leci na jego widok ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 15 lat temu
    kojarzę to ciacho, mam na nie ochotę od nie pamiętnych czasów... tylko kiedy je wszystkie robić...