Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.
Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.