Rafaello na krakersach

95 Komentarzy
Rafaello na krakersach

Kokosowe ciasto na krakersach bez pieczenia. Jest smaczne, słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Słone krakersy bardzo dobrze komponują się ze słodką, kokosową masą budyniową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 25- 40 cm:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek (lub 60 g) skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 375 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g migdałów w płatkach

Posypka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • ok. 560 g krakersów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń: W tym celu odlać trochę mleka (ok. 200 ml) i wymieszać dokładnie trzepaczką z mąką, skrobią, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać delikatnie trzepaczką co jakiś czas, ale nie za dużo, aby nie rozrzedzić budyniu).
  2. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać porcjami chłodny budyń. Następnie dalej miksując, wlać cienkim strumieniem wódkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką po 200 g wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 25 x 40cm wyłożyć warstwą krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy budyniowej tak, aby przykryła krakersy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. (U mnie wyszły 4 warstwy krakersów).
  4. Przygotować posypkę: Masło roztopić na patelni. Dodać cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
  5. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: wielkiezarcie.com

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach Rafaello na krakersach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    ja mam zapisany od jakiegoś czasu ten przepis ale jeszcze nie robiłam. Zdjęcie wygląda pysznie muszę w końcu zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda K. · 14 lat temu
    jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta, ale przepis zapisałam, bo skutecznie kusisz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota20w · 14 lat temu
    ale smacznie wygląda !
    Piękny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    a wiesz, że taki właśnie przekładaniec chodzi za mną już od dłuższego czasu? pyszności... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, ale uwaga niebezpieczne. Trzeba mieć silną wolę, żeby skończyło się na jednym kawałku 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    podoba mi się ta ciasteczkowa słodka propozycja. i szybko i pysznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Macierzanka · 14 lat temu
    Jadłam niedawno coś takiego z kremem waniliowym - pycha! Wyobrażam sobie, że wersja Rafaello też musi smakować wyśmienicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Znam taki przepis na rafaello i bardzo lubię:)