Mazurek makowo- kokosowy
Pomimo, że to ciasto nazywane jest mazurkiem, bardziej powiedziałabym, że jest to ciasto tortowe, które według mnie pasuje nie tylko na Wielkanoc, ale ze względu na mak również na Boże Narodzenie. Jednocześnie tak jak mazurek jest proste zarówno do przygotowania jak i w smaku. Jest to bardzo dobry przepis na wykorzystanie białek. Potrzeba ich aż 10. Ciasto jest smaczne. Smakuje jak "Białkowiec" przełożony masą kokosową. Przepis jest na szklanki i łyżki, czyli dokładne odmierzanie składników nie jest konieczne. Jednak w nawiasach podaję ilość użytych składników w gramach (tyle ile ja użyłam), jeśli ktoś woli odmierzać na wadze.
Przepis pochodzi z książki: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja proponuje przygotować masę w ten sposób, aby utrzeć masło z żółtkiem i dodać stopniowo ugotowany budyń. Chcąc uniknąć surowego jajka, zmieniłam kolejność, dodając żółtko podczas gotowania budyniu.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- 10 białek, temperatura pokojowa
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 125 g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka mąki pszennej (lub 150 g)
- 1 szklanka suchego maku (lub 150 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 3 łyżki mąki pszennej (lub 50 g)
- 8 łyżek wiórków kokosowych (lub 85 g, dałam drobne)
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru pudru (lub 130 g)
Do dekoracji:
- wiśnie kandyzowane
- migdały
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm (lub trochę mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo (po ok. 1 łyżce) cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, wlewać stopniowo przestudzone masło, miksując dalej na najwyższych obrotach. (Masa po dodaniu tłuszczu znacznie opadnie).
- Zmniejszyć obroty robota na niskie (lub mieszać ręcznie szpatułką) i dodawać stopniowo mąkę z makiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową: Do jednej szklanki mleka dodać żółtko, mąkę i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Miękkie masło i cukier puder ucierać mikserem na najwyższych obrotach, na jasną masę przez ok. 10 minut. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
- Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. (Ciasto jest niskie, ale da się je przeciąć na dwa blaty).
- Dolny blat ciasta przełożyć do formy. Większą część masy budyniowej rozsmarować na dolnym blacie. Przykryć górnym blatem i rozsmarować resztę masy.
- Ciasto udekorować wiśniami i migdałami. Schłodzić w lodówce, aby masa stwardniała.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |