Mazurek makowo- kokosowy

21 Komentarzy
Mazurek makowo- kokosowy

Pomimo, że to ciasto nazywane jest mazurkiem, bardziej powiedziałabym, że jest to ciasto tortowe, które według mnie pasuje nie tylko na Wielkanoc, ale ze względu na mak również na Boże Narodzenie. Jednocześnie tak jak mazurek jest proste zarówno do przygotowania jak i w smaku. Jest to bardzo dobry przepis na wykorzystanie białek. Potrzeba ich aż 10. Ciasto jest smaczne. Smakuje jak "Białkowiec" przełożony masą kokosową. Przepis jest na szklanki i łyżki, czyli dokładne odmierzanie składników nie jest konieczne. Jednak w nawiasach podaję ilość użytych składników w gramach (tyle ile ja użyłam), jeśli ktoś woli odmierzać na wadze.

Przepis pochodzi z książki: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja proponuje przygotować masę w ten sposób, aby utrzeć masło z żółtkiem i dodać stopniowo ugotowany budyń. Chcąc uniknąć surowego jajka, zmieniłam kolejność, dodając żółtko podczas gotowania budyniu.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • 10 białek, temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub 150 g)
  • 1 szklanka suchego maku (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 3 łyżki mąki pszennej (lub 50 g)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych (lub 85 g, dałam drobne)
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru (lub 130 g)

Do dekoracji:

  • wiśnie kandyzowane
  • migdały

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm (lub trochę mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo (po ok. 1 łyżce) cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, wlewać stopniowo przestudzone masło, miksując dalej na najwyższych obrotach. (Masa po dodaniu tłuszczu znacznie opadnie).
  3. Zmniejszyć obroty robota na niskie (lub mieszać ręcznie szpatułką) i dodawać stopniowo mąkę z makiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową: Do jednej szklanki mleka dodać żółtko, mąkę i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Miękkie masło i cukier puder ucierać mikserem na najwyższych obrotach, na jasną masę przez ok. 10 minut. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
  6. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty. (Ciasto jest niskie, ale da się je przeciąć na dwa blaty).
  7. Dolny blat ciasta przełożyć do formy. Większą część masy budyniowej rozsmarować na dolnym blacie. Przykryć górnym blatem i rozsmarować resztę masy.
  8. Ciasto udekorować wiśniami i migdałami. Schłodzić w lodówce, aby masa stwardniała.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Mazurek makowo- kokosowy Mazurek makowo- kokosowy Mazurek makowo- kokosowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego nr 4, kwiecień 1994 r. - poproszę przy okazji zmienić. Uwielbiam ten przepis i to ciasto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 5 lat temu
    Nie lubię piec ciast i nie przepadam za ich jedzeniem ale to mnie powaliło ! Drugi raz robię i czekam z niecierpliwością jest pyszne , można powoedziec ze słowo ciasto nabiera innego znaczenia! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agacia · 8 lat temu
    wygląda przepięknie, na następny rok zrobię taki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Robiłam, jest pyszne, POLECAM :) ale troche zmodyfokowałam przepis, mianowicie przy masie budyniowej zamiast dodawać cukier puder do masła, dodałam zwykły cukier do gotującego się mleka, zapobiega to powstawaniu grudek w masie ;) a jeśli chodzi o ciasto to przy łączeniu mąki i piany z białek polecam wymieszać to ręcznie żeby ciasto było nadal puszyste :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 9 lat temu
    Zrobiłam według Twojego przepisu i masa wyszła mi połowa tego co Twoja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bernadeta · 10 lat temu
    Zrobiłam takie ciasto jakiś czas temu nie znając tego przepisu wzbogaciłam ciasto ponczem kawowym,a wierzch polałam polewa czekoladową.Pycha! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 10 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne.Piekłam już kilka razy ponieważ jest proste w pieczeniu,tylko do kremu dodaję budyń lub makę kartoflana.Dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Mazur wygląda obłędnie :-) Upiekę na święta, dam znać jak wyszło :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Zastanawiają mnie dwie rzeczy w tym cieście. Mianowicie - po ubiciu białek masa była niewyobrażalnie wielka, natomiast po wlaniu margaryny opadła. Podczas pieczenia już nie urosła. I teraz czy wlewana margaryna była za szybko czy jednak coś z jajkami było nie tak (temperaturę odrzucam, miała 3 godziny żeby wystygnąć)? Druga sprawa to masa kokosowa - czy nie powinna być tam mąka ziemniaczana? Zrobiłam ją zgodnie z przepisem, ale konsystencję ma gęstej śmietany, bardziej gęste nie chce być :/ Dziękuję za odpowiedź, Ania
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu to normalne, że po wlaniu tłuszczu do białek masa opada. Do masy wystarczy mąka pszenna podana w przepisie, aby masa zgęstniała. Może dodałaś za mało tej mąki, albo za krótko gotowałaś tak, że masa nie zdążyła zgęstnieć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna Migdal · 4 lat temu
      niestety to tak jest w przypadku przepisow gdzie podane sa skladniki 3 lyzki albo 2 szklanki. Lyzka lyzce nie jest rowna a przeliczniki na stronach internetowych podaja rozne przeliczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elżbieta · 11 lat temu
    Ciasto wygląda przepysznie i muszę zrobić następnym razem, ale ponieważ miałam problem z kremem budyniowym, więc wypróbowałam z połowy porcji. Wyszedł pyszny. Do ciasta wrócę i też zrobię ten pierwszy raz. Świetny przepis.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klesa · 11 lat temu
    Pomijam fakt, że biszkopt wyrósł na 1 cm, był upieczony, ale bez zakalca. Białka ubite były, że aż wychodziły z miski :-)
    Smak tego ciasta ratuje wszystko, nawet początkowy mega-nerw, że ciasto nie urosło jak powinno. Na pewno do niego wrocę; mimo wszystko ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ALICJA · 11 lat temu
    Witam.Często zaglądam na Twoją stronę i coś upatrzę do wypróbowania.Tak było z tym mazurkiem,wyszedł pyszny i tak ładny jak Twój na zdjęciu.Smakował rodzince .Wielkie dzięki , :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DeserekTV · 11 lat temu
    Fantastyczne ciasto :) Musze zrobić na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    amaranthrose · 11 lat temu
    Pyszny mazurek.
    Śliczne zdjęcia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    pięknie wygląda :) a chęcią bym się poczęstowała :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 11 lat temu
    Wyglada przepysznie :)
    Zrobie go na swieta :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pyra · 11 lat temu
    Fantastycznie wygląda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Na coś takiego na Wielkanoc czekałam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Wygląda pięknie ! :)
    Mój mąż uwielbia mazurka makowego ( trochę innego niż Twój ;)), ale nie wiem czy w tym roku nie postawię na jakiegoś innego :)