Ciasto napakowane jest dużą ilością musli, orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami. W smaku przypomina batoniki musli oblane czekoladą. Mazurek jest smaczny, słodziutki i prosty do przygotowania.
W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.
Składniki:
Ciasto:
125g kostki do pieczenia Kasia
2 jajka
150g cukru
70g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
350g musli*
1 szklanka suszonych lub kandyzowanych owoców
1 szklanka posiekanych orzechów
40g płatków kukurydzianych
4 łyżki miodu
Polewa:
100g czekolady
1/3 szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Suszone i kandyzowane owoce posiekać na nieduże kawałki. Odstawić na bok.
Kasię roztopić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie wlać cienkim strumieniem roztopioną Kasię.
Dodać musli i pokruszone na mniejsze kawałki płatki kukurydziane. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. Dodać miód, orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce (odkładając na bok trochę do dekoracji) i ponownie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 22x 27cm (u mnie 24x 35cm) wsmarować tłuszczem i wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. (Inaczej mazurek może się mocno przykleić do formy i nie będzie można go z niej wyciągnąć).
Ciasto przełożyć do formy i ugnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170°C. (Piekłam w 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na małe kawałki i razem ze śmietanę podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita polewa.
Ciasto wyciągnąć z formy. Polać polewą i udekorować odłożonymi orzechami i owocami.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml * dowolne, zwykłe musli najlepiej z różnymi płatkami. (Tylko nie takie słodkie posklejane miodem, czekoladą itp).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
11 lat temu
Jaką dać czekoladę? Mleczną czy gorzką? Czy jak dam mleczną ciasto nie będzie zbyt słodkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Basiu lepiej gorzką. Ciasto jest słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nowa·
11 lat temu
Dzieło sztuki! :D Wyszło wspaniałe, tylko muszę dodać, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, a jako, że wyszło słodkie to do polewy nie dodawałam już śmietany :).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
12 lat temu
Powiem tak: wahałem się z napisaniem komentarza, bowiem nie bardzo wiedziałem jak dobrać słowa. Zrobilem wszystko dokładnie jak w przepisie. Brak slow - ciasto jak glut, zbyt słodkie. Jedym słowem - porazka. Przykro mi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwcia·
12 lat temu
Wstawilam do piekarnika...zobaczymy co z tego bedzie...dziekuje za przepis :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
12 lat temu
Co można dac zamiast orzechów by taniej wyszło(szklanka orzechów droga)?