Mazurek musli

6 Komentarzy

mazurek musli

Ciasto napakowane jest dużą ilością musli, orzechami oraz suszonymi i kandyzowanymi owocami. W smaku przypomina batoniki musli oblane czekoladą. Mazurek jest smaczny, słodziutki i prosty do przygotowania.

W przepisie wykorzystałam kostkę do pieczenia Kasia. Więcej przepisów z Kasią znajduje się na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g musli*
  • 1 szklanka suszonych lub kandyzowanych owoców
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 40g płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki miodu

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1/3 szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Suszone i kandyzowane owoce posiekać na nieduże kawałki. Odstawić na bok.
  2. Kasię roztopić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie wlać cienkim strumieniem roztopioną Kasię.
  6. Dodać musli i pokruszone na mniejsze kawałki płatki kukurydziane. Wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. Dodać miód, orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce (odkładając na bok trochę do dekoracji) i ponownie wymieszać.
  7. Formę prostokątną o wymiarach ok. 22x 27cm (u mnie 24x 35cm) wsmarować tłuszczem i wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. (Inaczej mazurek może się mocno przykleić do formy i nie będzie można go z niej wyciągnąć).
  8. Ciasto przełożyć do formy i ugnieść. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 170°C. (Piekłam w 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem ze śmietanę podgrzewać, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita polewa.
  10. Ciasto wyciągnąć z formy. Polać polewą i udekorować odłożonymi orzechami i owocami.

Smacznego.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* dowolne, zwykłe musli najlepiej z różnymi płatkami. (Tylko nie takie słodkie posklejane miodem, czekoladą itp).

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

mazurek musli

mazurek musli

mazurek musli

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Jaką dać czekoladę? Mleczną czy gorzką? Czy jak dam mleczną ciasto nie będzie zbyt słodkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 10 lat temu
    Dzieło sztuki! :D Wyszło wspaniałe, tylko muszę dodać, że znacznie zmniejszyłam ilość cukru, a jako, że wyszło słodkie to do polewy nie dodawałam już śmietany :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 11 lat temu
    Powiem tak: wahałem się z napisaniem komentarza, bowiem nie bardzo wiedziałem jak dobrać słowa. Zrobilem wszystko dokładnie jak w przepisie. Brak slow - ciasto jak glut, zbyt słodkie. Jedym słowem - porazka. Przykro mi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia · 11 lat temu
    Wstawilam do piekarnika...zobaczymy co z tego bedzie...dziekuje za przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 11 lat temu
    Co można dac zamiast orzechów by taniej wyszło(szklanka orzechów droga)?