Ciekawy, dość nietypowy tort serowo- czekoladowy. Górny i dolny blat tortu to sernik, a środkowy to brownie. Całość przełożona jest masą orzechową. Smak masła orzechowego dominuje, dlatego ciasto kieruję tylko do zwolenników tego masła. Tort jest ciężki, mocno sycący i kaloryczny. Dlatego proponuję kroić po cienkim kawałku ;)
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną zmielonymi migdałami. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.
Składniki:
Brownie:
200 g czekolady gorzkiej
3 jajka
150 g masła
120 g cukru
70 g mąki pszennej (lub zmielonych migdałów)
Sernik:
750 g twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
180 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 40 g)
7 jajek
190 g masła
Masa orzechowa:
320 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
200 g masła
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
orzechy ziemne do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto brownie. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Na końcu wmieszać szpatułką mąkę lub zmielone migdały.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta i może popękać, a po upieczeniu opada. Gdy ostygnie można je bardzo delikatnie odwrócić do góry dnem, aby zrobiło się bardziej płaskie).
Przygotować sernik. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budyń w proszku. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Można piec dwa serniki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim na grzałce góra- dół. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż pierwszy sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)). Serniki pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby po ostygnięciu sernik był nierówny, można trochę wyrównać go nożem).
Przygotować masę orzechową. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder zmiksować razem na kremową masę.
Na paterze ułożyć sernik, posmarować go częścią masy orzechowej. Przykryć ciastem czekoladowym, posmarować masą i ułożyć drugi sernik. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i udekorować posiekanymi orzechami.
Tort łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim przepyszny. Brownie, faktycznie mocno syci, ale masło orzechowe to całkiem nowe połączenie smaków. Masa z masłem orzechowym ślicznie pachnie i jeszcze bardziej kusi by spróbować tego cuda. Przesyłam zdjęcia mojego cudeńka :)
Tort wykonałam dla mojego lubego na urodziny. Ma dla mnie mega słodki smak. Z racji braku dostępności orzechów arachidowych musiałam improwizować i zaopatrzyłam się w białe Michałki, które następnie pokruszyłam w blenderze, wymieszałam ze złotym (jadalnym) brokatem i obłożyłam tym tort. Ciekawy przepis.