Brownies z oreo

18 Komentarzy

oreo-brownies

Bardzo fajne połączenia mocno czekoladowego ciasta, ciasteczek oreo i orzechów. Chociaż nie przepadam za tymi ciasteczkami, według mnie zdecydowanie za słodkie, to do brownie pasują świetnie. Ich dodatek, jak i orzechów bardzo wzbogaca ciasto. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, słodkie, a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 150g ciasteczek Oreo (14 sztuk)
  • 60g orzechów (dowolnych, najlepiej mieszanych)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. 4 ciasteczka Oreo odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki i wmieszać delikatnie do ciasta.

2

  1. Ciasto przełożyć do formy kwadratowej (o wymiarach 24x 24cm) lub tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia.
  2. Odłożone ciasteczka i orzechy posiekać na grube kawałki i rozłożyć na cieście.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Brownies z oreo

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Mozna piec z termoobiegiem? Bo niestety moj piekarnik nie ma grzalki gornej i dolnej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 7 lat temu
    Najlepszy przepis na brownie! Wychodzi naprawdę pyszne, znika ze stołu w oka mgnieniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 9 lat temu
    Brownies REWELACJA! Bardzo łatwe do wykonania a w smaku super.
    Polecam i Pozdrawiam! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Q · 11 lat temu
    Ciasto upiekłam na święta Bożego Narodzenia.
    Mimo tego, że wyszedł zakalec, wszyscy byli zachwyceni.
    Mam jedynie problem ze zrozumieniem sensu rozpuszczania masła i czekolady w naczyniu, umieszczonym w gorącej wodzie - czy nie można tego zrobić po prostu w mikrofali? A może z tego powodu, że tak właśnie zrobiłam wyszedł zakalec?

    Bardzo gorąco polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz rozpuścić również w mikrofalówce. Powiem tak, to nie zakalec. To ciasto ma takie być, mocno wilgotne w środku i niskie. Taki jego urok ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciasteczkoLaury · 11 lat temu
    [b]czy[/b] [b]można[/b] dac [u]3[/u] jajka ? jak w tym klasycznym browniec i użyć innych [i]cisteczek[/i] ? :D / dziękuje za pomoc , super przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lu · 11 lat temu
    Ciasto naprawde pyszne Mniammm... Jutro znowu pieke :lol: Pozdrawiam i dzieki za fajny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Xenia · 11 lat temu
    A można masło zamienić na margaryne ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anniken · 11 lat temu
    Dzisiaj upieklam brownies z Twojego przepisu i wyszedł super wilgotny i taki czekoladowy
    Napewno będę tutaj zaglądała :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Wygląda ślicznie, bardzo podobają mi się takie dodatki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anniken · 11 lat temu
    Czy to ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe?
    Czy może lepiej dodać wiecej czekolady?
    Pozdrowienia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Och,wygląda tak smakowicie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 11 lat temu
    A ciasto nadaje się od razu do jedzenia, czy musi odleżeć swoje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 11 lat temu
    a te ciasteczka się nie spalą? ja kiedyś dodałam do ciasta kawałki kinder bueno i się przypaliły :(