Bardzo fajne połączenia mocno czekoladowego ciasta, ciasteczek oreo i orzechów. Chociaż nie przepadam za tymi ciasteczkami, według mnie zdecydowanie za słodkie, to do brownie pasują świetnie. Ich dodatek, jak i orzechów bardzo wzbogaca ciasto. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, słodkie, a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
250g gorzkiej czekolady
250g masła
180g cukru
szczypta soli
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
ok. 150g ciasteczek Oreo (14 sztuk)
60g orzechów (dowolnych, najlepiej mieszanych)
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
Dodać cukier, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
4 ciasteczka Oreo odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki i wmieszać delikatnie do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy kwadratowej (o wymiarach 24x 24cm) lub tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia.
Odłożone ciasteczka i orzechy posiekać na grube kawałki i rozłożyć na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
6 lat temu
Mozna piec z termoobiegiem? Bo niestety moj piekarnik nie ma grzalki gornej i dolnej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
8 lat temu
Najlepszy przepis na brownie! Wychodzi naprawdę pyszne, znika ze stołu w oka mgnieniu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monika·
10 lat temu
Brownies REWELACJA! Bardzo łatwe do wykonania a w smaku super.
Polecam i Pozdrawiam! :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina Q·
12 lat temu
Ciasto upiekłam na święta Bożego Narodzenia.
Mimo tego, że wyszedł zakalec, wszyscy byli zachwyceni.
Mam jedynie problem ze zrozumieniem sensu rozpuszczania masła i czekolady w naczyniu, umieszczonym w gorącej wodzie - czy nie można tego zrobić po prostu w mikrofali? A może z tego powodu, że tak właśnie zrobiłam wyszedł zakalec?
Bardzo gorąco polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Możesz rozpuścić również w mikrofalówce. Powiem tak, to nie zakalec. To ciasto ma takie być, mocno wilgotne w środku i niskie. Taki jego urok ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciasteczkoLaury·
12 lat temu
[b]czy[/b] [b]można[/b] dac [u]3[/u] jajka ? jak w tym klasycznym browniec i użyć innych [i]cisteczek[/i] ? :D / dziękuje za pomoc , super przepis :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lu·
12 lat temu
Ciasto naprawde pyszne Mniammm... Jutro znowu pieke :lol: Pozdrawiam i dzieki za fajny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Xenia·
12 lat temu
A można masło zamienić na margaryne ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anniken·
12 lat temu
Dzisiaj upieklam brownies z Twojego przepisu i wyszedł super wilgotny i taki czekoladowy
Napewno będę tutaj zaglądała :)
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Wygląda ślicznie, bardzo podobają mi się takie dodatki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anniken·
12 lat temu
Czy to ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe?
Czy może lepiej dodać wiecej czekolady?
Pozdrowienia :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Jest wilgotne i mocno czekoladowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
12 lat temu
Och,wygląda tak smakowicie! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patka·
12 lat temu
A ciasto nadaje się od razu do jedzenia, czy musi odleżeć swoje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Można jeść od razu, jak trochę ostygnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
12 lat temu
a te ciasteczka się nie spalą? ja kiedyś dodałam do ciasta kawałki kinder bueno i się przypaliły :(