Torcik kokosowy

20 Komentarzy

torcik kokosowy

Ekstremalnie kokosowe ciasto przełożone kremem z mascarpone również z dodatkiem kokosu. Torcik jest mocno kokosowy, chyba więcej kokosu nie dałoby się już dodać ;). Ciasto jest ciężkie, wilgotne i do tego bezglutenowe. Nie zawiera prawie w ogóle mąki, tylko małą ilość mąki ziemniaczanej.

Składniki:
Ciasto kokosowe:

  • 220g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 150g masy marcepanowej
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 180g wiórków kokosowych
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy pomarańczy

Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i pokrojonym na małe kawałki marcepanem na puszystą masę.
  2. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
  3. W osobnej miseczce wymieszać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Dodać do utartej masy i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 50min. w temperaturze 180°C.
  6. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  7. Przygotować krem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimny kokos.
  9. Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę kremu i przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu udekorować górę i bok tortu.
  10. Tort można udekorować płatkami kokosowymi. (Jeśli zdecydujecie się na takie płatki nie dawajcie ich za dużo. Możecie zrobić tak, jak na zdjęciach. Za duża ilość płatków utrudni krojenie tortu).

Smacznego.

Uwaga: Jak zrobić płatki kokosowe można przeczytać tutaj: "Jak otworzyć kokos".

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik kokosowy

torcik kokosowy

torcik kokosowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Witam, zakochałam się w cieście rok temu, ale dopiero w tym roku na swoje urodziny ciasto upiekłam. Pyszne wyszło wszystkim smakowało, trochę mnie zmartwiło że nie urosło tak bardzo jak na obrazu ale ciasto zaleczam do udanego i wartego do polecenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 10 lat temu
    Witam, ostatnio okazało sie, że mam celiakię i zaczęłam bardzo duzo piec. Często sie spotykam, ze do wypiekow "bezglutenowych" dodawane są wiorki kokosowe a na ich opakowaniach jest informacja, ze mogą zawierać śladową ilośc glutenu. Czy widziała kiedys pani bezglutenowe wiorki kokosowe?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Maju zawsze czytam skład na opakowaniu. Kupuję zwykłe wiórki kokosowe w supermarkecie (mieszkam w Niemczech).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    A w jakim markecie dostanę masę marcepanową? Do dyspozycji mam lidl, netto, polo market, biedronkę i intermarche. Ewentualnie czy mogłabym zrobić sama taką masę i jak? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Olu przepis na domową masę marcepanową jest na stronie. Tutaj link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/335-marcepan-masa-marcepanowa"]Marcepan[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    Witam. ciasto mi się nie udało. Piekłam ponad godzinę, a i tak wyszło mokre a raczej tłuste. na dół opadła taka warstwa, a to co ponad nią w zasadzie się rozsypało. Nie wiem czy coś źle namieszałam, czy to wina tego chlebka marcepanowego. da się to zjeść i nawet smaczne, ale dla gości się nie nadaje. Zrobiłam szybko ciasto cytrynowe i dałam krem z tego przepisu i było super. Kiedy w końcu dostane ten marcepan to spróbuje jeszcze raz. zrobiłam tez babeczki czekoladowe- pycha. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    Witam. dziękuję za poprzednie odp. mam znów pytanie. czy masę marcepanową mogę zastąpić tzw. chlebkiem marcepanowym? w polewie czekoladowej? tzn. usunęłabym czekoladę. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 11 lat temu
    Witam, jestem fanką Pani bloga już od dawna, przepisy są świetne i zawsze się udają :) Mam jedno pytanie, czy można zastąpić masę marcepanową z tego przepisu czymś innym ??? PS. uwielbiam ciasta kokosowe, a to świetnie się zapowiada. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaga · 11 lat temu
    Wczoraj zrobilam tort na moje przyjecie urodzinowe i niestety zniknal dosc szybko ;) pyszna kombinacja i wcale nie az taka slodka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    codojedzenia · 11 lat temu
    Pyszny torcik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata D. · 11 lat temu
    Torcik wygląda bardzo smakowicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Wygląda przepięknie. Połączenie kokosu i marcepanu brzmi bardzo apetycznie.
    Mniamm..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Jaki on ladny! no i kokosowy, a kokosowe smaki uwielbiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Paruzel · 11 lat temu
    piękny! przyciąga z daleka. Uwielbiam kokos więc na pewno do wypróbowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 11 lat temu
    pysznie wygląda tort i do tego ładna dekoracja:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    Widzę, że lubi Pani kokosowe klimaty. Ja, niestety, nie cierpię. Ale zrobiam ostatnio refaello z advokatem, z Pani strony, i gościom strasznie smakowao. Jeszcze nigdy nic im tak nie smakowao:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylvia / Happiness i · 11 lat temu
    Piekny tort! Polaczenie kokosa i marcepanu musi byc wspaniale :)