Tort zajączek

17 Komentarzy

tort zajączek

Tort w kształcie wielkanocnego zajączka. Bardzo łatwy do zrobienia tort, który można przygotować z dowolnego ciasta i dowolnej masy. Tort jest bardzo duży. Tak naprawdę są to dwa połączone torty: jeden cały w środku i drugi podzielony na uszy i kokardę.

Ciasto można udekorować dowolnie. Zdecydowałam się tym razem zrezygnować z masy cukrowej i marcepanowej i zrobić tort bardzo delikatny, na bitej śmietanie. Do takiego tortu bardzo dobrze pasuje dekoracja z wiórków kokosowych. Nadzienia są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam spróbować szczególnie karmelową bitą śmietanę. Jest pyszna.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej zastępując mąkę pszenną, mąką kukurydzianą.

Składniki:
Biszkopt jasny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (lub 100 g)
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) lub 20 g
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Budyń jabłkowy:

  • 2 jabłka
  • 250ml soku jabłkowego
  • 100g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Krem z mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100g migdałów w płatkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 2 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • barwniki spożywcze
  • czekolada
  • masa marcepanowa
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny i ciemny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny”. Po ostygnięciu jasny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Ciemny biszkopt przeciąć tak, jak na poniższym zdjęciu.

2

  1. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
  2. Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  6. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.

4

  1. 500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.
  2. Tort włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje. Do dekoracji użyłam głównie wiórków kokosowych. Część zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym. Oczy, nos, buzię i wąsy zrobiłam z marcepanu i kakao. Boki kokardy obsypałam płatkami czekoladowymi.

Smacznego.

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

tort zajączek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Zainspirowałam się twoim przepisem i wyszedł mi taki tort dla syna, który akurat w święta wielkanocne obchodził urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Czy mogę napaczowac biszkopt przed położeniem masy, i jeśli tak to czy są jakieś przeciwskazania czym to mogę zrobić?
    Czy mogę obłożyć ciasto gotowym lukrem do wałkowania? (Nie wiem jak to się nazywa po polsku).
    Dziękuje za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko biszkopty możesz nasączyć dowolnym ponczem.
      Lukier plastyczny nie nadaje się do położenia na śmietanę. Musisz zamiast bitą śmietaną pokryć tort masą na bazie masła i na nią nałożyć lukier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Niestety tort wyszedł nam suchy :-( Zarówno ciemna jak i jasna część. Pewnie jakiś błąd w pieczeniu biszkoptów, ale nie wiem jaki - jestem początkująca...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Witam,
    ile, mniej więcej, wiórków kokosowych "schodzi" na dekorację w wersji zaprezentowanej na zdjęciach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beciak · 11 lat temu
    Czy do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Biszkopty upieczone i wykrojone ok, budyń jabłkowy wystudzony leży ale pomocy masa karmelowa od 20 minut nie chcę się ubić ?? Stanęłam na początku tortu i nie wiem co dalej co teraz????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino powinna się ubić jak normalna bita śmietana. Coś nie tak ze śmietaną. Może spróbuj dodać śmietan- fix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Jeszcze jak być mi mogła powiedzieć jakiego rozmiaru miała twoja tortownic bo ja myślę 24cm śr. lub 21 ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    No rewelacja to mam tort na urodziny chłopców :D ... o ile mi wyjdzie :)
    Super przepiękny dziękuję :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jutka · 11 lat temu
    Tak jak napisałaś tort można robić z dowolnego ciasta, masy, z dowolną dekoracją. Jednak nie jest to nowy pomysł na tort - taki tort robiła mi mama na urodziny w dzieciństwie, a było to dwadzieścia kilka lat temu. Na kokardzie znajdowały się świeczki - cały rok czekałam na taki tort :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mili · 11 lat temu
    Witam, robiłam już kilka ciast z Twoich przepisów i wychodziły pyszne, zawsze udane:) czekałam na taką propozycje tortu, ponieważ do wcześniejszych używałaś masy marcepanowej, a za marcepanem nie przepadam. Ten na pewno jest pyszny i z pewnością go zrobię:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno myślę zrobić ten tort na święta tylko powiedz mi czy cały tort zmieści się na takiej dużej blaszce z piekarnika?Bo nie mam żadnej większej deseczki. I czy wiesz może ile centymetrów ma tak mniej więcej razem z uszami?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko tort ma długość ok. 47cm. Ledwo zmieścił się w lodówce ;);-) Ja wyciągnęłam półkę z lodówki i na niej ułożyłam tort (widać na zdjęciu ;)) Nie miałam takiej dużej deski :D
      Można zrobić również ten sam tort używając mniejszej tortownicy, wówczas ciasto będzie mniejsze ;)