Tort kwiatek

24 Komentarzy

tort kwiatek

Tort urodzinowy w kształcie kwiatka może być prezentem dla małej księżniczki jak również dla dorosłej kobiety ;) Tort składa się z kakaowego biszkoptu i dwóch mas budyniowych: jednej bardzo delikatnej do środka tortu, a drugiej z dodatkiem masła do obłożenia tortu.

Całość ozdobiona jest dwuwarstwową masą cukrową. Aby zapobiec sklejeniu się tych dwóch warstw i pobrudzeniu masy cukrowej masą budyniową, należy podczas przygotowywania tortu wykorzystać folię spożywczą lub papier do pieczenia, które mają pełnić funkcję separatora.

Tort można przygotować w wersji bezglutenowej lub z mąką pszenną.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń koloru czerwonego np. malinowy (może być również waniliowy lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa cukrowa:

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze
  • posypka cukrowa- srebrne perełki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. (W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Ciasto przełożyć masą w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu).
  9. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  10. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Pozostałą masę odłożyć na bok.
  11. Tort wstawić do lodówki.
  12. Przygotować masę cukrową.
  13. Niedużą część masy zabarwić czerwonym barwnikiem na intensywny kolor.
  14. Z folii spożywczej wyciąć koło o średnicy ok. 18cm. Folię ułożyć na torcie.

k2

  1. Zabarwioną masę cukrową rozwałkować i ułożyć na górze tortu. Wystający nadmiar masy obciąć nożem tak, aby masą cukrową była pokryta tylko góra tortu. (Na masie cukrowej mogą pojawić się wybrzuszenia w miejscach, gdzie leży ona na folii).
  2. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy ok. 15,5cm. Posmarować go z obu stron cienką warstwą oleju, naciąć pośrodku i ułożyć na torcie.

k3

  1. Obciętą masę zagnieść z resztą masy cukrowej na różowy kolor, jaśniejszy niż ten co jest już na torcie. (Z białej masy można odłożyć kawałek, aby zrobić później z niego trawę).
  2. Różową masę rozwałkować i ułożyć na torcie. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
  3. Ostrym nożem naciąć masę cukrową w trójkąty, jak na poniższym zdjęciu.

k4

  1. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie papier do pieczenia.

k5

  1. W ten sam sposób naciąć drugą masę cukrową (uważając, aby nacięcia zrobić pośrodku podstawy odwiniętych trójkątów).
  2. Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie folię (najłatwiej pęsetą).

k6

  1. Odłożoną masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy z okrągłą końcówką i wyciskać małe kleksy, jeden koło drugiego, na środku tortu.
  2. Ozdobić srebrnymi perełkami.
  3. Odłożoną masę cukrową zabarwić na zielono i obłożyć nią wystającą poza tort paterę.
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

tort kwiatek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Pięknie wygląda:) mam pytanie: czy do kremu, którym przekładamy biszkopt można dodać zmiksowane albo pokrojone owoce? Np. truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 7 lat temu
    szkoda ,że ,,szybkiego,, filmiku nie ma jak Pani robi tort ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 9 lat temu
    Witam! Chciałabym przygotować taki torcik, jednak ozdobić go bez masy cukrowej. Jak zrobić, by masa do obłożenia tortu miała czerwony lub różowy kolor? Można dodać do niej barwniki? Czy zamiast gotowych barwników można użyć naturalnych (owoce lub np. sok z buraków)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aga tak, barwniki spożywcze lub koncentrat soku buraczanego, sok wiśniowy, malinowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Nigdy jeszcze nie robiłam masy cukrowej, stąd moje pytanie: czy mogę do jej zabarwienia użyć barwników naturalnych, jak sok z buraków, sok z malin itp.??
    Tort będą jadły również dzieci, a do sztucznych barwników jestem jakoś sceptycznie nastawiona.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino możesz. Tylko uważaj, aby nie dać za dużo i tym sposobem nie rozrzedzić masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Mam mały problem. Moja tortownica ma średnicę 24,5 cm. Czy mogę zrobić ten tort w takiej tortownicy nie zmieniając ilości składników ? I gdzie mogę kupić takie srebrne koraliki i barwnik czerwony ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Martyno o ile masy możesz zrobić bez zmian, to nie wiem czy Twoja forma nie będzie za mała na biszkopt. Mój biszkopt wyrasta po sam brzeg i w mniejszej tortownicy by się nie zmieścił. Srebrne perełki dostałam w sklepie spożywczym. Z barwnikami jest gorzej. Najłatwiej zamówić je w necie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    benia · 11 lat temu
    Chyba zrobilam cos nie tak . masa budyniowa do przelozenia tortu mimo ze byla zimna byla lejaca i ciezko bylo przelozyc nia tort. Postepowalam zgodnie z przepisem a nawet dal am mniej mleka do budyniu bo wlasnie Tego sie obawialam. Choc w smaku bardzo dobra to popsuje mi wypiek:) I prezent jednoczesnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Beniu myślę, że z masą będzie jeszcze wszystko w porządku. Ona zgęstnieje w lodówce. Najlepiej jednak przed jej nałożeniem na biszkopt poczekać, aż zacznie tężeć np. wkładając ją na chwilę do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 11 lat temu
    Właśnie skończyłam robić swojego kwiatka. Wyszedł pięknie ale co się nagniotłam masy cukrowej to moje. Chyba nie muszę już dziś iść na siłownię.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agato :) doskonale Cię rozumię. Cieszę się, że efekt końcowy wyszedł zadowalający ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 11 lat temu
    wlasnie robie biszkop na ten torcik, i mam pytanie czy trzeba nasaczyc biszkop, bo jest dosc suchy??? budyn malinowy z zelatyna zastyga w lodowce bo jest dosc luzny. Oj nie wiem czy cos mi wyjdzie??Pomocy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Świetny pomysł, wygląda ślicznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Asiu wyczytałam w pewnym poradniku że tort który pokrywa się masą cukrową powinno zrobić się dużo wcześniej gdyż przez dzień lub dwa dni tort pokryty masą cukrową powinien stać w lodówce by masa się utwardziła i po tym danym czasie dokończyć ozdabianie. Czy ty też tak robisz??
    Nadal zastanawiam się nad tortem i nie wiem czy masa marcepanowa czy cukrowa :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino najczęściej robię torty 2 dni wcześniej (a nawet 3 ze względu na zdjęcia ;-) ). Nie wyobrażam sobie robić tort w ten sam dzień co przyjęcie. Za duży stres, a ja lubię piec w spokoju. Każde ciasto z masą, w tym torty, powinny być zrobione co najmniej dzień wcześniej czy to z masą cukrową, czy bez. (Wyjątkiem są torty bezowe). Ciasto jak poleży w lodówce robi się stabilne i przechodzi smakiem. Masa cukrowa twardnieje w lodówce. Tak więc zgadam się z tym co napisałaś. Tylko raczej wykańczam torty od razu, czy to z masy marcepanowej czy cukrowej. Ten tort kwiatek też był gotowy już w 2 dni przed imprezą ;).
      Przy delikatnych ozdobach jak np. z bitej śmietany należy rozważyć kiedy zrobić ozdoby. Przykładowo, gdybym zrobiła takiego kwiatka i zamiast masy budyniowej na środku dała bitą śmietanę i na to te kuleczki srebrne, to farba z kuleczek mogłaby się rozpuścić po jakimś czasie w śmietanie. Dlatego wtedy należałoby zrobić ten środek na ostatnio chwilę. Jednak przy masie cukrowej i marcepanowej nie ma tego problemu, bo śmietana odpada ;-) Stabilne ozdoby z masą na maśle można zrobić spokojnie wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 11 lat temu
    co do barwników.. zbliżają się święta wielkanocne - polecam barwniki do jaj w proszku :) to też są barwniki spożywcze a za grosze można będzie kupić w każdym warzywniaku ;D ubijając śmietanę/krem wsypuje ciut i momentalnie zabarwia a proszek bardzo łatwo i szybko się rozprowadza.
    Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 7 lat temu
      a czy jesteś pewna Michalino że są to barwniki spożywcze? Co innego zabarwić skorupkę z zewnątrz a co innego dodać do ciasta. Nie byłabym taka odważna, bo nie bez powodu są tanie i drogie barwniki. Bądźcie ostrożni !
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wojtek · 7 lat temu
        barwniki do jajek nie nadaja się w żadnym wypadku są slone i nieprzeznaczone do bezpośredniego spozycia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Joanno, jakiego rodzaju barwników użyłaś? W żelu, proszku? Bo nie wiem, które najlepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Piękny torcik. :lol: