Tort kwiatek
Tort urodzinowy w kształcie kwiatka może być prezentem dla małej księżniczki jak również dla dorosłej kobiety ;) Tort składa się z kakaowego biszkoptu i dwóch mas budyniowych: jednej bardzo delikatnej do środka tortu, a drugiej z dodatkiem masła do obłożenia tortu.
Całość ozdobiona jest dwuwarstwową masą cukrową. Aby zapobiec sklejeniu się tych dwóch warstw i pobrudzeniu masy cukrowej masą budyniową, należy podczas przygotowywania tortu wykorzystać folię spożywczą lub papier do pieczenia, które mają pełnić funkcję separatora.
Tort można przygotować w wersji bezglutenowej lub z mąką pszenną.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
- 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej (kukurydzianej) powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru (200g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
- 1 budyń koloru czerwonego np. malinowy (może być również waniliowy lub czekoladowy)
- 500ml mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):
- 2 żółtka
- 250g masła
- 1 szklanka mleka (250ml)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Masa cukrowa:
- Masa cukrowa z tego przepisu: “Masa cukrowa”
Dodatkowo:
- barwniki spożywcze
- posypka cukrowa- srebrne perełki
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. (W wersji bezglutenowej proszę wysypać formę mąką bezglutenową np. kukurydzianą).
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
- Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
- Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Ciasto przełożyć masą w tortownicy lub zacisnąć obręcz do tortu).
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Pozostałą masę odłożyć na bok.
- Tort wstawić do lodówki.
- Przygotować masę cukrową.
- Niedużą część masy zabarwić czerwonym barwnikiem na intensywny kolor.
- Z folii spożywczej wyciąć koło o średnicy ok. 18cm. Folię ułożyć na torcie.
- Zabarwioną masę cukrową rozwałkować i ułożyć na górze tortu. Wystający nadmiar masy obciąć nożem tak, aby masą cukrową była pokryta tylko góra tortu. (Na masie cukrowej mogą pojawić się wybrzuszenia w miejscach, gdzie leży ona na folii).
- Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy ok. 15,5cm. Posmarować go z obu stron cienką warstwą oleju, naciąć pośrodku i ułożyć na torcie.
- Obciętą masę zagnieść z resztą masy cukrowej na różowy kolor, jaśniejszy niż ten co jest już na torcie. (Z białej masy można odłożyć kawałek, aby zrobić później z niego trawę).
- Różową masę rozwałkować i ułożyć na torcie. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
- Ostrym nożem naciąć masę cukrową w trójkąty, jak na poniższym zdjęciu.
- Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie papier do pieczenia.
- W ten sam sposób naciąć drugą masę cukrową (uważając, aby nacięcia zrobić pośrodku podstawy odwiniętych trójkątów).
- Trójkąty odwinąć do tyłu i wyciągnąć delikatnie folię (najłatwiej pęsetą).
- Odłożoną masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy z okrągłą końcówką i wyciskać małe kleksy, jeden koło drugiego, na środku tortu.
- Ozdobić srebrnymi perełkami.
- Odłożoną masę cukrową zabarwić na zielono i obłożyć nią wystającą poza tort paterę.
- Tort wstawić do lodówki.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.