Babka makowo- kokosowa

11 Komentarzy
Babka makowo- kokosowa

Pyszna, wilgotna, mocno makowa babka z dodatkiem wiórków kokosowych. Mak zdecydowanie dominuje nad smakiem kokosu. Babka w smaku przypomina trochę Białkowca, ale w przeciwieństwie do niego jest przygotowana na całych jajkach.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g suchego maku zmielonego
  • 220 g masła (lub margaryny)
  • 170 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 24 cm, ale może być również 22 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać sok z połowy cytryny. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. (Można również babkę polukrować).

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Wyśmienite ciasta i ciasteczka".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka makowo- kokosowa Babka makowo- kokosowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Upiekłam dzisiaj, prosto i szybko się robi, a smakuje wyśmienicie!
    U mnie 60 min w 180C. Nawet z keksówki prezentuje się pysznie;) Dziękuję za świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 9 lat temu
    Palma absolutnie nie zaszkodziła, wyszło pyszne :) Upiekłam płaskie, posmarowałam powidłami, a wierzch pokryłam bezą i posypałam kokosem... Bajeczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 10 lat temu
    Witaj :) Zawsze używam do wypieków masła, jednak w tej chwili mam w domu Palmę (tłuszcz do wypieków) i zastanawiam się nad upieczeniem tej babeczki. Czy sądzisz, że akurat ten wypiek bardzo straci na smaku przy zamianie masła na Palmę?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 10 lat temu
    Czy mogę użyć niemielonego maku? Takiego zwykłego prosto z torebki??? Lubię makowce ale nie mam w czym zmielić maku. Dzięki za odp. Wesołych świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 12 lat temu
    Właśnie wylądowała w piekarniku mam nadzieję, że bedzie tak smaczna i apetyczna jak sobie wuobrazam:) Uwielbiam babki uwielbiam mak i uwielbiam kokos:D super ze ktos to polaczyl:)... o zapomnialam dodac sok z cytryny ;/ mam nadzeje ze to duzo nie zmieni. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Super smaczna! Wilgotna, rozpływa sie w ustach. Tylko dalam cały mak.
    Pozdrawiam! (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 13 lat temu
    Tak mi Swietami zapachnialo! cudna babka, i ty rowniez skoro takie cuda wyczarowujesz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    onionchoco · 13 lat temu
    Wygląda wspaniale, jak oprószone śniegiem góry :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Cudowna babka! Mak i kokos, super wg mnie:)
    Pięknie się prezentuje na zdjęciach.