Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej
150 g masła
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g cukru
350 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml mleka, temperatura pokojowa
Karmel:
100 g cukru
75 g orzeszków ziemnych, solonych
150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
3 lat temu
Jeśli mam być szczera. To ciasto jak i ta polewa w smaku bardzo słabe . Robiłam i jadłam lepsze. To smakuje jakby było robione z paczki .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
14 lat temu
Wczoraj robiłam, ciasto jest świetne, wyszło mi takie samo jak na obrazku, wszystkim smakowało, tylko mój mąż stwierdził, że jest troszkę suche, ale jak dla mnie jest cudne! I przede wszystkim nie za słodkie, bo nie lubię takich bardzo słodkich ;-) Polecam wszystkim!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Astheart·
14 lat temu
Czy karmel zaschnie na ciescie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Na zdjęciu karmel jest zaraz po przygotowaniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
estyka·
14 lat temu
wygląda genialnie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
14 lat temu
o kurczaki!
ten obłędny wierzch...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Wygląda tak smacznie !Mniam i ten karmel,orzechy. Cudne ciasto. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie·
14 lat temu
Czysta rozpusta! A ja czasem lubie skusic sie na kawalek takiego "niegrzecznego" ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
majka·
14 lat temu
To ja poprosze kawaleczek :) Ale mi narobilas smaku...
Pozdrawiam cieplo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa99·
14 lat temu
Ta polewa i te orzechy..niesamowicie to ciasto wyglada:) Nic tylko by sie chcialo odkroic wielki kawalek...mniam