Ucierane ciasto czekoladowe polane pysznym, słodkim sosem karmelowym z dużą ilością orzeszków ziemnych.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej
150 g masła
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g cukru
350 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml mleka, temperatura pokojowa
Karmel:
100 g cukru
75 g orzeszków ziemnych, solonych
150 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 150°C).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
Od razu przygotować karmel: 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Karmel zastyga, ale pozostaje miękki i ciasto dobrze się kroi.
Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z gazety "Lecker".
Wczoraj robiłam, ciasto jest świetne, wyszło mi takie samo jak na obrazku, wszystkim smakowało, tylko mój mąż stwierdził, że jest troszkę suche, ale jak dla mnie jest cudne! I przede wszystkim nie za słodkie, bo nie lubię takich bardzo słodkich ;-) Polecam wszystkim!