Apple pie - amerykańska szarlotka

130 Komentarzy
Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować, jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • ok. 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (daję nie więcej niż 70g)
  • szczypta cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm* lub innej formy o niskim brzegu. Cynthia nie poleca tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.
  8. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Piekłam szarlotkę kilka razy i po zmniejszeniu temperatury do 190°C piekę 1 godzinę, następnie ściągam folię aluminiową i piekę dalej, aż ładnie się zarumieni).

Uwaga:

  • Surowe ciasto nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez parę miesięcy.
  • * Według mnie ciasto rozwałkowane na 2- 3 mm wystarcza na większą formę niż 26cm. Można użyć większej formy lub z niewykorzystanego ciasta zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Apple pie Apple pie Apple pie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Pyszne, wszyscy byli zachwyceni. Smakuje trochę jak ciastko z jabłkiem z Lidla ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Wygląda obłędnie! Zawsze chciałam go spróbować, ale nie było ni dane... Upiekę je sama! Jupi! 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Przepis do którego będę wracać. Nie zgadzam się z opiniami dot. zakalca. Jeśli robi się wszystko zgodnie z przepisem, to otrzymujemy cudownie maślany kruchy spód i górę oraz aromatyczne jabłkowo-cynamonowe nadzienie. Ciasto wyszło przepysznie. A jeśli ktoś uważa że jest za mało słodkie to można z góry posypać pudrem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adi · 5 lat temu
    polecam zamienić jabłka na inne owoce np jeżyny :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 5 lat temu
    Ciasto jest przepyszne! Jadłam jeszcze gorące (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    wygląda jak zakalec, ta porażająca ilość mąki w jabłkach!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sweeney Todd · 5 lat temu
      Robiłem ciasto według tego przepisu już setki razy i nigdy nie wyszło źle, a tym bardziej nie wyszedł zakalec. Mąka w jabłkach zagęszcza całą konsystencję dzięki czemu nie rozlewa się na talerzu. Jeśli nie preferuje Pani kuchni amerykańskiej to proszę zrobić sobie zwykły jabłecznik i nie wylewać tutaj swojej frustracji ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 5 lat temu
      Spróbuj, potem skomentuj jeszcze raz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 5 lat temu
    Ciasto kompletnie nie slodkie, smakuje jak faworki. Poza tym przez brak uprzedniego podsmazania jablek ciasto od wewnatrz mokre, jakby zakalcowate.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 5 lat temu
      Amerykańskie jabłeczniki nie mają ciasta słodkiego. Zazwyczaj jest ono bez smaku ( zwłaszcza słodkiego) całą rolę odgrywa nadzienie. W Usa słodyczy do jabłeczniki dodaje zazwyczaj gałka lodów waniliowych bądź śmietankowych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 5 lat temu
    Jak zrobiła Pani tę kartownice? Moja nie wyszła tak efektywnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Pocięłam ciasto na paski i przeplatałam bezpośrednio na cieście. Można przeplatać na blacie i gotową kratkę przenieść na ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 6 lat temu
    Co do kosztów to masło drogie :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Dlatego koszt łączny średni, a nie niski ;) bo pozostałe składniki są w miarę tanie. To i tak orientacyjnie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monstercake · 6 lat temu
    Ile czasu ciasto moze leżeć w lodówce (przed upieczeniem)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Samo ciasto kruche może poleżeć w lodówce zawinięte w folię spożywczą przez dobę. Natomiast już z nadzieniem powinno być od razu pieczone, aby spód nie namókł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolkss · 6 lat temu
    Mam dosyć pilne pytanie;) dzisiaj zamierzam upiec szarlotkę;) W moje posiadanie weszła ceramiczna forma. Od spodniej strony nie jest szkliwiona. Gdzieś słyszałam, że kamionkę trzeba namaczać w wodzie przed pieczeniem, ale nie mam pojęcia czy będzie to miało wpływ na ciasto;( nie chce zepsuć blaszki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Ciasto super proste, wody wchodzi różnie zależnie od mąki, mi nie więcej niż 100 ml. Mam mniejsza formę, więc mi ciasto zostaje, ale nikt nie narzeka - z nadmiaru robię kruche ciasteczka na słono z sezamem, idealne na przekąskę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 7 lat temu
    Czy mozna uzyc inne owoce??? Np czeresnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 7 lat temu
    Można cukier zastąpić cukrem pudrem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KITA · 8 lat temu
    Wszystko fajnie ale strasznie niska!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    Przepis boski! Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej!!! Nie jestem mistrzem pieczenia, a wyszło (cyt. koleżankę) "jak z Master Chef". Dziękuję za przepis - będę do niego często wracała ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Ciasto przykryć folia błyszcząca strona na zewnątrz czy odwrotnie :)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    [quote]Ciasto wyszło idealnie, miałam tylko problem z rozwałkowaniem ciasta po wyjęciu z zamrażarki,ale to są moje początki, pozdrawiam i polecam :)[/quote]
    Pewnie dlatego, że ciasto miało leżeć w lodówce, a nie w zamrażarce :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aniela · 9 lat temu
    Myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, bo rzadko robię takie skomplikowane ciasta ;) ale wyszło super! jest na prawdę pyszne! :)
    Ja użyłam jabłek ze słoika zamiast świeżych :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne!! Dałam mniej cukru tak jak Pani - mozna dac go jeszcze mniej i tez bedzie ok :) bardzo dobry przepis dla takich jak ja mam karmiących dziecko z alergia - odpowiednia margaryna do pieczenia, niezawierająca masła, brak jajek w przepisie i nawet ja mogłam sobie pozwolić na mały słodki grzech (kupne ciasta i słodycze nie wchodzą w grę, a jak na złość słodkiego sie chce). Na pewno jeszcze nie raz upieke to pyszne ciasto!!