Apple pie - amerykańska szarlotka

130 Komentarzy
Apple pie

Apple pie to tradycyjna, amerykańska szarlotka. Nie miałam okazji spróbować, jak smakuje oryginalna wersja, ale jeśli smakuje tak jak ta z tego przepisu, to jest ona godna swojej sławy. Przepis znalazłam w książce „Cynthia Barcomi´s Backbuch”. Cynthia to Amerykanka z pochodzenia, więc pomyślałam sobie, że będzie miała z pewnością dobry przepis na to ciasto. Nie myliłam się. Ciasto jest bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi ciasto kruche. Wiem, że zawiera dużo masła, ale dzięki niemu jest tak smaczne i maślane. Dlatego nie polecam, zastępować go margaryną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330g zimnego masła
  • ok. 160ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych)
  • 35g mąki pszennej
  • ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek (daję nie więcej niż 70g)
  • szczypta cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić w małą kostkę i włożyć na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).
  2. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować robotem kuchennym lub mikserem (używając haków do wyrabiania ciasta), aż całość będzie przypominać kruszonkę.
  3. Dodać 140ml bardzo zimnej wody i tak długo miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Resztę wody dodać tylko wtedy, gdy ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).
  4. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Pod koniec chłodzenia, przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać dokładnie z mąką, cynamonem i cukrem.
  6. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną. (Należy użyć formy na tartę o średnicy 26cm* lub innej formy o niskim brzegu. Cynthia nie poleca tortownicy, ponieważ ma ona za wysoki brzeg).
  7. Na cieście rozłożyć jabłka.
  8. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza to nałożenie całego ciasta na jabłka. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne wzory lub po prostu ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby powstały dziury, dzięki którym para ze środka będzie mogła wydostać się na zewnątrz). Druga możliwość, którą ja zastosowałam, to pocięcie ciasta na paski o szerokości ok. 2cm. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Brzegi dobrze skleić. Wystające końcówki obciąć.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 210°C (piekę przy ustawieniach góra- dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C, ciasto przykryć z góry folią aluminiową i piec dalej 50 minut. Ciasto jest gotowe, jak będzie miało złoto- brązowy kolor. (Piekłam szarlotkę kilka razy i po zmniejszeniu temperatury do 190°C piekę 1 godzinę, następnie ściągam folię aluminiową i piekę dalej, aż ładnie się zarumieni).

Uwaga:

  • Surowe ciasto nadaje się do mrożenia. Można je przechowywać przez parę miesięcy.
  • * Według mnie ciasto rozwałkowane na 2- 3 mm wystarcza na większą formę niż 26cm. Można użyć większej formy lub z niewykorzystanego ciasta zrobić ciasteczka, rozwałkowując ciasto na blacie posypanym mąką i wykrawając foremkami dowolne kształty.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Apple pie Apple pie Apple pie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 13 lat temu
    Czy moge użyć formy do tarty 28cm? :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arnold · 13 lat temu
    Upiekłem to ciasto ponieważ miałem w domu jabłka, ale nie miałem jajek ani kaszy manny na inne przepisy. Jest to moje pierwsze ciasto w życiu i udało się!!! Bardzo pyszne. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość4 · 13 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne:)fajny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość4 · 13 lat temu
    jak rozwałkować zamrożone ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Musisz pozostawić najpierw ciasto, aby się rozmroziło. Najlepiej włożyć ciasto do lodówki do czasu rozmrożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 13 lat temu
    Witam, jak Pani myśli, czy udałoby się zastąpić jabłka innymi owocami? np. truskawkami??
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Mogą być truskawki lub inne owoce. Tylko jeśli to mają być owoce mrożone to rozmroziłabym je najpierw i kolejno dobrze odsączyła na sitku, a następnie osuszyła na ręczniku papierowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 13 lat temu
    Nie ma potrzeby wczesniejszego podpiekania spodu? Dziekuje za odpowiedz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Super przepis:) Było to moje pierwsze ciasto z jabłkami i wyszło w 100%. Gałka lodów i smak jak marzenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 13 lat temu
    Witam! Ile takie ciasto może leżeć juz upieczone tak maksymalnie? ;] Podejrzewam, że lepiej w lodówce oczywiscie ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, najlepiej trzymać w lodówce. Parę dni wytrzyma na pewno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 13 lat temu
    Osobiście nie przepadam za tartami, ale moi domownicy byli nią zachwyceni. Zrobiłam więcej ciasta i część zamroziłam. Po rozmrożeniu było w smaku identyczne jak za pierwszym razem. Dobrze mieć takie pod ręką gdy wpadną niezapowiedziani goście:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agniecha · 13 lat temu
    Witam serdecznie pani Joanno! Dzisiaj skorzystałam z pani przepisu i upiekłam Aplle pie:) Tak naprawdę myślałam że z mojej roboty nic nie wyjdzie ponieważ na samym początku kiedy zaczęłam robić ciasto pierwsze składniki dodałam do siebie wszystkie na raz łącznie z wodą którą powinnam dodawać stopniowo i nie koniecznie wszystko!:) Cóż zrobiła mi się ciapa... dodałam duuużo mąki (inaczej ciasto się kleiło za mocno) resztę zrobiłam tak jak w pani przepisie, prócz cynamonu- nie lubię:) Podczas pieczenia zastanawiałam się jak będzie smakował mój "zakalec" ale wcale nie wyszedł zakalec tylko przepyszne chrupiące ciasto!:) Napewno jeszcze nie raz skorzystam z pani strony! SUPER SPRAWA! Już mam w planach zrobić tort samolot na święta dla synka na 3 urodzinki:) Serdecznie dziękuje i pozdrawiam z Gdańska, Agnieszka:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    [quote]Mam pytanie do pkt. 3: jakim sposobem 330 g masła (ok 1,5 kostki) i 420 g mąki (ok. 2,5 szklanki) ma sprawić, że ciasto może być suche? przecież to samo masło... w życiu to nie będzie suche. tak ma być naprawdę?[/quote]
    Jest sporo więcej mąki więc wychodzi suche ale jest pyszne :) Robie juz drugi raz. Wychodzi genialne. :) Dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 13 lat temu
    Mam pytanie do pkt. 3: jakim sposobem 330 g masła (ok 1,5 kostki) i 420 g mąki (ok. 2,5 szklanki) ma sprawić, że ciasto może być suche? przecież to samo masło... w życiu to nie będzie suche. tak ma być naprawdę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wszystko jest dobrze. Jak zmiksujesz mąkę z masłem (ale musi być bardzo zimne) to wyjdzie Ci jakby kruszonka. Jak dodasz 140ml wody to składniki się ładnie połączą.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Edyta · 8 lat temu
        Ok, spróbuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Shorea · 13 lat temu
    jeszcze mam jedno pytanie, jak mam taki piecyk który nagrzewa się tylko do 190 stopni to jak mam piec ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To nagrzej do 190 stopni i piecz ok. 20 minut bez przykrycia, następnie przykryj folią i piecz dalej, aż ciasto będzie miało złoto- brązowy kolor.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Shorea · 8 lat temu
        wyszło pyszne ciasto :)
        zniknęło w mgnieniu oka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Shorea · 13 lat temu
    A czy jak zetrę jabłka na tarce (duże oczka)to nie będzie lepiej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Będziesz miała inną konsystencję. Przy plasterkach wyraźnie wyczuwalne są kawałki jabłek. Jeśli chcesz je zetrzeć na tarce, to musisz je potem odcisnąć z soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 13 lat temu
    Czy w przepisie na ciasto faktycznie nie ma jajka??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Prze-pysz-ne :D wyszło świetne. Ja dodałabym więcej jabłek, żeby wyszedł bardziej hmm krągły (sprobuje nastepnym razem) :D posmarowałam na wierzchu białkiem żeby się błyszczał ślicznie.
    Wyszedł genialnie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna-gość · 13 lat temu
    To moja ulubiona tarta, nigdy nie lubiłam wysokich szarlotek z paćką z jabłek, a ta krucha tarta jest idealna!!
    Lubię dużo cynamonu, masła daję 285 :)

    Dziękuję za ten przepis i za kopiec kreta- ulubione ciasto mojej drugiej połowy :) !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    Czy mogę zrobić ciasto i wstawić je na całą noc do lodówki?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 13 lat temu
    dziewczyny piec na termoobiegu czy nie? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lola · 8 lat temu
      Oczywiście, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 13 lat temu
    Ciasto fantastyczne ! :) Proste, szybkie, zniknęło w mgnieniu oka. Polecam gorąco :)