Zawijana babka czekoladowa
Przepis na drożdżową babkę z nadzieniem czekoladowo- marcepanowym. Babka jest mocno czekoladowa i marcepan jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie lubicie marcepanu możecie go pominąć, również bez niego babka jest bardzo smaczna. Trudność w wykonaniu tej babki polega na jej skręceniu. Cynthia Barcomi, autorka tego przepisu zaleca skręcenie babki 4- 5cio krotnie. Mnie udało się skręcić ją 3 krotnie. Więcej nie próbowałam, bo miałam stracha, że mi pęknie. Niektóre osoby piekące tę babkę rezygnują w ogóle z jej skręcania lub skręcają 2 do 3 razy, właśnie z obawy, że babka pęknie i nadzienie wypłynie na wierzch. Skręcanie ma nadać babce w przekroju jedynie ładnego wyglądu, więc nie jest konieczne. Liczba skręceń nie zmieni przecież smaku babki ;)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 560g mąki pszennej
- 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
- 65g cukru
- ½ łyżeczka soli
- 125g miękkiego masła
- 150ml mleka
- 4 żółtka
Nadzienie:
- 300g czekolady gorzkiej
- 60g masła
- 80g masy marcepanowej
- 40g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka słodkiej, płynnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Ciepłe mleko wymieszać z żółtkami i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 4- 5 minut). Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać do 3 łyżek wody.
- Ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać dalej przez parę minut (ok. 5 minut). Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
- Czystą miskę wysmarować masłem. Włożyć ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Pod koniec procesu wyrastania przygotować nadzienie. 150g czekolady posiekać na kawałki. Odstawić na bok. Pozostałe 150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wmieszać masło pokrojone na małe kawałki. Marcepan pokroić na małe kawałki. Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo wymieszany cukier z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 35cm. Ciasto posmarować roztopioną czekoladą, pozostawiając odstęp od brzegu (ok. 2cm). Na czekoladzie rozłożyć ubite białko. Z góry posypać marcepanem i kawałkami czekolady.
- Ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady złączyć, tworząc okrąg.
- Kolejno skręcić całe ciasto do 4- 5 razy.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną formy keksowej (o długości 30cm). Żółtko rozkłócić ze śmietaną i przy pomocy pędzelka posmarować z góry ciasto. Ciasto pozostawić na 30 minut.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli babka za szybko ściemnieje przykryć ją z góry folią aluminiową i piec dalej. (Ja przykryłam ją już po 20 minutach). Po 55 minutach zmniejszyć temperaturę do 165°C i piec kolejne 12 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez co najmniej 15 minut, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.
Czas przygotowania: |
około 40 min. | |
Czas oczekiwania: |
około 1,5 -2,5 godz. | |
Czas pieczenia: |
około 70 min. | |
Liczba porcji: |
około 12 | |
Trudność: | trudne | |
Koszt: | średni |