Zawijana babka czekoladowa

11 Komentarzy

Chocolate Swirl Babka

Przepis na drożdżową babkę z nadzieniem czekoladowo- marcepanowym. Babka jest mocno czekoladowa i marcepan jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie lubicie marcepanu możecie go pominąć, również bez niego babka jest bardzo smaczna. Trudność w wykonaniu tej babki polega na jej skręceniu. Cynthia Barcomi, autorka tego przepisu zaleca skręcenie babki 4- 5cio krotnie. Mnie udało się skręcić ją 3 krotnie. Więcej nie próbowałam, bo miałam stracha, że mi pęknie. Niektóre osoby piekące tę babkę rezygnują w ogóle z jej skręcania lub skręcają 2 do 3 razy, właśnie z obawy, że babka pęknie i nadzienie wypłynie na wierzch. Skręcanie ma nadać babce w przekroju jedynie ładnego wyglądu, więc nie jest konieczne. Liczba skręceń nie zmieni przecież smaku babki ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 560g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 65g cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 125g miękkiego masła
  • 150ml mleka
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • 80g masy marcepanowej
  • 40g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Ciepłe mleko wymieszać z żółtkami i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 4- 5 minut). Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać do 3 łyżek wody.
  2. Ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać dalej przez parę minut (ok. 5 minut). Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
  3. Czystą miskę wysmarować masłem.  Włożyć ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Pod koniec procesu wyrastania przygotować nadzienie. 150g czekolady posiekać na kawałki. Odstawić na bok. Pozostałe 150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wmieszać masło pokrojone na małe kawałki. Marcepan pokroić na małe kawałki. Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo wymieszany cukier z cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 35cm. Ciasto posmarować roztopioną czekoladą, pozostawiając odstęp od brzegu (ok. 2cm). Na czekoladzie rozłożyć ubite białko. Z góry posypać marcepanem i kawałkami czekolady.

02

  1. Ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady złączyć, tworząc okrąg.

03

  1. Kolejno skręcić całe ciasto do 4- 5 razy.
  2. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną formy keksowej (o długości 30cm). Żółtko rozkłócić ze śmietaną i przy pomocy pędzelka posmarować z góry ciasto. Ciasto pozostawić na 30 minut.

04

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli babka za szybko ściemnieje przykryć ją z góry folią aluminiową i piec dalej. (Ja przykryłam ją już po 20 minutach). Po 55 minutach zmniejszyć temperaturę do 165°C i piec kolejne 12 minut.  Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez co najmniej 15 minut, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 -2,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: średni

Chocolate Swirl Babka

Chocolate Swirl Babka

Chocolate Swirl Babka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jeanette · 3 lat temu
    A można wiecej marcepanu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    ciasto ma fantastyczny smak,jest bardzo delikatke...jednak miałąm problem z jego skręceniem...suma sumarum wyszło dość przyzwoite ale nie tak bardzo "pokręcone" :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ulkak · 11 lat temu
    Pamiętam jeszcze z lat dzieciństwa jak babcia robiła coś podobnego z rodzynkami. Polewała jeszcze wszystko syropem malinowym albo wiśniowym. Chętnie robię to ciasto, tylko syropów sama nie robię, albo kupuję paolę w sklepie, albo robię ze świeżych owoców jak są już dostępne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Cudna!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Ale piękna babka do tego czekoladowa, skosztowałabym kawałeczek:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Astheart[/b] po uformowaniu z ciasta okręgu należy chwycić ten cały okręg w dwie ręce (na blacie, jedna ręka z jednej strony okręgu, druga z drugiej) i kolejno skręcać całe ciasto. (Ja skręciłam ciasto najpierw w połowie i później z przodu i z tyłu jeszcze raz). Trudno jest to opisać.
    P.S. Apropos rejestracji. Rejestracja już działa. Wejdź na link "logowanie", tam możesz się zarejestrować. Rejestracja była wyłączona na czas mojego urlopu, ze względu na spam. Nie odpisałam Ci, bo nie podałaś mi maila ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 13 lat temu
    Troche nie rozumiem jak to jest z tymi zwinieciami.... Poprosze o wyjasnienie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    veggie · 13 lat temu
    wygląda bardzo smacznie i tak profesionalnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaś · 13 lat temu
    drożdżowa i czekoladowa - dla mnie idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    O raju jaka ona piękna! Cudna babka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgo · 13 lat temu
    wow, świetna babka! lubię takie zawijasy :))