Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone i twarogu. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki, jest lekki i kremowy, kawowo- serowy. Dla mnie idealny.
Składniki na tort o śr. ok. 25cm i wysokości ok. 5,5cm:
250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 opakowanie śmietan-fix
100 g czekolady gorzkiej
Poncz:
100 ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1 ½ łyżeczki cukru)
2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo do obłożenia i dekoracji:
250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
kakao do posypania
ok. 30 g czekolady gorzkiej do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem: Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Ser mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietankę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
Krem rozłożyć na biszkopcie.
Posypać posiekaną czekoladą. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na środku patery.
Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze rolady. (Zacząć zawijać tam, gdzie skończył się poprzedni pasek).
Cały tort najlepiej owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręcz do tortu.
Tort wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Ubić 250 g śmietanki na sztywno i posmarować nią boki i wierzch tortu.
Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Uwaga:
Jeśli boicie się zwijania, możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
5 lat temu
Chcialabym sie dowiedziec, ile mniej wiecej srednicy ma ten tort?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 lat temu
Tak pani Joanno jest serek philadelphia, moge go uzyc zamiast twarogu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Możesz, ale ja zrobiłabym jak napisałam poniżej. Krem będzie lżejszy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 lat temu
Pani Joanno, chce przygotowac tort tiramisu, co moge dodac do masy zamiast zmielonego twarogu, mieszkam we Francji i nie ma tu takiego sera.dziekuje z gory za odpowiedz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Pominełabym twaróg i dała 500g mascarpone i 500g słodkiej śmietany.
P.S. A jak mogę zapytać to jakie sery są we Francji? Mascarpone, a kremowe typu Philadelphia tez?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Katarzyno[/b] jeśli zrobić stabilną masę to może być taki tort. Nie ma wówczas zbytnio znaczenia, że paski są pionowo. Tylko pomyśl o masie z dodatkiem masła, żeby była stabilna i nadawała się pod masę cukrową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
katarzyna·
9 lat temu
Witam, mam w planach zrobić podobny tort na chrzciny, z tym że ciasto będzie kawowe i do masy chciałabym dodać białą czekoladę, ponieważ ma to być tort piętrowy (2 części) chiałam zapytać czy takie pionowe ułożenie ciasta wytrzyma , zapomniałam dodać iż obłoże go masą plastyczną? Jak Pani uważa jest to dobry pomysł czy raczej pozostać przy tradycyjnym sposobie ułozenia ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Alexa[/b] możesz dodać parę kropli.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alexa·
10 lat temu
Hallo
mam pytanie czy moge zastapic likier aromatem migdlowym,bede go jutro robic dla meza na urodzny mysle ze bedzie pyszny :) :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Gosiu[/b] może być również koniak, brendy, rum lub inny likier o aromacie migdałowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 lat temu
Witam czym moge zastąpić likier amaretto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Maju[/b] można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
11 lat temu
Mam pytanie, czy mozna zrobic ten torcik bez smietan-fixa? Czy nie bedzie za rzadkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Justyno[/b] najlepiej zrób rozpuszczalną (nie będziesz musiała jej przecedzać). Kawy możesz dać ile uważasz. Powiedziałabym 1 łyżeczka lub niecała. Tak, masy wystarczy na klasyczny biszkopt z 6 jaj.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
11 lat temu
Mam pytanie odnośnie kawy, z jakiej ilości kawy i ją zaparzyć, czy kawa ma być mielona czy rozpuszczalna? Jeszcze jedno pytanie czy tej ilości kremu starczy aby zrobić tort z biszkoptu uniwersalnego z 6 jaj? - boję się tego zwijania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
12 lat temu
dziękuję Ci Joasiu za wspaniały przepis jest naprawdę rewelacyjny zrobiłam wygląda tak jak na zdjęciu w smaku również bardzo dobry nie za słodki ze zwijaniem też nie miałam problemu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Malwino[/b] masa nie powinna się zwarzyć. Może to wina śmietany :-?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malwina·
12 lat temu
witam, dlaczego masa pod dodawaniu bitej śmietany zaczyna się tak jakby ważyć i pojawiają się małe grudki ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
12 lat temu
Torcik jest rewwelacyjny.Robilam z 2 biszkoptow poniewaz mam mniejszy rozmiar blaszki.Pokroilam w 10 cm paski.Wyszedl wysoki wygladal super i stal sie przebojem przyjecia.Goraco polecam 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Krysiu[/b] możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
13 lat temu
Mam pytanie Joasiu, czy zamiast serka mascarpone mogę dodać "cream cheese", gdyż przebywam w USA, w dość małej miejscowości i nie mogę tu zdobyć serka mascarpone. Będę bardzo wdzięczna za wskazówkę. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Zrobołam ten tort na święta jako odskocznię o reszty bardo słodkich ciast i muszę powiedziec że był on przebojem :)Dzięki za tak fantastyczny przepis. Smak był boski niestety wygląd nawet w połowie nie nak piękny jak na zdjęciu. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis bo przez przypadek kupiłam 500g serka mascarpone i tak zostało dodałam 250g twarogu:)
Mając też przykre doświadczenia z kremem (zrobiłem kiedyś lejące Tiramisu - ble) dodaję śmietanę 36% z piątnicy ona jest jak masło i jej nie ubijam.