Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone i twarogu. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki, jest lekki i kremowy, kawowo- serowy. Dla mnie idealny.
Składniki na tort o śr. ok. 25cm i wysokości ok. 5,5cm:
250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 opakowanie śmietan-fix
100 g czekolady gorzkiej
Poncz:
100 ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1 ½ łyżeczki cukru)
2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo do obłożenia i dekoracji:
250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
kakao do posypania
ok. 30 g czekolady gorzkiej do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować krem: Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Ser mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietankę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
Krem rozłożyć na biszkopcie.
Posypać posiekaną czekoladą. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na środku patery.
Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze rolady. (Zacząć zawijać tam, gdzie skończył się poprzedni pasek).
Cały tort najlepiej owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręcz do tortu.
Tort wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Ubić 250 g śmietanki na sztywno i posmarować nią boki i wierzch tortu.
Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Uwaga:
Jeśli boicie się zwijania, możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Witam
Jakiej średnicy mniej więcej wychodzi tort z biszkoptu o podanych wymiarach?
Chcę go upiec na Święta i zwijać w tortownicy, bo boję się, że na paterze się rozjedzie i czy do śmietanki mogę dodać żelatyny zamiast śmietanfixu? Czy to wplynie jakoś znacząco na jakość tortu?
Pozdrawiam Serdecznie
zrobiłam go dzisiaj mojej mamie na imieniny.. po rozkrojeniu i spróbowaniu spytała czy mam składników na drugi bo chciałaby taki do pracy :) no i kończę właśnie drugi tort!
Proponuję swoją wersję dla tych, którzy nie lubią kawy (np. mój syn) :):) Przepis na dużą tortownicę - szybko znika zawartość:)
1 kg serka Mascarpone
6 żółtek
1 op małe śmietany kremówki (do ubijania)
cukier puder (do smaku ok. 150 g)
2 op podłużnych biszkoptów
kakao
2 torebki czekolady do picia
Żółtka ubić z serkiem i częścią cukru pudru. Powoli dodawać serek. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć obie masy i spróbować. Po trochu dodawać cukier puder, aż "poziom słodkości nas zadowoli" (określenie syna). W szklance wody przygotować czekoladę pitną i ostudzić. Biszkopty nasączyć czekoladą i układać w tortownicy. Na nie położyć pierwszą warstwę masy i znów nasączone biszkopty. Potem druga warstwa masy. Na koniec posypujemy wierzch warstwą kakao i do lodówki na kilka godzin. Polecam - pychota.