Zawijany tort tiramisu

38 Komentarzy
Zawijany tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone i twarogu. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki, jest lekki i kremowy, kawowo- serowy. Dla mnie idealny.

Składniki na tort o śr. ok. 25cm i wysokości ok. 5,5cm:

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g twarogu z wiaderka (lub Quark), schłodzonego
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 100 g czekolady gorzkiej

Poncz:

  • 100 ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1 ½ łyżeczki cukru)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo do obłożenia i dekoracji:

  • 250 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • kakao do posypania
  • ok. 30 g czekolady gorzkiej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przesiać. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. W tym czasie przygotować krem: Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Ser mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietankę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.

3

  1. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
  2. Krem rozłożyć na biszkopcie.

4

  1. Posypać posiekaną czekoladą. Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5 cm.
  2. Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić na środku patery.

5

  1. Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze rolady. (Zacząć zawijać tam, gdzie skończył się poprzedni pasek).

6

  1. Cały tort najlepiej owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręcz do tortu.
  2. Tort wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
  3. Ubić 250 g śmietanki na sztywno i posmarować nią boki i wierzch tortu.
  4. Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwaga:

  • Jeśli boicie się zwijania, możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zawijany tort tiramisu Zawijany tort tiramisu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    jutro będę robić ten tort na urodziny :d
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Elu[/b] mój tort miał 25cm średnicy. Możesz dodać troszkę żelatyny jeśli chcesz, chociaż nie uważam to za konieczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    Witam
    Jakiej średnicy mniej więcej wychodzi tort z biszkoptu o podanych wymiarach?
    Chcę go upiec na Święta i zwijać w tortownicy, bo boję się, że na paterze się rozjedzie i czy do śmietanki mogę dodać żelatyny zamiast śmietanfixu? Czy to wplynie jakoś znacząco na jakość tortu?
    Pozdrawiam Serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 12 lat temu
    Jest to moja ulubiona wersja torta ,
    Dziękuję,że mi ją przypomniałaś.
    Jutro zabierem się za tort dla mojej córci.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    halina · 13 lat temu
    Ten tort jest pyszny. Moja rodzina go uwielbia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 13 lat temu
    :-) BYL PYSZNY SERDECZNIE POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Michalino[/b] fajnie, że ciasto spodobało się mamie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 13 lat temu
    zrobiłam go dzisiaj mojej mamie na imieniny.. po rozkrojeniu i spróbowaniu spytała czy mam składników na drugi bo chciałaby taki do pracy :) no i kończę właśnie drugi tort!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 13 lat temu
    Witam

    Proponuję swoją wersję dla tych, którzy nie lubią kawy (np. mój syn) :):) Przepis na dużą tortownicę - szybko znika zawartość:)

    1 kg serka Mascarpone
    6 żółtek
    1 op małe śmietany kremówki (do ubijania)
    cukier puder (do smaku ok. 150 g)
    2 op podłużnych biszkoptów
    kakao
    2 torebki czekolady do picia

    Żółtka ubić z serkiem i częścią cukru pudru. Powoli dodawać serek. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć obie masy i spróbować. Po trochu dodawać cukier puder, aż "poziom słodkości nas zadowoli" (określenie syna). W szklance wody przygotować czekoladę pitną i ostudzić. Biszkopty nasączyć czekoladą i układać w tortownicy. Na nie położyć pierwszą warstwę masy i znów nasączone biszkopty. Potem druga warstwa masy. Na koniec posypujemy wierzch warstwą kakao i do lodówki na kilka godzin. Polecam - pychota.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 13 lat temu
    Jest naprawdę wspaniały!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Doroto[/b] trzymam i życzę przyjemnego pieczenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    dzis sprobuje go zrobic(we wtorek mam okazje na posmakowanie),wyglada super i pewnie tak smakuje...mam treme,trzymaj kciuki:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 13 lat temu
    Wyglada super! Napewno sprobuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 13 lat temu
    lubię, gdy tort nie jest za słodki. i do tego taki ładny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 13 lat temu
    Torcik wspaniały! to zwinięcie mnie urzekło... świetnie wygląda, pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Tort wyglada przepysznie..i bardzo mi sie podoba pomysl a inna forme podania tego pysznego deseru..udanego urlopu zycze:))