Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.
Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.
ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
Sposób przygotowania:
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.
Spodobał mi się wygląd tego sernika na zimno, więc zrobiłam. Wszystko wyszło idealnie, ale mam jedno ale: TO NIE JEST SERNIK! Smakuje jak serek homogenizowany... Uważam, że nie powinno tego się nazywać sernikiem, iż wprowadza się kogoś mającego ochotę na sernik w błąd! Jeśli nie doda się śmietany to powinno smakować jak sernik, a nie serek, ale czy wyszedłby wtedy taki efekt wizualny... ;)
Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.
Też tak miałam - podgrzałam miskę z twarogiem ( metalową) w kąpieli wodnej, intensywnie mieszalam i się rozpuściły
A następnym razem spróbuję z twarogiem ogrzanym do temperatury pokojowej.
Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.
Witam.Ten przepis odkryłam 2 lata temu i od tego czasu stał się moim popisowym ciastem,zawsze mi wychodzi pyszny,a w kwestii wypieków i ciast bez pieczenia jestem zielona.Robię go zawsze na każdą okazję od świąt przez imieniny na urodzinach kończąc.Właśnie zrobiłam go po raz kolejny na 3 urodziny córeczki i jak do tej pory goście zawsze są zachwyceni,a mąż dopytuje ciągle kiedy znów go zrobię i muszę go pilnować całą noc żeby mi nie podjadał z lodówki.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam gorąco.
Paulino po to, aby łatwo wyciągnąć ciasto z formy. Poza tym tak ładniej wygląda i dobrze się wszystko trzyma, gdy herbatniki są ułożone w najszerszej części keksówki.
ciasto pyszne, tylko ze troche mi sie nie udalo tak do polowy ciasta wylozonego na blasze, poniewaz wzialem wieksza forme bo chcialem wiecej ciasta ؛D i mi nie wyszlo przewrocenie tego ciasta na druga strone, ale pozniej bylo ok, bylo widac wszystkie 3 warstwy :* pierwszy raz je robilem wiec moglo mi sie troche nie udhhf hfac ale i tak bylo wspaniale
właśnie drugi raz robię ten sernik, wychodzi świetnie, szczególnie dla kogoś, kto lubi słodkie desery.
Jednak zarówno za pierwszym razem, jak i teraz, sernik doszedł po brzeg formy (keksówka, 30 cm), być może kwestia śmietany? I znowu mam obawy czy przypadkiem nie za mało żelatyny w takim razie:) ale zobaczymy, jak wyjdzie:) mam nadzieję, że dzięki czekoladzie się nie rozpadnie
Witam :) Dziękuję za przepis. Mam 15 lat i zrobiłam go z dwóch porcji na dużej tortownicy (30cm) jako tort na 50-te urodziny mamy :)
wszyscy byli zachwyceni. Polecam :)