Sernik trójczekoladowy

105 Komentarzy
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

https://www.youtube.com/watch?v=0GhpDoh0If4

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Ja mój robię na biszkopcie kakaowym,a zamiast polewy z czekolad podaję z frużeliną wiśniową😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dejn · 6 lat temu
    Spodobał mi się wygląd tego sernika na zimno, więc zrobiłam. Wszystko wyszło idealnie, ale mam jedno ale: TO NIE JEST SERNIK! Smakuje jak serek homogenizowany... Uważam, że nie powinno tego się nazywać sernikiem, iż wprowadza się kogoś mającego ochotę na sernik w błąd! Jeśli nie doda się śmietany to powinno smakować jak sernik, a nie serek, ale czy wyszedłby wtedy taki efekt wizualny... ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alcik · 7 lat temu
    czy jak wyleje najpierw mase z biala czekolada, od razu z mleczna i po niej zaraz z gorzką to czy te masy sie nie wymieszaja?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 9 lat temu
    Dziś po raz pierwszy zrobiłam ten sernik. Jutro się okaże jak wyszło. Jeden problem wyszedł. Po dodaniu żelatyny do sera powstały grudki. Mieszałam łyżką później mikserem i niestety się nie rozbiły. Mam nadzieję że nie będą przeszkadzać w smakowaniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 6 lat temu
      Też tak miałam - podgrzałam miskę z twarogiem ( metalową) w kąpieli wodnej, intensywnie mieszalam i się rozpuściły
      A następnym razem spróbuję z twarogiem ogrzanym do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madd · 9 lat temu
    Witam. Sernik ten robiłam już kilka razy, ale tym razem troszkę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję że nie popełniłam zbrodni zakazanej. Chodzi o to że jak dwa tygodnie temu go robiłam i rozpuszczałam czekolady to stwierdziłam że są do niczego. Biała i mleczna czekolada pełna jest dodatków i nie są zbyt zdrowe, zwłaszcza biała. Ja strasznie uwage zwracam na składy. Więc by trochę to ciasto "uzdrowić" to dałam tylko gorzką czekoladę. Do średniego koloru 2 łyżki kakao, a do białego nic poza olejkiem waniliowym. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 10 lat temu
    Skorzystałam z przepisu. Wyszło pysznie :) Może nie wygląda tak ładnie jak u Ciebie, ale goście byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    steampunk.pl · 10 lat temu
    Boski sernik,dziękuje.na pewno będzie stałym gościem na moim stole:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AgaJar · 10 lat temu
    Witam.Ten przepis odkryłam 2 lata temu i od tego czasu stał się moim popisowym ciastem,zawsze mi wychodzi pyszny,a w kwestii wypieków i ciast bez pieczenia jestem zielona.Robię go zawsze na każdą okazję od świąt przez imieniny na urodzinach kończąc.Właśnie zrobiłam go po raz kolejny na 3 urodziny córeczki i jak do tej pory goście zawsze są zachwyceni,a mąż dopytuje ciągle kiedy znów go zrobię i muszę go pilnować całą noc żeby mi nie podjadał z lodówki.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam gorąco.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 10 lat temu
    witam :)
    jaki jest cel przewracania ciasta? czy można po prostu położyć herbatniki na spodzie i nie przewracac potem? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Paulino po to, aby łatwo wyciągnąć ciasto z formy. Poza tym tak ładniej wygląda i dobrze się wszystko trzyma, gdy herbatniki są ułożone w najszerszej części keksówki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Serek homogenizowany jest za rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mariusz · 10 lat temu
    Zrobiłem sernik wg przepisu i wyszedł fatalnie, wszystko się rozwaliło!!! To najgorszy sernik i ten przepis to lipa!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eshai · 10 lat temu
    Rewelacyjny! Zrobiłam w pucharkach, na spodzie zamiast herbatników ciasteczka owsiane i udekorowałam truskawką oblaną czekoladą :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marltop · 10 lat temu
    Serniczek rewelacja. Prosty w wykonaniu a na przyjęciu zrobil furrorę, zniknąl w chwilę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misia · 10 lat temu
    Witam mam 10 lat i robiłam sernik po raz kolejny i wychodzi pyszny POLECAM xD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 11 lat temu
    Robił ktoś ograniczając cukier, bądź kompletnie z niego rezygnując ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Igor,lat 14 · 11 lat temu
    ciasto pyszne, tylko ze troche mi sie nie udalo tak do polowy ciasta wylozonego na blasze, poniewaz wzialem wieksza forme bo chcialem wiecej ciasta ؛D i mi nie wyszlo przewrocenie tego ciasta na druga strone, ale pozniej bylo ok, bylo widac wszystkie 3 warstwy :* pierwszy raz je robilem wiec moglo mi sie troche nie udhhf hfac ale i tak bylo wspaniale
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 11 lat temu
    Dech zapiera -samo patrzenie - A wiadomo że oczy to konkurencja dla języka- Więc oczy zniewolone- czas na rozkosz języka -
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Mam pytanie: ile dni ten sernik może stać w lodówce? tzn. jeśli zrobię go na dwa dni przed świętami to czy wytrzyma do świąt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    właśnie drugi raz robię ten sernik, wychodzi świetnie, szczególnie dla kogoś, kto lubi słodkie desery.
    Jednak zarówno za pierwszym razem, jak i teraz, sernik doszedł po brzeg formy (keksówka, 30 cm), być może kwestia śmietany? I znowu mam obawy czy przypadkiem nie za mało żelatyny w takim razie:) ale zobaczymy, jak wyjdzie:) mam nadzieję, że dzięki czekoladzie się nie rozpadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 11 lat temu
    Przepyszny ten sernik trójczekoladowy :) Wyszedł mi wspaniale chociaż mam dopiero 11 lat!Uwielbiam pani prepisy!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 11 lat temu
    Witam :) Dziękuję za przepis. Mam 15 lat i zrobiłam go z dwóch porcji na dużej tortownicy (30cm) jako tort na 50-te urodziny mamy :)
    wszyscy byli zachwyceni. Polecam :)