Sernik trójczekoladowy

105 Komentarzy
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

https://www.youtube.com/watch?v=0GhpDoh0If4

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bridget · 11 lat temu
    Serniczek właśnie się chłodzi :) niestety zrobiły mi się małe grudki w serze po dodaniu żelatyny :/ ale jak na pierwszy raz chyba nie jest tak źle ;)
    dziękuję bardzo za fajny przepis!! To będzie nasz sylwestrowo - noworoczny smakołyk ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Siwa · 12 lat temu
    Mmm zrobiłam, na prawdę pyszny :) :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Dlugo wahalam się przed zrobieniem tego sernika bo obawialam się problemów przy rozpuszczaniu czekolad:) na szczęście żadnych przykrych niespodzianek nie napotkalam;) Sernik wyszedl idealnie! Co prawda następnym razem pomyślę nad zrobieniem dwóch warstw z mlecznej czekolady przekadanych warstwą z bialą czekoladą bo gorzka czekolada jednak jak dla mnie zdominowala smakiem calą resztę. Ale to już są indywidualne gusta:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika Kowalczyk · 12 lat temu
    Robiłam w weekend wyszedł pyszny.Wszyscy byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    sernik wyśmienity;) robiłam go juz nie raz i wszyscy sie zachwycali. troszkę go zmodyfikowałam i między każdą warstwę dodałam plasterki banana, jest jeszcze lepszy. polecam;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 12 lat temu
    Mialam problem z rozpuszczeniem mlecznej i bialej czekolady. Czarna rozpuścia się gladko, ale mleczna i biala niby sie rozpuszczaly, a jednocześnie gęstnialy. Mleczna w efekcie wylądowala w koszu(po eksperymencie w mikrofali :-x ). Z bialą już nie ryzykowalam, dodalam lyzkę mleka. Proszę o podpowiedź w tej sprawie. I drugie pytanie, czy czekoladę dodaje się taką cieplą do masy serowej, czy maksymalnie wychladza i dopiero wtedy siup...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Przy rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej należy uważać, aby woda po zagotowaniu, gotowała się jak najwolniej. Gorzka czekolada jest najbardziej odporna i z nią właściwie nic się nie dzieje nawet jak temperatura jest wyższa. Natomiast czekolada mleczna, a szczególnie biała muszą roztapiać się bardzo powoli, na delikatnie gotującej się wodzie. Polecam przeczytać artykuł: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady[/url] Czasami zdarzają się czekolady, które faktycznie ciężko w jakikolwiek sposób roztopić. Szczególnie zajączki, mikołaje czekoladowe itp. Nieraz traciłam nerwy, gdy taka czekolada lądowała w koszu, a ja miałam tylko miski do mycia. Polecam przetestowanie czekolad i później trzymanie się tych sprawdzonych.
      Czekoladę należy dodać chłodną, ale jeszcze płynną do sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maria · 12 lat temu
    fajnie wygląda muszę spróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Sernik przepyszny i bardzo efektowny! :) Ale następnym razem zrobię z 2 białych czekolad i 1 mlecznej, bo, warstwa masy z gorzkiej czekolady nie przypadła mi do gustu ;) Ale to tylko moje upodobanie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolka · 12 lat temu
    bardzo pyszny i łatwy serniczek polecam a Tobie dziękuję ślicznie za przepis będzie urzyty nie raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    Sernik bardzo dobry :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beeata · 12 lat temu
    Świetny przepis!!! Dzięki bardzo :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Właśnie skończyłam robić ten serniczek:D Jest pyszny. Polecam wszystkim, którzy nie umieją czy też nie lubią piec:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misia · 12 lat temu
    Bardzo smaczny i wcale nie jest jakiś przesadziście słodki :)
    Mam tylko pytanie... jakiej konsystencji powinien być? Wydaje mi się , ze mój jest zbyt miękki/rzadki? sama nie wiem jak to określić
    Nie płynie ani nic z tych rzeczy, ale bardzo "klei" się do noża przy krojeniu, tak powinno być?
    Albo coś źle zrobiłam z żelatyną, bo używałam pierwszy raz ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Różnice w konsystencji mogą być w zależności od użytego sera. Ja robiłam na quarku i na serze podobnym do polskiego z wiaderka. Sernik jest raczej miękki. Też mi się masa przyklejała do noża ;) Przez to jest taki delikatny, Jeśli uważasz, że bardziej zbity byłby lepszy, możesz następnym razem wziąść trochę więcej żelatyny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misia · 12 lat temu
    tez już się chłodzi :) łatwo się robi, mam nadzieję że wyjdzie mi pyszny! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 12 lat temu
    czy moge uzyc do tego sernika serka philadelphia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Wspaniay przepis :-) Serniczek
    jest przepyszny!!!Dziękuję za ten przepis.Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Witam serdecznie:)mam zamiar zrobić ten sernik i czy mogę użyć do niego sera który można kupić w kostkach, np. ser trzykrotnie mielony tłusty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kwiatuszek2104 · 12 lat temu
    Ale ładniutki, no to już wiem czy zaspokoić głód słodkiego ^^
    Mam pytanie, czy trzeba po nałożeniu każdej warstwy serowo-czekoladowej chować na chwilę do lodówki, czy można od razu wylać wszystkie warstwy, obawiam się , ze jak wyleję wszystkie naraz, to mi się zleją w całość. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 12 lat temu
    Moja córcia zajadała się tym sernikiem, pycha, najlepiej smakuje takie zimne z lodówki. Bardzo łatwe w przygotowaniu. To kolejne ciasto, które zrobiłam z twojej stronki Joasiu i jak zwykle strzał w 10 !!! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 12 lat temu
    Mam w domu coś takiego, co nazywa się twaróg aksamitny w wiaderku, czy to się nada do tego sernika???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Właśnie taki ser jest najlepszy ;-) Ma być tylko bez żadnych dodatków tj. czysty twaróg.