Sernik trójczekoladowy

105 Komentarzy
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

https://www.youtube.com/watch?v=0GhpDoh0If4

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ema · 13 lat temu
    Sernik jest wyrąbany w kosmos :) pierwszy raz zrobiam go na święta i mama bya zachwycona, chociaż nie przepada za ciastami domowymi i jada tylko "kupne". Znaczy to,że ciasto pierwsza klasa :) zresztą zrobiam już kilka Twoich ciast a teraz w piekarniku czeka sernik wiedeński... :)dziękuję za te wszystkie przyjemności :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaba · 13 lat temu
    Ooo właśnie ;) Grudkowaty,ale tych grudek było niewiele :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaba · 13 lat temu
    Witam serdecznie ;) właśnie skończyłam przygotowywać sernik czy to normalne,że masa jest taka trochę 'chropowata' nie chodzi o tzw. kluski z żelatyny .
    Pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 13 lat temu
    Pyszny - lekki, delikatny, blyskawiczny...Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 13 lat temu
    witam :)
    mam zamiar zrobic ten serniczek bo wyglada naprawde smacznie:)
    tylko mam pytanko co to jest ta kompiel wodna??
    Ile tej wody mam dodac zeby rozpuscic ta czekolade??:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej tzn. włożyć garnuszek z pokruszoną czekoladą do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Czekoladę należy mieszać podczas roztapiania. Czekolada jest gotowa, gdy cała czekolada się roztopi.
      To tak ogólnie, a dokładnie do poczytania tutaj: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 13 lat temu
    chłodzi się w lodówce... :) Nie było nigdzie naokoło czekolady gorzkiej, więc zrobiłam 2warstwy i jeszcze pomiędzy nimi też herbatniki :)
    Zobaczymy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 13 lat temu
    Pyszny i bardzo efektowny deser.Szybki i łatwy do zrobienia dzięki precyzyjnemu przepisowi (jak zwykle u Joanny :-) ). Nie jestem entuzjastką pieczonych serników, ale ten to zupełnie inna bajka.Dziękuję za kolejny fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Poprostu piękny- zapisuję, zachwycil
    mnie ten serniczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mucha · 13 lat temu
    Witam, czy w serniki można pominąć śmietanę kremówkę i w jej miejsce dodać tę samą ilość twarożku (bądź innego składnika niezwiązanego ze śmietanką)? Czy zbyt mocno wpłynie to na smak deseru? Proszę o poradę. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Śmietana sprawia, że sernik jest bardziej delikatny, puszysty. Bez dodatku śmietany ciasto też wyjdzie, ale konsystencja będzie bardziej zbita. Możesz oczywiście dać więcej twarożku zamiast śmietany, albo jeszcze lepiej jogurt naturalny. Tylko jeśli dodasz jogurt naturalny to zwiększyłabym ilość żelatyny do 4 łyżeczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    po prostu zapierający dech!
    cukiernicze cudo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 13 lat temu
    moj sernik Latte Macchiatto wygladal prawie identycznie :):) a czekoladowy to jeszcze lepszy chyba.....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakowidlo · 13 lat temu
    Cudownie wygląda na zdjęciu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bernadeta · 13 lat temu
    o rany jaki piekny, rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megii013 · 13 lat temu
    Piękne te czekoladowe kolorki;)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    świetny pomysł :), zapisuję sobie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jejku,jaki piękny!
    Rewelacyjnie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 13 lat temu
    Wspaniałe ciasto,ja właśnie uwielbiam serniki;-))Pozdrawiam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Rewelacyjny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moje pasje - estyka · 13 lat temu
    wygląda rewelacyjnie! Dodalam juz do moich zakadek :) Tylko teraz czas musze wygospodarować ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Panna Malwinna · 13 lat temu
    Zakochałam się bez reszty. Przepis jest już w zakładkach- lada dzień zrobię to cudo;)