Sernik trójczekoladowy

105 Komentarzy
Sernik trójczekoladowy

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.

Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.

https://www.youtube.com/watch?v=0GhpDoh0If4

Składniki:

Masa serowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:

  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 g czekolady mlecznej
  • ok. 30 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
  2. Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  3. Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
  5. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
  6. Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
  7. Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
  8. Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowy Sernik trójczekoladowySernik trójczekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 12 lat temu
    mam pytanie... czy te czekolady kolejno wlać i poczekać chwile aż trochę zesztywnieje czy naraz... bo boje się ze jak wszystkie naraz wleje to się zmieszają razem.. pomocy..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 12 lat temu
    Świetny przepis. Dodam zdjęcie jak tylko jutro wyjmę ciasto z foremki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Witam, mam pytanie. Czy zamiast serka śmietankowego można dodać jogurt typu greckiego jak w przepisie: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-inne/443-przepis-na-torcik-z-platkami-kukurydzianymi ?
    Pozdrawiam serdecznie! Ma Pani bardzo dobre przepisy!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Lepszy będzie ser. Jeśli chcesz zrobić na jogurcie greckim to należy dodać więcej żelatyny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pieczarkamysia · 12 lat temu
    Zrobiłam Wasz sernik :) wyszedł przepyszny! Dziekuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 12 lat temu
    [b]Sernik jest naprawdę pyszny[/b] 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 12 lat temu
    Witam! Cudowny sernik, robi się go łatwo i przyjemnie, ze stołu znika szybciutko. Ma jeden minus - peeeełno misek i garnków do mycia po przygotowaniu ;). Ale wszystko zostaje wynagrodzone smakiem. Aksamitnym, delikatnym, zarazem zgoła innym od przeciętnych serników na zimno. Każdy pytał o przepis, każdy zachwalał. Wszystkim polecam przepis i moja rada: dajcie troszkę więcej żelatyny, bo sernik ciążko się kroi.
    POZDRAWIAM I SMACZNEGO :)!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 12 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis serniczek jak i ciasto lodowe wyszło przepyszne :-) polecam naprawdę smaczne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata L. · 12 lat temu
    Pyszny! Goście byli zachwyceni. Jak najbardziej polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Serniczek krolowal na Wielkanocnym stole, Pani strone polecilam juz rodzinie i znajomym :)

    Ps. W komentarzach pojawilo sie pytanie o zastosowanie smietany, ja do ciast z bita smietana uzywam zawsze smietany z kartonika (mleczarnia Lowicz )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewe · 12 lat temu
    Troszkę bałam się połączenia sera i czekolady.. Niepotrzebnie. Sernik wyszedł pyszny. Nie za słodki.. Warstwy rzeczywiście się nie zlaly więc prezentuje się super. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Od jakiegoś czasu testuję przepisy ze stronki Joanny.Osobiście za słodkim nie przepadam,ale moi panowie jak najbardziej.Ten przepis jest również godny polecenia.Wprowadziłam tylko małą zmianę.Zrobiłam go z 1 kg sera i wykończyłam galaretką na bazie koli.Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Witam. Zrobiłam ten serniczek i faktycznie warstwy się nie zlewają. Wygląda apetycznie jednak tak nie smakuje. Ja więcej go nie zrobię i osobiście nie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 12 lat temu
    A jak by dać na każdą warstwę herbatniki warstwy były by równe i już bankowo by się nie zlały :D Co wy na to?? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kobitka · 12 lat temu
    witam
    muszę się pochwalić zrobionym serniczkiem :) miałam go robić z podwójnej porcji w formie tortu ale jak zobaczyłam objętość sera i czekolady wydawało mi się za mało na tortownice i zrobiłam go w długiej keksówce (wąskiej blaszce - tak jak na zdjeciach przy przepisie). Zapomniałam zostawić czekolady na polewę :) ale poratowałam się gotową dwukolorową polewą :)
    użyłam sernika wiejskiego, zmieliłam i też był dobry :)
    Myślałam że będzie za słodki a jednak pomimo 6 czekolad, szklanki cukru, cukier waniliowy - nie był słodki!
    nic się nie zlewa !!! też myślałam że się kolory zleją ale gorzka musi być na spód -moment zastyga, mleczna później a białą na końcu, najbardziej rzadka.
    Nie jestem dobrą kucharką :( a tu jaki przepyszny i przepiękny TRÓJKOLOROWY równy serniczek !!! Teściowa pozazdrościła :)
    POLECAM (nawet niedoświadczonym :)
    P.S. chyba zacznę testować przepisy z tej stronki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Mam pytanie czy czekolady po wlaniu do foremki sie nie połączą ? i nie zrobi sie z tego jeden kolor ?
    Z góry dziękuje za odpowiedz .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Chciałabym zrobić ten sernik w tortownicy. Już przeliczyłam proporcje, wyszło prawie 200% składników. Tylko mam pytanie, czy mogę zostać dalej przy jednej czekoladzie na warstwę? czy raczej po dwie, bo nie wiem czy to ma jakiś wpływ na to czy się ciasto rozwali czy nie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Należy zwiększyć również ilość czekolady. Wiem, że na podwójną porcję potrzeba jej dużo, ale czekolada też usztywnia masę serową. Jeśli zmniejszysz jej ilość to ciasto będzie za luźne. Dodałabym więcej żelatyny np. 4- 5 łyżeczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 12 lat temu
    Mam pytanie gdzie mozna dostać kupić taki serQUARK
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 12 lat temu
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie!!! niebawem spróbuję je zrobić... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    a ja mam takie pytańko czy te składniki wystarczają tylko na blaszkę 30cm??
    nie robiłam go jeszcze ale kusi mnie zrobić :) muszę coś przygotować na urodzinki za 2 tygodnie i tak się zastanawiam czy nie zrobić z podwójnej porcji i zrobić go w formie tortu na tortownicy? jak myślicie bezsens? proszę o poradę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz zrobić w tortownicy. Dodałabym jednak trochę więcej żelatyny, bo to duża powierzchnia, a sernik nie jest mocno zwarty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bridget · 12 lat temu
    Dodam jeszcze, że czekolady połamałam tylko na kostki i rozpuszczałam w słoiczkach (nie mam metalowych garnuszków ani miseczek ) i wszystkie na raz włożyłam do garnka z lekko wrzącą wodą. Roztopiły się bez problemu, chociaż mogłam zostawić je na troszkę dłużej, wtedy miałyby jeszcze lepszą konsystencję, szczególnie biała czekolada.