Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.
Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.
ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
Sposób przygotowania:
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.
Sernik jest wyrąbany w kosmos :) pierwszy raz zrobiam go na święta i mama bya zachwycona, chociaż nie przepada za ciastami domowymi i jada tylko "kupne". Znaczy to,że ciasto pierwsza klasa :) zresztą zrobiam już kilka Twoich ciast a teraz w piekarniku czeka sernik wiedeński... :)dziękuję za te wszystkie przyjemności :)
Witam serdecznie ;) właśnie skończyłam przygotowywać sernik czy to normalne,że masa jest taka trochę 'chropowata' nie chodzi o tzw. kluski z żelatyny .
Pozdrawiam ;)
witam :)
mam zamiar zrobic ten serniczek bo wyglada naprawde smacznie:)
tylko mam pytanko co to jest ta kompiel wodna??
Ile tej wody mam dodac zeby rozpuscic ta czekolade??:)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej tzn. włożyć garnuszek z pokruszoną czekoladą do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Czekoladę należy mieszać podczas roztapiania. Czekolada jest gotowa, gdy cała czekolada się roztopi.
To tak ogólnie, a dokładnie do poczytania tutaj: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady[/url]
Pyszny i bardzo efektowny deser.Szybki i łatwy do zrobienia dzięki precyzyjnemu przepisowi (jak zwykle u Joanny :-) ). Nie jestem entuzjastką pieczonych serników, ale ten to zupełnie inna bajka.Dziękuję za kolejny fajny przepis.
Witam, czy w serniki można pominąć śmietanę kremówkę i w jej miejsce dodać tę samą ilość twarożku (bądź innego składnika niezwiązanego ze śmietanką)? Czy zbyt mocno wpłynie to na smak deseru? Proszę o poradę. Pozdrawiam
Śmietana sprawia, że sernik jest bardziej delikatny, puszysty. Bez dodatku śmietany ciasto też wyjdzie, ale konsystencja będzie bardziej zbita. Możesz oczywiście dać więcej twarożku zamiast śmietany, albo jeszcze lepiej jogurt naturalny. Tylko jeśli dodasz jogurt naturalny to zwiększyłabym ilość żelatyny do 4 łyżeczek.