Potrójnie czekoladowy sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Sernik jest kremowy, mocno czekoladowy i delikatny, a do tego nieskomplikowany w przygotowaniu. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, na to herbatniki i czekamy, aż masa stężeje. Gotowe.
Sernik jest pyszny. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Najlepiej zrobić cienkie paseczki, żeby dało się go łatwo pokroić.
ok. 10 herbatników (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
Sposób przygotowania:
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. (Użyłam o długości 30 cm, ale zostało jeszcze trochę miejsca, więc można wziąć krótszą). Odstawić na bok.
Do żelatyny dodać 6 łyżek zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Twaróg utrzeć trzepaczką lub mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
Czekolady posiekać i roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw 2 łyżki twarogu, a następnie wymieszać z resztą twarogu.
Do każdej chłodnej, ale płynnej roztopionej czekolady dodać po 1/3 masy serowej i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać po 1/3 do każdej miski z masą czekoladowo- serową i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy najpierw masę czekoladowo- serową z gorzką czekoladą, na nią masę z mleczną i na koniec z białą. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem np. na podłużny talerz. Ściągnąć papier i polać sernik roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.
mam pytanie... czy te czekolady kolejno wlać i poczekać chwile aż trochę zesztywnieje czy naraz... bo boje się ze jak wszystkie naraz wleje to się zmieszają razem.. pomocy..
Witam! Cudowny sernik, robi się go łatwo i przyjemnie, ze stołu znika szybciutko. Ma jeden minus - peeeełno misek i garnków do mycia po przygotowaniu ;). Ale wszystko zostaje wynagrodzone smakiem. Aksamitnym, delikatnym, zarazem zgoła innym od przeciętnych serników na zimno. Każdy pytał o przepis, każdy zachwalał. Wszystkim polecam przepis i moja rada: dajcie troszkę więcej żelatyny, bo sernik ciążko się kroi.
POZDRAWIAM I SMACZNEGO :)!
Troszkę bałam się połączenia sera i czekolady.. Niepotrzebnie. Sernik wyszedł pyszny. Nie za słodki.. Warstwy rzeczywiście się nie zlaly więc prezentuje się super. Polecam.
Od jakiegoś czasu testuję przepisy ze stronki Joanny.Osobiście za słodkim nie przepadam,ale moi panowie jak najbardziej.Ten przepis jest również godny polecenia.Wprowadziłam tylko małą zmianę.Zrobiłam go z 1 kg sera i wykończyłam galaretką na bazie koli.Pozdrawiam :-)
Witam. Zrobiłam ten serniczek i faktycznie warstwy się nie zlewają. Wygląda apetycznie jednak tak nie smakuje. Ja więcej go nie zrobię i osobiście nie polecam.
witam
muszę się pochwalić zrobionym serniczkiem :) miałam go robić z podwójnej porcji w formie tortu ale jak zobaczyłam objętość sera i czekolady wydawało mi się za mało na tortownice i zrobiłam go w długiej keksówce (wąskiej blaszce - tak jak na zdjeciach przy przepisie). Zapomniałam zostawić czekolady na polewę :) ale poratowałam się gotową dwukolorową polewą :)
użyłam sernika wiejskiego, zmieliłam i też był dobry :)
Myślałam że będzie za słodki a jednak pomimo 6 czekolad, szklanki cukru, cukier waniliowy - nie był słodki!
nic się nie zlewa !!! też myślałam że się kolory zleją ale gorzka musi być na spód -moment zastyga, mleczna później a białą na końcu, najbardziej rzadka.
Nie jestem dobrą kucharką :( a tu jaki przepyszny i przepiękny TRÓJKOLOROWY równy serniczek !!! Teściowa pozazdrościła :)
POLECAM (nawet niedoświadczonym :)
P.S. chyba zacznę testować przepisy z tej stronki :)
Chciałabym zrobić ten sernik w tortownicy. Już przeliczyłam proporcje, wyszło prawie 200% składników. Tylko mam pytanie, czy mogę zostać dalej przy jednej czekoladzie na warstwę? czy raczej po dwie, bo nie wiem czy to ma jakiś wpływ na to czy się ciasto rozwali czy nie...
Należy zwiększyć również ilość czekolady. Wiem, że na podwójną porcję potrzeba jej dużo, ale czekolada też usztywnia masę serową. Jeśli zmniejszysz jej ilość to ciasto będzie za luźne. Dodałabym więcej żelatyny np. 4- 5 łyżeczek.
a ja mam takie pytańko czy te składniki wystarczają tylko na blaszkę 30cm??
nie robiłam go jeszcze ale kusi mnie zrobić :) muszę coś przygotować na urodzinki za 2 tygodnie i tak się zastanawiam czy nie zrobić z podwójnej porcji i zrobić go w formie tortu na tortownicy? jak myślicie bezsens? proszę o poradę
Dodam jeszcze, że czekolady połamałam tylko na kostki i rozpuszczałam w słoiczkach (nie mam metalowych garnuszków ani miseczek ) i wszystkie na raz włożyłam do garnka z lekko wrzącą wodą. Roztopiły się bez problemu, chociaż mogłam zostawić je na troszkę dłużej, wtedy miałyby jeszcze lepszą konsystencję, szczególnie biała czekolada.