Mocno czekoladowe, soczyste, mięsiste, a do tego bardzo łatwe do przygotowania ciasto. Jest ciężkie, ale nie zbite jak Brownie. Pieczone jest na ciemnym piwie Guinness, które wpływa na kolor i strukturę ciasta. Bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
250ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
Piwo wlać do dużego garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać.
Osobno ubić śmietanę, jajka i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem. (Wlałam do piwa lekko ciepłego, ciągle mieszając trzepaczką).
Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, utrzeć serek z cukrem pudrem na jednolitą masę. (Miksując krótko mikserem lub mieszając trzepaczką lub łyżką). Polewę wyłożyć na ciasto. Z góry posypać startą na tarce czekoladą.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
1 lat temu
Przepyszne ciasto na Guinnessie. Zapach w domu nie do opisania. Dziękuję za przepis i serdecznie polecam. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
A oto mój tort. Bardzo dobre ciasto ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
8 lat temu
Ulubione ciasto mojego męża i wszystkich którzy je spróbowali! Za każdym razem mi wychodzi, używam serka mascarpone i do tego trochę śmietanki 36% by ser nie był ciężki. Jest idealne! Od lat je piękę, pierwszy raz zrobiłam na roczek Synka, dzis ma juz 5 lat :D:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
8 lat temu
Moje ciasto :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Margo·
8 lat temu
Błagam o radę, nigdzie nie znalazłam serka mascarpone i philadelfia! Czym mogę zastąpić krem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Użyj dowolny serek biały naturalny o konsystencji kremowej, mazistej np. Bieluch, Turek, "Twój smak" Piątnicy, Hochland kanapkowy, serek śmietankowy łaciaty itp.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Agnieszko[/b] można, ale połączyłabym go ze słodką śmietaną w proporcji pół na pół. (np. 200g mascarpone i 200g śmietany 30- 36%. Schłodzone produkty przełożyć do miski i ubić razem mikserem do zgęstnienia. Na końcu dodać cukier puder).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Ww·
12 lat temu
Witam .
Czy zamiast serka Philadelphia można użyć Mascarpone ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Jolu[/b] nie powinno być mokre. Piecz do suchego patyczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jola·
13 lat temu
witam, mam pytanie czy po upieczeniu ciasto powinno byc suche czy mokre w srodku? bo upieklam i juz ponad godzine pieke a ciasto w srodku ciagle mokre ale nie wodniste...nie wiem czy moze temperatura za niska ale pieklam w prawie 200st
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Madzik[/b] bardzo proszę. Dzięki za informację. Ciasto włożyłam od razu na noc do lodówki, więc nawet nie wiedziałam, że smakuje inaczej w pierwszy dzień ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
madzik 1984·
14 lat temu
zrobilam to ciasto i musze powiedziec ze cala rodzina byla zachwycona. Ja pierwszego dnia troche mniej bo bylo wyczuc piwo ale nastepnego dnia(trzymalam na noc w lodowce) ciasto zrobilo sie jeszcze bardziej gliniaste i tak jakby bardziej czekoladowe, bylo genialne. uwielbiam takie i napewno jeszcze nieraz bede je robic. dziekuje!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
14 lat temu
no właśnie starałam się jak najkrócej ale ciągle te gródki były i jako, że zrobiłam tak jak Pani pisze-studziłam przy uchylonych drzwiczkach winę zrzucam na to mieszanie, na szczęście przybyło mi dzięki temu trochę więcej doświadczenia; dziękuję za cierpliwe odpisywanie!;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Anito[/b] przy robieniu takich ciast, jeśli mi się zdarzą grudki to również używam miksera, tylko staram się zrobić ze dwa obroty wokół miski. Po prostu najkrócej jak się da ;-) Można również studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wtedy jest mniejsze ryzyko opadania ciast (mniejsza różnica temperatur).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
14 lat temu
wiem, że w przepisie jest napisane żeby długo nie mieszać ale jak do mokrych składników dodałam mąki to się zrobiły gródki i musiałam użyć miksera; złe serki-moja wina-zapamiętam na przyszłość; określenie mocno czekoladowe pasuje chyba do czegoś bardzo czekoladowego, ciasto było ciemne i słodkie ale żeby takie bardzo czekoladowe? kwestia subiektywna chyba; dziękuję za odpisanie, uczę się dopiero więc każda wskazówka się przyda:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Anito[/b] dobrze, że smakowało :-)
1) Jedną z przyczyn opadania ciasta może być za długie mieszanie składników.
2) Serek kremowy Philadelphia nie jest w ogóle kwaśny. Miałaś w takim razie nieodpowiedni ser.
3) jakie określenie Twoim zdaniem pasuje najlepiej do tego ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
14 lat temu
po 1 ciasto opadło nie wiedzieć czemu, po 2 ta biała masa była 'kwaśna' pomimo większej ilości cukru niż w przepisie chyba, że trzeba było użyć konkretnych serków oraz określenie 'mocno czekoladowe' raczej nie pasuje; poza tym bardzo smaczne!;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaś·
14 lat temu
podoba mi się, nawet bardzo. lubię od czasu do czasu zjeść takie "cięższe" ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mikimama·
14 lat temu
Bardzo by mi smakowało, bo wygląda fantastycznie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
[i]Wyglada bosko! Robilam piernik na guinnessie , był super!:)[/i]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Atria·
14 lat temu
Fajne! Podoba mi się zwłaszcza ta czapa na wierzchu. Niestety nie wiem czy byłoby dobrym pomysłem robienie go w domu gdzie mieszkają tylko dwie osoby..
Ale jako fanka czekoladowych wypieków, jestem na tak. Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danusia·
14 lat temu
bardzo lubię takie wilgotne ciasta, to wygląda wyśmienicie (: