
Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150g czekolady gorzkiej
 - 100g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 jajka
 - 100g masła lub margaryny
 - 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
 - 25g mąki ziemniaczanej
 - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
- 4 banany
 - 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
 - 400g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 3 śmietan- fix
 - 2 łyżki cukru
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
 
Dodatkowo:
- trochę masy marcepanowej
 - kakao
 - żółty i zielony barwnik spożywczy
 - trochę cukru pudru do podsypania
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
 - Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.
 

- We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.
 

- 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
 - Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.
 

- Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
 - Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).
 

- Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 1 godz. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 25 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 16 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 


