Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.
4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.
Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).
Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dzięki za podpowiedź, tylko najgorsze że ono się klei i naprawdę ciężko je rozprowadzić :( Mam takie głupie pytanko jeszcze (jestem kompletnym amatorem w pieczeniu hehe)- czy margarynę wcześniej ostudzić i dopiero dodać, czy miksować taką prosto z opakowania?
[b]Aniu[/b] skoro Ci wyszło i smakowało to co go zmieniac ;-). Rozumiem, że masz problem przy przenoszeniu ciasta z miski do tortownicy. Proponuję silikonową szpatułkę. Dobrze się sprawdza właśnie przy wykładaniu ciasta na blachę.
Witam,
wygląda pięknie i wypróbowałam przepis. W smaku genialne, ale mam pytanie- mianowicie ciasto wychodzi strasznie lepkie i ciężko go "wpakować" do blaszki hehe, czy można coś dodać, żeby było np. bardziej płynne?