Sernik o bardzo oryginalnym smaku. Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Sernik jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
200 g ciasteczek owsianych
80 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (20%)
4 jajka
170 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
100 g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)
Polewa orzechowa:
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
1,5- 2 łyżek masła orzechowego bez kawałków
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód ciasteczkowy. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Formę wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać trzepaczką chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą ozdobić sernik. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Czy maslo orzechowe bezwzglednie musi byc bez kawalkow orzechow? Pytam bo akurat takie mam w domu i chetnie bym je dodala chyba ze ma wplynac na konzystencje etc?
Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy :)Nie wyszła mi tylko ta warstwa czekoladowa. W trakcie dodawania do sera zaczęła się ścinać i wyszło jakoś tak marmurkowo...Na pewno efekt końcowy nie był taki jak na fotografii, ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.
Do tej pory robiłam tradycyjne serniki,ale taki z masłem orzechowym chętnie bym schrupała;) przypomina mi trochę o nadchodzacych,zimnych wieczorach,pozdrawiam