Sernik o bardzo oryginalnym smaku. Jeśli lubicie masło orzechowe to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Sernik jest zwarty, nie za słodki, bardzo dobrze się go kroi i smakuje świetnie. Smak masła orzechowego jest zdecydowanie wyczuwalny. Warstwa orzechowa dominuje nad czekoladową. Obie warstwy dobrze się ze sobą komponują, a dzięki dwóm różnym odcieniom, sernik jest bardziej atrakcyjny. Nie pomijałabym polewy. Jest pyszna, a dzięki niej sernik jest jeszcze bardziej orzechowy.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
200 g ciasteczek owsianych
80 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (20%)
4 jajka
170 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
100 g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)
Polewa orzechowa:
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
1,5- 2 łyżek masła orzechowego bez kawałków
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód ciasteczkowy. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Formę wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać trzepaczką chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą ozdobić sernik. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
12 lat temu
Czy maslo orzechowe bezwzglednie musi byc bez kawalkow orzechow? Pytam bo akurat takie mam w domu i chetnie bym je dodala chyba ze ma wplynac na konzystencje etc?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Może być też z kawałkami. Ja akurat użyłam masła orzechowego bez kawałków i tak też podałam ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
13 lat temu
czy zamiast czekolady można dodać kakao?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Można dodać kakao, jeśli wolisz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aldona·
14 lat temu
Miałam okazję sprawdzić przepis i prawie się udało. Masa serowa był mało gęsta i zastanawiałam się nad dodatkową porcją budyniu, ale sobie darowałam. Po nocy w lodówce i zrobieniu polewy efekt smakowy był o wiele lepszy :)Nie wyszła mi tylko ta warstwa czekoladowa. W trakcie dodawania do sera zaczęła się ścinać i wyszło jakoś tak marmurkowo...Na pewno efekt końcowy nie był taki jak na fotografii, ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viviena·
14 lat temu
bardzo zainteresowal mnie ten przepis więc od razu upieklam - R E W E L A C J A
polecam z ręką na sercu
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szpulka·
14 lat temu
Czy mogłabym zamiast ciasteczek na spodzie dać kruche ciasto? :) mam zamiar zrobić ten serniczek na weekend ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Oczywiście :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JustinDorothy·
14 lat temu
Bardzo lubimy masło orzechowe i wszelkiego rodzaju serniki. Ten z pewnością jest pyszny. Wygląda fantastycznie :):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cukrowa Wróżka·
14 lat temu
Moje kochane smaki w jednym serniku!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kornik·
14 lat temu
Piękny, te warstwy bardzo mi się podobają:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M.·
14 lat temu
uwielbiam masło orzechowe, muszę koniecznie wypróbować ten sernik!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wedelka·
14 lat temu
Świetnie wygląda i pewnie tak też smakuje :) Uwielbiam masło orzechowe, więc jestem pewna, że przypadłby mi do gustu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Ależ cudny serniczek! Nie jadłam takiego jeszcze.
Pozdrowienia:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie Sychta·
14 lat temu
Wyglada pieknie i bardzo wykwintnie. No i jest zbity, a ja takie zbite serniki lubie najbardziej!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łyżka·
14 lat temu
wygląda świetnie! musi smakować cudownie (masło orzechowe i czekolada) ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monisia·
14 lat temu
Do tej pory robiłam tradycyjne serniki,ale taki z masłem orzechowym chętnie bym schrupała;) przypomina mi trochę o nadchodzacych,zimnych wieczorach,pozdrawiam