Kopiec kreta

70 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 miesięcy temu
    Świetne ciasto. Delikatne, lekkie i do tego łatwe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ktoś · 3 lat temu
    Wyśmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 4 lat temu
    Super ciasto. Naprawdę pyszne. Ja zamiast twarogu dodałam galaretkę cytrynową , bo akurat nie miałam sera i też wyszło świetne. Polecam wszystkim. ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Ciasto pyszne Asiu! 😋Dziękuję! 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 7 lat temu
    Czy można zamiast sera twarogowego użyć mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 8 lat temu
    zamierzam zrobić to ciasto tylko w wersji babeczkowej ;) mam pytanie: ile w przybliżeniu wyjdzie tych babeczek z tej ilości masy? ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 9 lat temu
    Bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Stanisławo[/b] tak, możesz zrobić dzień wcześniej. Jeśli ciasto nie będzie rozkrojone, to banany nie ściemnieją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    stanislawa · 9 lat temu
    Witam,czy ciasto mozna upiec na dzien przed podaniem? Banany nie zczernieja?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Za dużo proszku do pieczenia,daje się tylko łyżeczkę....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Pati[/b] właściwie dowolny. Na każdym Ci wyjdzie. Kup sobie twaróg w wiaderku dowolnej firmy, tylko taki czysty twaróg bez dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 10 lat temu
    mam pytanie, jaki to dokładnie ma być twaróg? ciasto wygląda tak apetycznie że muszę wypróbować! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzanna · 10 lat temu
    po prostu pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    w weekend upiekłam to ciasto moje 5 -letnie dziecko ogromnie się zajadało nie mówiąc już o mężu, przepyszne ciasto ,polecam wszystkim rewelacja !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    z tego przepisu wykorzystałam przepis na ciasto, środek zrobiłam ze śmietany kremówki i galaretki cytrynowej, PYCHA :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wankowicz · 11 lat temu
    Czemu ja szybciej nie zrobiłam tego torciku?! On na prawde powinien być bardziej rozreklamowany, każdy powinien go spróbować, masa jest przepyszna cos a la straciatella, ciasto mimo prostoty wykonania jest przepyszne i to wykonanie niby banalne a jednak człowiek sam się do siebie uśmiecha, że tak fajnie to wszystko wygląda :) od dzisiaj będę każdemu niosła wieść o torciku kopiec kreta. Co do samego mojego kreta to usłyszałam kilka niewybrednych komentarzy na jego temat :eek: że niby bardziej wygląda jak podziemne potwory z filmu "wstrząsy" :eek: ale się nie zrażam i zdjęcia i tak zamieściłam w galerii :-* hehehe. Dziękuję Joanno za super przepis i na prawde bardzo bardzo polecam Wszystkim. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Torcik wyszedł pyszny:) jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] moim zdaniem niepotrzebne są dodatkowe owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 11 lat temu
    zabieram sie wlasnie do pracy, choc mysle o pewnych modyfikacjachi, dlatego chce zapytac Autorki co mysli o tym, by dno ciasta wylozyc dodatkowo wisniami? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agato[/b] tak.