Kopiec kreta

70 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dziękuję. Miło mi, że się tort podoba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarna · 13 lat temu
    Niedawno szukałam domowego przepisu na kopiec kreta. Twój wydaje się świetny, na pewno wypróbuję :)
    PS: Słodki ten Krecik na górze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 13 lat temu
    Wow! Jaki piękny tort!!!! Rzeczywiście jak kopiec, a jego właściciel krecik.... uhuhuhuhuhu!!! ... jaki przystojniacha !!!! :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wyglada niesamowicie!
    A krecik taki słodki!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martex.82 · 13 lat temu
    super ciacho, a krecik wymiata :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    świetny! Dekoracja superowa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margot · 13 lat temu
    To chyba najpiękniejszy kopiec jaki widziałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    annaz · 13 lat temu
    piękna dekoracja :)