Kopiec kreta

70 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] Bardzo mnie to cieszy. Trzymam kciuki za kolejne wypieki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIA · 12 lat temu
    Ciasto przepyszne! Wyszło identyczne jak na zdjęciu. Jestem pod wielkim wrażeniem, zamierzam wypróbować wiele innych przepisów :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alex · 12 lat temu
    to jest bardzo dobre hahahahah
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    To już wiem wszystko :) Dziękuję Ci bardzo :) A reszcie radzę się brać za pieczenie, bo ciasto wychodzi przepyszne!! :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] margaryna powinna być ocieplona. Przed pieczeniem należy wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.Tak samo jajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Dzięki za podpowiedź, tylko najgorsze że ono się klei i naprawdę ciężko je rozprowadzić :( Mam takie głupie pytanko jeszcze (jestem kompletnym amatorem w pieczeniu hehe)- czy margarynę wcześniej ostudzić i dopiero dodać, czy miksować taką prosto z opakowania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] skoro Ci wyszło i smakowało to co go zmieniac ;-). Rozumiem, że masz problem przy przenoszeniu ciasta z miski do tortownicy. Proponuję silikonową szpatułkę. Dobrze się sprawdza właśnie przy wykładaniu ciasta na blachę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Witam,
    wygląda pięknie i wypróbowałam przepis. W smaku genialne, ale mam pytanie- mianowicie ciasto wychodzi strasznie lepkie i ciężko go "wpakować" do blaszki hehe, czy można coś dodać, żeby było np. bardziej płynne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DawidSS · 13 lat temu
    [quote]pyszny placek kiedys pieklem teraz nie mam czasu i kupuje gotowe[/quote]
    [b][b][b][b]gotowe napewno mniej dobre[/b][/b][/b][/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomek · 13 lat temu
    pyszny placek kiedys pieklem teraz nie mam czasu i kupuje gotowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 13 lat temu
    Śmietan fix można zastąpić cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    pycha!!! z tego przepisu rewelka ;0)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Kasiu[/b] śmietan- fix możesz pominąć. Pomaga on ubić śmietanę i zachować jej konsystencję. Wcale nie musisz go używać. Ubij tylko dobrze śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 13 lat temu
    Czym mozna zastapic smietane fix?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dziękuję ślicznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 13 lat temu
    Ale cudny ten kopiec..krecik wyszedl Ci wspanaialy:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mari-eta · 13 lat temu
    Krecik jest SUPER !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anahitka9 · 13 lat temu
    Uroczy krecik:)zawsze chcialam zrobic to ciasto, moze w koncu sie zmobilizuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    peppervanilla · 13 lat temu
    Świetne ciasto i urocza dekoracja, do wypróbowania :)!.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Cudnie wygląda! A ten krecik... rozbrajający:)
    Pozdrawiam