Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Makowiec jest wilgotny i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na klasyczny makowiec z jabłkami możecie znaleźć tutaj: "Makowiec z jabłkami".
Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki na ok. 16 porcji:
250 g suchego maku (może być już zmielony)
100 g cukru pudru
400 g jabłek (waga przed obraniem)
4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400- 500 ml mleka do sparzenia maku
olejek migdałowy (opcjonalnie)
ok. 30 g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Oddzielić żółtka od białek.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 16 porcji:
250 g suchego maku (może być już zmielony)
100 g cukru
400 g jabłek (waga przed obraniem)
4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400- 500 ml mleka do sparzenia maku
olejek migdałowy (opcjonalnie)
ok. 30 g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jeśli mak nie jest zmielony należy wsypać go do naczynia miksującego i zmielić 30s./ obr. 10.
Przesypać do niedużego garnka, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
Cukier wsypać do suchego naczynia miksującego i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 4. (Jeśli na ściankach naczynia będą grubsze kawałki, należy zsunąć je na dół kopystką i zmiksować jeszcze 1s./ obr. 4). Jabłka odcisnąć z soku i przełożyć do miseczki.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
Do naczynia miksującego przełożyć masło (lub margarynę), cukier puder i żółtka. Ucierać 2 min./ obr. 5. Dodać wymieszany budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku i zmiksować 30s./ obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy makowej.
Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janina·
7 lat temu
Użyłam kleiku ryżowego. Pyszne i wilgotne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena·
4 lat temu
Czy zamiast masła lub margaryny może być olej kokosowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
4 lat temu
Czy można użyć białego maku? Czy można do masy dodać rodzynki, posiekane migdały?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Na białym maku robiłam tylko rogale marcińskie ;) ale myślę, że do makowca biały też może być. Bakalie też możesz dodać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malgorzata ·
4 lat temu
Ja zamiast klejku dałam make kokosową i migdalową
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Syla·
5 lat temu
Czy zamiast maku suchego mogę używać maku z puszki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste. Nie jestem w stanie tak na oko przewidzieć jak wyjdzie i z czego należy zrezygnować w przepisie. Na pewno trzeba by było zmniejszyć ilość cukru ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
6 lat temu
Zrobiłam na Wigilię. Wyszło świetne. Zaraz zabieram się za robienie następnej porcji :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
pyszny! dziekuje!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
7 lat temu
Czy zamiast kleiku kukurydzianego można użyć kleik ryżowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
a coś zamiast kleiku się nada ?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie wiem. Probowałam też z polentą, ale nie wyszło jak trzeba. Jak na razie tylko kleik mi się sprawdził. Może ktoś jeszcze znajdzie coś innego, jako zamiennik. Może mąka kokosowa? Trudno powiedzieć, trzeba testować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
8 lat temu
brzmi obiecująco. czy można czymś zastąpić kleik kukurydziany? może z siemienia lnianego?
pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krystyna·
9 lat temu
Czy zamiast kleiku kukurydzianego mozna uzyc maki kukurydzianej?