Bezglutenowy makowiec z jabłkami

15 Komentarzy
Bezglutenowy makowiec z jabłkami

Mój ulubiony makowiec z jabłkami (makowiec japoński) przerobiłam na wersję bezglutenową. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Makowiec jest wilgotny i smakuje wspaniale. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Przepis na klasyczny makowiec z jabłkami możecie znaleźć tutaj: "Makowiec z jabłkami".

Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru pudru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można również mak gotować chwilę w mleku). Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  5. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku.
  6. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  7. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  9. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 250g suchego maku (może być już zmielony)
  • 250g cukru
  • 400g jabłek
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kleiku kukurydzianego (użyłam z Nestle)
  • 6 jajek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400- 500ml mleka do sparzenia maku
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • ok. 30g białej czekolady lub innej do dekoracji (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mak nie jest zmielony należy wsypać go do naczynia miksującego i zmielić 30s./ obr. 10.
  2. Przesypać do niedużego garnka, zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć.
  3. Cukier wsypać do suchego naczynia miksującego i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki.
  4. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 4. (Jeśli na ściankach naczynia będą grubsze kawałki, należy zsunąć je na dół kopystką i zmiksować jeszcze 1s./ obr. 4). Jabłka odcisnąć z soku i przełożyć do miseczki.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. W miseczce wymieszać budyń (w proszku) z kleikiem i proszkiem do pieczenia.
  7. Do naczynia miksującego przełożyć masło (lub margarynę), cukier puder i żółtka. Ucierać 2 min./ obr. 5. Dodać wymieszany budyń z kleikiem, jabłka, mak i parę kropli olejku i zmiksować 30s./ obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy makowej.
  9. Ciasto wylać do formy (o wymiarach ok. 24x 24cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką bezglutenową lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Można schłodzić w lodówce.
  11. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Czekoladą udekorować makowca.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami Bezglutenowy makowiec z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 2 lat temu
    Czy zamiast masła lub margaryny może być olej kokosowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Czy można użyć białego maku? Czy można do masy dodać rodzynki, posiekane migdały?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Na białym maku robiłam tylko rogale marcińskie ;) ale myślę, że do makowca biały też może być. Bakalie też możesz dodać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 3 lat temu
    Ja zamiast klejku dałam make kokosową i migdalową
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Syla · 4 lat temu
    Czy zamiast maku suchego mogę używać maku z puszki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam mas makowych z puszki. One są różne i mogą być za wodniste. Nie jestem w stanie tak na oko przewidzieć jak wyjdzie i z czego należy zrezygnować w przepisie. Na pewno trzeba by było zmniejszyć ilość cukru ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Zrobiłam na Wigilię. Wyszło świetne. Zaraz zabieram się za robienie następnej porcji :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    pyszny! dziekuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 5 lat temu
    Czy zamiast kleiku kukurydzianego można użyć kleik ryżowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 3 lat temu
        a coś zamiast kleiku się nada ?:)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Nie wiem. Probowałam też z polentą, ale nie wyszło jak trzeba. Jak na razie tylko kleik mi się sprawdził. Może ktoś jeszcze znajdzie coś innego, jako zamiennik. Może mąka kokosowa? Trudno powiedzieć, trzeba testować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 6 lat temu
    brzmi obiecująco. czy można czymś zastąpić kleik kukurydziany? może z siemienia lnianego?
    pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna · 7 lat temu
    Czy zamiast kleiku kukurydzianego mozna uzyc maki kukurydzianej?