Bardzo smaczne i bogate ciasto. Klasyczne połączenie sera z makiem, a do tego doskonale pasująca warstwa ze startych jabłek usztywniona galaretkę. Dolna i górna warstwa to bardzo smaczne ciasto kruche.
Jest to ciasto siostry Anastazji z moimi modyfikacjami. Zmniejszyłam ilość cukru w każdej warstwie, podpiekłam spód (choć nie jest to konieczne, jednak trochę chroni przed nawilgnięciem ciasta od wilgotnej masy makowej i serowej) i zamiast polewy czekoladowej na górę, posypałam ciasto cukrem pudrem.
bakalie (dałam 50 g posiekanych orzechów włoskich i 50 g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie 20%), temperatura pokojowa
100 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru pudru
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
sok z ½ cytryny
50 g rodzynek
1 łyżka budyniu śmietankowego (albo waniliowego) bez cukru lub skrobi kukurydzianej (albo ziemniaczanej)
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (użyłam Boskoop)
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Tak samo upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę makową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem przez kilka minut. Dodać mak, aromat i bakalie. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej. Gotową masę odstawić na bok.
Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo ser, sok z cytryny i budyń w proszku. Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie szpatułką. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na chłodne ciasto kruche w formie wykładać łyżką (robiąc kleksy) na przemian masę makową i serową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku. (Sok można wypić). Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażyć, mieszając, ok. 10 minut. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aby galaretka się rozpuściła. Pozostawić, aż masa przestygnie. Lekko ciepłą lub chłodną masę wyłożyć na mak z serem.
Całość przykryć drugim ciastem kruchym. (Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Nowe przepisy siostry Anastazji", ciasto: "Pysznotka".
WLASNIE ODKRYLAM WASZA STRONE.JEST CZYMS WSPANIALYM BEDAC W HISZPANI MOC KONSULTOWAC NOWE PRZEPISY.CIASTO MA WSPANIALY WYGLAD¡ IDE KUPIC SKLADNIKI IBIORE SIE ZA PIECZENIE¡