Tort Pirat

18 Komentarzy

pirat

Nieskomplikowany tort dla chłopca na pirackie przyjęcie urodzinowe. Tort można przygotować dowolny i z dowolną masą. Jedynie ważne jest to, aby pokryć go masą na bazie masła, czyli maślaną lub budyniową. Nie powinna ona zawierać nawet małej ilości bitej śmietany, bo może ona zaszkodzić masie cukrowej, którą obłożony jest tort. Zamiast masy na bazie masła możecie użyć również podgrzanej nutelli. Podgrzana robi się płynniejsza i łatwiej nanieść ją na tort. W poniższym torcie nutella pasuje idealnie smakowo do reszty ciasta.

Ponieważ nie miałam czarnego barwnika spożywczego, do przygotowania wąsów, brody i opaski na oko użyłam masy marcepanowej zabarwionej kakao.

Poniższy przepis może zostać wykonany zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.

W wersji bezglutenowej proszę zastąpić mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową, użyć bezglutenowego proszku do pieczenia i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.

Składniki:

Dodatkowo:

  • słoik kremu czekoladowo- orzechowego np. Nutella
  • barwniki spożywcze
  • masa marcepanowa
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ciasto czekoladowe. Po ostudzeniu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  2. Przygotować masę serową.
  3. Dolny krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  4. Górny krążek ciasta zaokrąglić nożem.

02

  1. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na dolnym krążku. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

03

  1. Nutellę podgrzać w garnku. Lekko ciepłą posmarować górę i bok tortu. (Uważać przy smarowaniu boku tortu. Nutellę nakładać stopniowo i delikatnie, aby nie wymieszała się z masą serową).
  2. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę cukrową.
  3. Ok. 2/3 masy cukrowej zabarwić małą ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać delikatnie różowy kolor (kolor skóry ;)). Masę rozwałkować i ułożyć na torcie. Nadmiar masy odkroić, uformować ucho i nos i przykleić je do tortu. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
  4. Następnie zrobić chustę na głowę. (Część masy przeznaczonej na chustę zabarwiłam czerwonym i żółtym barwnikiem, aby uzyskać kolor pomarańczowy, a kropki wycięłam kieliszkiem z białej masy).
  5. Zrobić oko. (Są to dwa kółeczka białe i niebieskie nałożone jedno na drugie).
  6. Następnie zrobić z masy marcepanowej zagniecionej z kakao opaskę na oko, wąsy i brodę.
  7. Na końcu zabarwić kawałek masy cukrowej na żółto i zrobić kolczyk.

Smacznego.

Tort pirat

pirat

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Justyno[/b] śliwki smakowo będą pasować. Ze śliwek mogłabyś zrobić również krem jak z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-makowce/565-przepis-na-tort-makowo-sliwkowy"]Kliknij na ten link[/url] jeśli masz ochotę 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Witam, mam zamiar zrobić podobny tort na urodziny syna. W związku z tym mam pytanie czy mogę banany zastąpić śliwkami? Nie będą "się gryzły" z masą śmietanową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Kingo[/b] kakao się nie nadaje. Musisz dodać czarny barwnik spożywczy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Czy mase cukrową wystarczy zabarwić kakao żeby wyszedł kolor czarny?potrzebuję naprawde ciemny kolor i nie wiem czy kakao wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 9 lat temu
    Nieskomplikowany, ale pyszny! Świetnie wyważony, słodki w zasadzie tylko na wierzchu (u mnie gł. nutella+marcepan), odpowiednio lekki... Naprawdę bardzo smaczny! Dziękuję za kolejny rewelacyjny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Kaśka[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 9 lat temu
    Czy twarożek lub twaróg można zastąpić serkiem mascarpone lub ricottą?
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Pełna obaw czy podołam biore sie do pracy. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz użyć masy marcepanowej. Tort można pokroić na ok. 12-16 kawałków. Masę marcepanową nakładam na tort przy użyciu papieru do pieczenia. Proponuję przeczytać punkt 12 z tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/54-przepis-na-tort-z-masa-marcepanowa"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Witam
    chcialam zrobic taki tort. Prosze mi powiedziec czy mozna użyć gotowej kupnej masy marcepanowej i na ile osob on wystarczy. Nigdy nie robiłam tortu z masą marcepanowa czy ma pani moze jakies cenne wskazówki? Pozdrawiam i gratuluje tylu udanych przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Natulinko[/b] spokojnie możesz upiec ten tort w wersji jasnej, czyli bez kakao i czekolady. Możesz zrobić zwykły, jasny biszkopt z 6 jaj tutaj przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url] Do środka proponuję lekką masę budyniową wedłyg przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/509-przepis-na-tort-kwiatek"]Kliknij na ten link[/url] a pod masę cukrową masę budyniową do obłożenia tortu również z przepisu na tort kwiatek. Możesz również pozostawić do środka masę serową co jest w tym przepisie i obłożyć tort masą budyniową z tortu kwiatek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natulinka · 10 lat temu
    Jestem pełna podziwu dla Pani umiejętności i zdolności!!! Pani jest wielką artystką kulinarną, ale pewnie nie tylko:)Mam pytanie, co do robienie tortu pirat: czy ciasto musi być czekoladowe, czy może być zwykły biszkopt bez dodawania kakao czy czekolady gorzkiej? Chcę zrobić ten tort na urodzinową imprezę piracką mego 4-letniego synka, ale mój mąż i starsza córka nie przepadają za smakiem kakaowo-czekoladowym ciast. Domyślam się, że tort z powodu masy cukrowej jest bardzo słodki i zrobienie masy czekoladowej przełamuje smaki. Ale może Pani doradzi inną masę, która by tu pasowała. Bardzo dziękuję za radę i udostępnianie swoich przepisów:). Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] hehe, pirat wydał mi się interesujący dla chłopców. No, ale może się mylę :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    "Nieskomplikowany tort dla chłopca na pirackie przyjęcie urodzinowe." ALE DLACZEGO TYLKO DLA CHLOPCA???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak, do lodówki z nim. Roztapia? Szybciej się roztopi jak go do niej nie włożysz :-* ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Mozna torty z masa cukrowa wstawiac do lodowki? Czytalam n jednym blogu ze nie, bo sie roztapia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    15 - tka · 11 lat temu
    Niesamowity, skąd Pani czerpie takie pomysły?! :-) Genialny, w życiu nie zrobiłabym nawet namiastki takiego...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Super totcik :lol: