Tort Pirat
Nieskomplikowany tort dla chłopca na pirackie przyjęcie urodzinowe. Tort można przygotować dowolny i z dowolną masą. Jedynie ważne jest to, aby pokryć go masą na bazie masła, czyli maślaną lub budyniową. Nie powinna ona zawierać nawet małej ilości bitej śmietany, bo może ona zaszkodzić masie cukrowej, którą obłożony jest tort. Zamiast masy na bazie masła możecie użyć również podgrzanej nutelli. Podgrzana robi się płynniejsza i łatwiej nanieść ją na tort. W poniższym torcie nutella pasuje idealnie smakowo do reszty ciasta.
Ponieważ nie miałam czarnego barwnika spożywczego, do przygotowania wąsów, brody i opaski na oko użyłam masy marcepanowej zabarwionej kakao.
Poniższy przepis może zostać wykonany zarówno w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.
W wersji bezglutenowej proszę zastąpić mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową, użyć bezglutenowego proszku do pieczenia i upewnić się, że pozostałe produkty są bezglutenowe.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe według przepisu: „Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami”
- Masa serowa według przepisu: „Tort z masą cukrową”
- Masa cukrowa według przepisu: „Biała masa cukrowa”
Dodatkowo:
- słoik kremu czekoladowo- orzechowego np. Nutella
- barwniki spożywcze
- masa marcepanowa
- kakao
Sposób przygotowania:
- Upiec ciasto czekoladowe. Po ostudzeniu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
- Przygotować masę serową.
- Dolny krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
- Górny krążek ciasta zaokrąglić nożem.
- Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na dolnym krążku. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Nutellę podgrzać w garnku. Lekko ciepłą posmarować górę i bok tortu. (Uważać przy smarowaniu boku tortu. Nutellę nakładać stopniowo i delikatnie, aby nie wymieszała się z masą serową).
- Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę cukrową.
- Ok. 2/3 masy cukrowej zabarwić małą ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać delikatnie różowy kolor (kolor skóry ;)). Masę rozwałkować i ułożyć na torcie. Nadmiar masy odkroić, uformować ucho i nos i przykleić je do tortu. (Artykuł o masie cukrowej, jej przygotowaniu, rozwałkowaniu i układaniu na torcie znajduje się tutaj).
- Następnie zrobić chustę na głowę. (Część masy przeznaczonej na chustę zabarwiłam czerwonym i żółtym barwnikiem, aby uzyskać kolor pomarańczowy, a kropki wycięłam kieliszkiem z białej masy).
- Zrobić oko. (Są to dwa kółeczka białe i niebieskie nałożone jedno na drugie).
- Następnie zrobić z masy marcepanowej zagniecionej z kakao opaskę na oko, wąsy i brodę.
- Na końcu zabarwić kawałek masy cukrowej na żółto i zrobić kolczyk.
Smacznego.