Tort statek

84 Komentarzy

Tort statek

Czekoladowy statek piracki to moja propozycja na chłopięce, urodzinowe przyjęcie. Tort statek zażyczył sobie mój synek na 6 urodziny. Postanowiłam sprostać postawionemu mi zadaniu ;) Wcale nie było ono trudne do wykonania. Tort robi się bardzo przyjemnie, bo nie jest bardzo skomplikowany w budowie. Możecie podpatrzeć mój pomysł i przygotować taki lub podobny tort według własnej fantazji.  Do jego przygotowania potrzebne są dwa ciasta upieczone w formie keksowej: jedno duże i drugie o połowę niższe. Przełożyć możecie je dowolną masą i udekorować według własnej inwencji twórczej. Można, tak jak u mnie, pokryć go masą marcepanową lub masą cukrową, albo po prostu posmarować go masą czekoladową lub kakaową i dowolnie ozdobić.

Tort przygotowałam w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową i używając słodyczy bezglutenowych. W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Tort ma wymiary ok. 23cm długości i 15cm wysokości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe pierwsze:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Ciasto czekoladowe drugie:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 62g masła (lub margaryny)
  • 50g cukru
  • 50g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Masa maślana:

  • 250g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • kakao
  • do ozdoby: czekolada, krówki, 2 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt do szpica.

3

  1. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
  2. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna). 

4

  1. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

5

  1. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

6

  1. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
  2. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

7

  1. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Marcepan zagnieść z kakao. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  3. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: Ściągnąć “wystające” części statku, czyli trójkąt i prostokąt i najpierw pokryć dolną część statku marcepanem. Kolejno należy posmarować trójkąt i prostokąt od dołu masą, a następnie obłożyć je marcepanem. Ułożyć z powrotem na dolnej części statku.

8

  1. Udekorować statek według uznania. U mnie armaty zostały zrobione z kostek czekolady (Ritter Sport) i marcepanu.

9

  1. Żagle to kwadraty opalonego ogniem papieru, umocowane na patyczkach do szaszłyków. Poręcz marcepanowa oparta jest na krówkach.

Smacznego.

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Wita, Czy mozna czyms zastapic marcepan? mieszkam za granica i tutaj nie moge go znalesc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz obłożyć tort masą cukrową tylko należy zabarwić ją na wybrany kolor barwnikiem spożywczym lub kupić już gotową, w wybranym kolorze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwo · 2 lat temu
    dziekuje za swietny przepis, chce go zrobic we wtorek. zastanawiam sie tylko po co wcinac wzdloz wyzsze upieczone ciasto skoro nie jest przekladane kremem, jaki sens ma przecinanie go? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To dolne, wyższe ciasto jest przekładane również masą. (Zobacz na ostatnim zdjęciu). Napisałam również, aby przełożyć wszystkie wartwy. Można go też nie przekładać, jeśli chcecie mniej masy, a bardziej suche ciasto pod dzieci :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    wyszedł piękny i smaczny tort!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 lat temu
    Cudo. Najpiękniejszy na jaki trafiłam w internecie. Pròbuję właśnie taki stworzyć na wzór Pani oryginału. Też dla synka na 6 urodziny. Dziękuję za inspirację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Moje dzieło :D Statek na urodziny synka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 lat temu
    Witam! Chcę spróbować upiec ten tort. Już robiłam kilka tortów z Pani przepisów (Pirat, Smok, Bombonierka, Torebka, Skrzynia Skarbów) i wszystkie są zachwycające, nawet zdjęcia wysyłałam pochwalić się. Pani jest mistrzynią! Ten tort jest genialny! Przyszła kolej i na niego :). Mam jedno pytanie, nie dotyczące wypieku, bo przeczytałam wszystkie komentarze i tam, gdzie czegoś nie wiedziałam, znalazłam odpowiedź w komentarzach. Z czego zrobiła Pani czarną flagę piracką? Czy to jest pożyczona z zabawki czy jednak da się taką jakoś inaczej zrobić? Dziękuję Pani za wspaniałe przepisy i za możliwość ich wypróbowania. Wszystkim znajomym polecam Pani stronę, są zachwyceni i wdzięczni. Pozdrawiam i życzę więcej ciekawych pomysłów.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Natalio, bardzo się cieszę :) Flaga piracka jest z papieru. Wydrukowałam obrazek z netu ;). Wpisz w google: flaga piracka i wybierz, która Ci się podoba ;) A zdjęcia można już wstawiać w kometarzach, więc pochwal się swoim wypiekiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 8 lat temu
    Witam,
    piękny tort. Chciałabym taki zrobić na urodziny dla synka. Proszę o info ile kawałków wychodzi przy tych proporcjach? Ma być 16 dzieciaków ...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      [b]Kaju[/b] na 16 dzieci to będzie za mały. Zrobiłabym w keksówce na 30cm, zwiększając odpowiednio ilość składników (przemnóż wszystkie składniki przez współczynnik 1,2).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Witam
    Chciałam podziękować za przecudny przepis. Robię dla 7 letniego dziecka imprezę piracka i zaproponowałam mu do wyboru czy zrobić wg Pani przepisu statek czy skrzynię skarbów. Oczywiście wybrał... oba. wiec wczoraj skończyłam składać oba torty i jestem mega zachwycona, że dzięki pięknym Pani opisom jestem taka zdolna. W rodzinie powiedzieli ze mogę iść na cukiernika;-) No cóż jak były tak cudnie dokładne wskazówki to jakżeby inaczej. bardzo dziękuję za przepisy i cudne porady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Aniu[/b] zrób cały tort dzisiaj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Witam.Ja chce zrobić ten tort na jutro.Wszystko już mam gotowe tylko nie wiem czy mogę dzisiaj już położyć ten marcepan czy lepiej poczekać z tym jutra?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Kasiu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Czy można do tego tortu użyć kremu do karpatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    palisia5 · 9 lat temu
    [quote][b]Palisiu[/b] przemnóż wszystkie składniki przez 1,2. O tyle należy zwiększyć ilość składników. Przelicznik form znajduje się po lewej stronie na stronie.[/quote]
    Nie wiem czy dobrze ty robie, czyli np 200g × 1,2 =240 ?:)
    Bo jeśli zwiększyłabym do 1,5 porcji to mówi Pani ze za dużo by było?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Palisiu[/b] przemnóż wszystkie składniki przez 1,2. O tyle należy zwiększyć ilość składników. Przelicznik form znajduje się po lewej stronie na stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    palisia5 · 9 lat temu
    Witam, chce zrobić ten tort dla chrześniaka na urodziny ale w większej formie keksówce a mianowicie o długości ok.30 cm. Czy jeżeli większe wszystkie proporcje o 0,5 porcji to nie wyjdzie mi za dużo tego ciasta? Czyli np.jeśli w przepisie jest 200g czekolady to dałabym wtedy 300g, jeżeli są 4 jajka to dałabym 6 jaj. Tort jest piękny ale chrześniak chce troszkę większy żeby był:) dodam że wszystkie wypieki z Pani bloga wychodzą wspaniałe!:) rok temu robiłam dla tego samego chrześniaka tort Smoka i był zachwycony!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Torcik upiekłam na 6 urodziny synka. Zrobił wielkie wrażenie na solenizancie i małych gościach :) a smakiem podbił starsze towarzystwo. Myślę, że upiekę kiedyś choćby i same czekoladowe ciasto bo jest po prostu przepyszne. Acha, niestety nie dostałam nigdzie masy marcepanowej, więc tort przyozdobiłam masą, i polałam lukrem czekoladowym i efekt był wspaniały. Polecam ten tort niezdecydowanym!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    No to tort zrobiony :) I bardzo się z tego cieszę. Co prawda zaopatrzyłam się na wszelki wypadek w nie 400, a 600 g masy marcepanowej i zeszło mi ponad 500g (ciężko mi się ten marcepan wałkował, wydawało mi się, że warstwa jest już dość cienka, ale kiedy jedliśmy tort to zauważyłam, że mogło spokojnie być cieniej...) - to taka informacja 'a nuż gdyby' ;) No i zabrakło mi masy krówkowej! Mimo że wlałam calutką puszkę mleka skondensowanego (ponad 500g). Trochę szkoda, bo po przekrojeniu było widać tylko cieniutki pasek masy. Inną sprawą jest, że musiałam tort robić naprawdę szybko i nie czekałam aż blaty do końca się wystudzą, więc prawdopodobnie część masy - bo jednak wyszła trochę płynnawa - wsiąkła w ciasto.

    Następnym razem chyba zrobiłabym inną masę, marzy mi się jakaś owocowa :) Podobno dżemy są fajną opcją pod marcepan i wymyśliłam sobie dżem pomarańczowy. Ale teraz już nie statek, ostrzę zęby na jakieś kolejne cacka :D

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewo[/b] fale zrobiłam na szybkiego ucierając miękkie masło z cukrem pudrem i niebieskim barwnikiem spożywczym. Masę wycisnęłam przez szprycę z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Witam. Jestem pena podziwu dla takich zdolności. Wasnie robie wnukowi taki torcik i zastanawiam sie, jak zrobic niebieskie fale. Jesli mozna , proszę o podpowioedź. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Gosiu[/b] całość jest słodka. Ciasto jest "normalne", ale masa i masa marcepanowa są słodkie. Całość jest smaczna. Jeśli chcesz zrobić mniej słodkie to możesz, tak jak piszesz nie przekładać dolnego ciasta masą. (Zrobiłam to po to, aby ciasto miało warstwy jak tort). Możesz również użyć masę budyniową np. z tortu dinozaur. Przy masie budyniowej możesz dać mniej cukru.