Tort statek

84 Komentarzy

Tort statek

Czekoladowy statek piracki to moja propozycja na chłopięce, urodzinowe przyjęcie. Tort statek zażyczył sobie mój synek na 6 urodziny. Postanowiłam sprostać postawionemu mi zadaniu ;) Wcale nie było ono trudne do wykonania. Tort robi się bardzo przyjemnie, bo nie jest bardzo skomplikowany w budowie. Możecie podpatrzeć mój pomysł i przygotować taki lub podobny tort według własnej fantazji.  Do jego przygotowania potrzebne są dwa ciasta upieczone w formie keksowej: jedno duże i drugie o połowę niższe. Przełożyć możecie je dowolną masą i udekorować według własnej inwencji twórczej. Można, tak jak u mnie, pokryć go masą marcepanową lub masą cukrową, albo po prostu posmarować go masą czekoladową lub kakaową i dowolnie ozdobić.

Tort przygotowałam w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową i używając słodyczy bezglutenowych. W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Tort ma wymiary ok. 23cm długości i 15cm wysokości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe pierwsze:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Ciasto czekoladowe drugie:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 62g masła (lub margaryny)
  • 50g cukru
  • 50g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)

Masa maślana:

  • 250g masła
  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • kakao
  • do ozdoby: czekolada, krówki, 2 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt do szpica.

3

  1. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
  2. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna). 

4

  1. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

5

  1. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

6

  1. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.
  2. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

7

  1. Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Marcepan zagnieść z kakao. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  3. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: Ściągnąć “wystające” części statku, czyli trójkąt i prostokąt i najpierw pokryć dolną część statku marcepanem. Kolejno należy posmarować trójkąt i prostokąt od dołu masą, a następnie obłożyć je marcepanem. Ułożyć z powrotem na dolnej części statku.

8

  1. Udekorować statek według uznania. U mnie armaty zostały zrobione z kostek czekolady (Ritter Sport) i marcepanu.

9

  1. Żagle to kwadraty opalonego ogniem papieru, umocowane na patyczkach do szaszłyków. Poręcz marcepanowa oparta jest na krówkach.

Smacznego.

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Tort statek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    W Polsce niestety nie wiem. Na pewno można zamowić w internecie. Apropos lukier plastyczny gotowy w dowolnym kolorze (równieź brązowym, czarnym itp) możesz też zamówić np. na allegro :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 12 lat temu
    spróbuje sama zrobić, jak nie wyjdzie to kupię, a w jakim sklepie mozna kupic w razie gdyby? dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] to kup gotową masę marcepanową. Do kakao ona jest najlepsza. Możesz dodać do niej dużo kakao, żeby otrzymać ciemny kolor. Masy cukrowej nie zagnieciesz tak z kakao. Zrobi się sucha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 12 lat temu
    No właśnie nie mam niestety, a boje się, że masa marcepanowa może mi nie wyjść, bo cukrową robiłam już z podanego na stronie przepisu i mi wyszła, ale właśnie nie wiem jak z tym kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiktorio[/b] możesz zrobić masę cukrową, ale nie zafarbisz ją tak intensywnie kakao jak marcepana. Chyba, że masz jakiś sposób?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 12 lat temu
    Witam Pani Asiu, czy zamiast masy marcepanowej można zrobić mase cukrową z kakaem? :) dziękuję i pozdrawiam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Emilio[/b] ciasto niczym nie nasączałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 12 lat temu
    Tort wygląda przepięknie! Chciałabym zrobić taki tort synkowi na 4 urodziny. Niestety nie mam doświadczenia w robieniu tortów, ale ten nie wygląda na bardzo skomplikowany, za to imponujący. Mam do Pani pytanie, czy czymś nasącza Pani ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 12 lat temu
    Rewelacja!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] bardzo się cieszę :-) Dla dorosłych może kiedyś coś wymyślę. Na razie pozostaję ciągle przy dziecięcych. Za niedługo ma córcia urodziny :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    zrobilam i wyszedl bez zadnego problemu polecam widok dziecka szczesliwego bezcenny pani joanno a moze ma pani pomysl na tort dla doroslego faceta np butelka wisky???:) bo jak dla mnie jest pani geniuszem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 12 lat temu
    Tort jest bajeczny, szkoda, że nie było go wcześniej-w październiku zrobiłam dla mojego synka na 5-te urodziny statek i przyjęcie pirackie, ale tort nie był taki ładny jak Twój.
    Gratuluję, bo wiem ile to wymaga czasu i cierpliwości.

    Pozdrawiam,
    Basia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    super statek. a może ktoś ma pomysl na dobry krem bezmleczny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    pani joasiu dziekuje za szybka odpowiedz napisze tylko ze od dawna robie ciast z pani przepisow dziekuje za pomysly i pokazanie ze ciasto to nie filozofia wielka;) znajomi nie dowierzaja ze przez 5lat malzenstwa nie pieklam nic a od 2 lat robie im takie rarytasy mowia ze nie mysleli ze potrafie dzieki pani :) dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] tak, oczywiście. Podałam przepis w dwóch wariantach: z glutenem i bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    pani joasiu czy moge zamiast bezgluteinowych produktow uzyc normalne??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Łał... Słów zachwytu mi po prostu brakuje. Genialny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    WoW... cudo, dzieło sztuki, moje ukłony :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 12 lat temu
    Dla mnie to dzieło sztuki po prostu..zachwycona jestem:)
    Zapraszam na mój skromny blog.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Justyno[/b] Łucja jest na diecie bg dopiero od końca września. Jak byliśmy na kontroli po 2,5 miesięcznej diecie to przytyła 700g :D Z wagą i wzrostem nie mamy większego problemu. Jest szczupła, ale mieści się w normie jak na swój wiek.