Tarta orzechowa

53 Komentarzy
Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzone
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone

Nadzienie:

  • 150 g cukru
  • 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła (lub margaryny)
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  4. Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  6. Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tarta orzechowa Tarta orzechowa Tarta orzechowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    (nod) Tarta wyszła idealna. Wszystkim domownikom smakowała w tym dzieciom. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tarta · 5 lat temu
    Można na nadzienie orzechowe, przed pieczeniem, dodać troche kulek żurawiny mrożonej? albo coś z jabłkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Tarta jest pyszna. Robiłam wiele razy. Czy można zrobić z orzechami laskowymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Uwielbiam tę tartę :) Robię ją od paru lat i to już taka jesienna tradycja. Najlepsza na następny dzień po upieczeniu, obowiązkowo z kakao :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 5 lat temu
      Chciałam zapytać ile kakao Pani dodaje?:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 5 lat temu
        No tak z łyżeczkę kakao na szklankę mleka ;) Chodziło mi, że kakao do picia, do tej tarty :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    napewno wyprobuje ten przepis. tak na marginesie smietankowca na drugi dzien drugi raz robilam bo mi wyjedli a sana rez chcialam zjesc. pychotja. poprostu rewelacja.. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EWA · 8 lat temu
    Zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie a smak tej tarty przypomniał mi młodość ;-) jak chodziłam na randki do mojego obecnego męża a jego ciocia właśnie piekła taką podobną tartę. Niestety nie była chętna podać przepisu :cry: I w końcu po tylu latach znalazłam u Pani przepis, który jest przesmaczny :D Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Jolu[/b] na pewno krócej. Myślę, że koło 30 minut. Jak ostygną, wyłóż bezę i opal ją palnikiem do creme brulee, lub włóż do piekarnika z ustawioną funkcją gilla i piecz do lekkiego zarumienienia się bezy. W przypadku braku tej funkcji to może być góra- dół na 250°C.
    Możesz też podpiec ciasto tak z 20- 25 minut i wyłożyć bezę i piec do jej zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    Witam, zamierzam zrobić tą tartę jak tartaletki i pokryć je bezą. Jak mam w tym wypadku je piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Olu[/b] jajka zagęszczają masę i powinny być użyte. Można by było kombinować i dodać coś innego np. budyń w proszku. Próbuj ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Tarta jest pyszna, robiłam już dwa razy ;) Ale teraz mam pytanie - czy można pominąć jajka w nadzieniu? Czy ono po prostu się wtedy nie zsiądzie? Mam gościa alergika i stąd pytanie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Miłko[/b] tak, czym chcesz ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miłka · 8 lat temu
    witam, czy tę tartę można przyozdobić np. kremem budyniowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    laura · 9 lat temu
    REWELACYJNA TARTA! Wygląda skromnie, a smakuje obłędnie-dla miłośników orzechów-cud! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Pieklam pierwszy raz i wyszla mi super ,polecam bardzo dobre ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia · 9 lat temu
    Tarta rewelacja! Łatwa i smaczna - stały przepis w mojej kuchni - wielkie dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    To była moja pierwsza tarta i wyszła suuuper!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    To była moja premierowa tarta. Była, bo zniknęła w mgnieniu oka. Super przepis, pyszny wypiek. Ta tarta z pewnością będzie częstym gościem na moim stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Bogdanie[/b] tak, masa jest ciemna od orzechów. Na nadzieniu nic już nie ma. Góra to tylko przypieczone nadzienie. Śmietana ma być słodka co najmniej 30%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogdan · 9 lat temu
    nadzienie na rysunku jest bardziej kakaowe niż budyniowe - orzechy? na nadzienie nie daje sie nic ? - na rysunku jak by ciasto jest. jaka śmietanka? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Pachnie niesamowicie! Teraz czekam tylko aż trochę ostygnie i zobaczymy, co mi wyszło :-)