Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.
Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła (lub margaryny), schłodzone
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
Nadzienie:
150 g cukru
300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
50 g mąki pszennej
50 g masła (lub margaryny)
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g orzechów włoskich
skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irina·
5 miesięcy temu
Czy nadadzą się orzechy tarte/mielone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Trudno mi powiedzieć jak wyjdzie ze zmielonymi orzechami. Ja kupiłam połówki orzechów włoskich i je posiekałam drobno na desce. Mielone wykorzystałabyn do innego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
(nod) Tarta wyszła idealna. Wszystkim domownikom smakowała w tym dzieciom. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tarta·
6 lat temu
Można na nadzienie orzechowe, przed pieczeniem, dodać troche kulek żurawiny mrożonej? albo coś z jabłkami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że możesz trochę powrzucać ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
6 lat temu
Tarta jest pyszna. Robiłam wiele razy. Czy można zrobić z orzechami laskowymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że spokojnie można użyć laskowych ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 lat temu
Uwielbiam tę tartę :) Robię ją od paru lat i to już taka jesienna tradycja. Najlepsza na następny dzień po upieczeniu, obowiązkowo z kakao :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
7 lat temu
Chciałam zapytać ile kakao Pani dodaje?:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 lat temu
No tak z łyżeczkę kakao na szklankę mleka ;) Chodziło mi, że kakao do picia, do tej tarty :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
9 lat temu
napewno wyprobuje ten przepis. tak na marginesie smietankowca na drugi dzien drugi raz robilam bo mi wyjedli a sana rez chcialam zjesc. pychotja. poprostu rewelacja.. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EWA·
9 lat temu
Zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie a smak tej tarty przypomniał mi młodość ;-) jak chodziłam na randki do mojego obecnego męża a jego ciocia właśnie piekła taką podobną tartę. Niestety nie była chętna podać przepisu :cry: I w końcu po tylu latach znalazłam u Pani przepis, który jest przesmaczny :D Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Jolu[/b] na pewno krócej. Myślę, że koło 30 minut. Jak ostygną, wyłóż bezę i opal ją palnikiem do creme brulee, lub włóż do piekarnika z ustawioną funkcją gilla i piecz do lekkiego zarumienienia się bezy. W przypadku braku tej funkcji to może być góra- dół na 250°C.
Możesz też podpiec ciasto tak z 20- 25 minut i wyłożyć bezę i piec do jej zarumienienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
9 lat temu
Witam, zamierzam zrobić tą tartę jak tartaletki i pokryć je bezą. Jak mam w tym wypadku je piec?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Olu[/b] jajka zagęszczają masę i powinny być użyte. Można by było kombinować i dodać coś innego np. budyń w proszku. Próbuj ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
10 lat temu
Tarta jest pyszna, robiłam już dwa razy ;) Ale teraz mam pytanie - czy można pominąć jajka w nadzieniu? Czy ono po prostu się wtedy nie zsiądzie? Mam gościa alergika i stąd pytanie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Miłko[/b] tak, czym chcesz ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Miłka·
10 lat temu
witam, czy tę tartę można przyozdobić np. kremem budyniowym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
laura·
10 lat temu
REWELACYJNA TARTA! Wygląda skromnie, a smakuje obłędnie-dla miłośników orzechów-cud! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
Pieklam pierwszy raz i wyszla mi super ,polecam bardzo dobre ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sonia·
10 lat temu
Tarta rewelacja! Łatwa i smaczna - stały przepis w mojej kuchni - wielkie dzięki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
To była moja pierwsza tarta i wyszła suuuper!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
10 lat temu
To była moja premierowa tarta. Była, bo zniknęła w mgnieniu oka. Super przepis, pyszny wypiek. Ta tarta z pewnością będzie częstym gościem na moim stole.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Bogdanie[/b] tak, masa jest ciemna od orzechów. Na nadzieniu nic już nie ma. Góra to tylko przypieczone nadzienie. Śmietana ma być słodka co najmniej 30%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogdan·
10 lat temu
nadzienie na rysunku jest bardziej kakaowe niż budyniowe - orzechy? na nadzienie nie daje sie nic ? - na rysunku jak by ciasto jest. jaka śmietanka? Pozdrawiam