Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.
Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła (lub margaryny), schłodzone
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
Nadzienie:
150 g cukru
300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
50 g mąki pszennej
50 g masła (lub margaryny)
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g orzechów włoskich
skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Pycha :) Miałam trochę mniej orzechów,wiec wymieszałam z migdałami(ok.1/3) :) Ciut złagodziły one smak,ale nie zniwelowały "włoskiego" charakteru :) Pozdrawiam!
Ślicznie wygląda! Na pewno spróbuję wykonac w przyszości, gdy kupię odpowiednią do tart formę. Jako miośniczka orzechów, z góry dziękuję za ten przepis :)