Podchmielony Szkot

13 Komentarzy
Podchmielony Szkot

Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone. Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? ߙ⦬t;/p>

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 250g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
  • szczypta soli
  • 325 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanej lub startej na tarce czekolady (u mnie gorzka)

Poncz:

  • 8 łyżek whisky
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, kakao, zmielonymi migdałami, startą czekoladą i posiekaną skórką pomarańczową.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. 1 minuty).
  5. Do utartej masy maślano- jajecznej dodawać stopniowo w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Mieszać krótko szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować poncz: Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
  2. Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą i pozostawić do następnego dnia.
  3. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Podchmielony Szkot
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martucza · 9 lat temu
    Witam, Szkot wlasnie wyszedl z piekarnika, piekl sie w silikonowej formie, dluzej o dobre 10 minut (czyli jak u autorki), dopiero wtedy patyczek byl suchy. Cala chata pachnie bossko, juz maka ze skladnikami draznila kubki smakowe i nos xD Ciacho czeka na jutro zawiniete w folie, wiec nie wiem jak smakuje ale wyglada pieknie, pachnie pieknie. Nie raz powroce do tego przepisu :) DZIEKUJE!!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Nowa[/b] w takim razie przelej całość przez sitko, aby pozbyć się fusów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 10 lat temu
    Co się stanie jeśli użyłam kawy palonej mielonej? Czy przez to wypiek sie nie uda? Popsuje smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedź :-)
    Pozdrawiam! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] czas pieczenia nie ulega zmianie przy użyciu silikonowej formy. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    o ile skrócić cza spieczenia przy użyciu silikonowej formy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fitonia · 11 lat temu
    Rówież robiłam to ciasto i jest bardzo aromatycze, ale piekłam je tylko 45 min. Następnym razem dodam więcej wywaru z kawy i alkoholu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Zrobiłam wczoraj-pyszne!!!polecam! Bardzo fajny blog-dokładny opis przygotowywania, precyzyjne określenie ilości składników wszystko od A do Z,czyli idealne dla mnie.Już upiekłam parę ciast z bloga i super wyszły. Teraz będę wypróbowaywać kolejne przepisy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Genthilly[/b] poszperaj w kategorii torty. Wszystko co tworzę jest na stronie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Genthilly · 11 lat temu
    Dostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku:)
    Ciacho wygląda pysznie i z pewnoscią takie jest.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    Wszystkiego najpyszniejszego w te święta!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 11 lat temu
    Wyglada pysznie, i bardzo podoba mi się nazwa:) pozdrawiam!