Mocno aromatyczne ciasto świąteczne z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, czekolady i z przyprawą korzenną. Ciasto jest miękkie, wilgotne i podchmielone. Jest mocno nasączone whisky, dzięki której jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotniejsze. Po upieczeniu i nasączeniu alkoholem należy ciasto zawinąć szczelnie i pozostawić do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Jeszcze lepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, a swoją świeżość zachowuje do tygodnia. Dlaczego Szkot? Może chodzi o whisky (szkocką), która jest użyta do ciasta? ߙ⦬t;/p>
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, kakao, zmielonymi migdałami, startą czekoladą i posiekaną skórką pomarańczową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować ok. 1 minuty).
Do utartej masy maślano- jajecznej dodawać stopniowo w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Mieszać krótko szpatułką lub robotem kuchennym na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. (Ciasto będzie dość gęste).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować poncz: Whisky, cukier waniliowy, cukier i kawę podgrzać w garnku. Mieszać, aby składniki się rozpuściły.
Ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Polać ciepłą whisky, zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub spożywczą i pozostawić do następnego dnia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martucza·
11 lat temu
Witam, Szkot wlasnie wyszedl z piekarnika, piekl sie w silikonowej formie, dluzej o dobre 10 minut (czyli jak u autorki), dopiero wtedy patyczek byl suchy. Cala chata pachnie bossko, juz maka ze skladnikami draznila kubki smakowe i nos xD Ciacho czeka na jutro zawiniete w folie, wiec nie wiem jak smakuje ale wyglada pieknie, pachnie pieknie. Nie raz powroce do tego przepisu :) DZIEKUJE!!!! :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Nowa[/b] w takim razie przelej całość przez sitko, aby pozbyć się fusów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nowa·
12 lat temu
Co się stanie jeśli użyłam kawy palonej mielonej? Czy przez to wypiek sie nie uda? Popsuje smak?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
12 lat temu
dziękuję serdecznie za odpowiedź :-)
Pozdrawiam! :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kasiu[/b] czas pieczenia nie ulega zmianie przy użyciu silikonowej formy. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
12 lat temu
o ile skrócić cza spieczenia przy użyciu silikonowej formy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Fitonia·
13 lat temu
Rówież robiłam to ciasto i jest bardzo aromatycze, ale piekłam je tylko 45 min. Następnym razem dodam więcej wywaru z kawy i alkoholu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
13 lat temu
Zrobiłam wczoraj-pyszne!!!polecam! Bardzo fajny blog-dokładny opis przygotowywania, precyzyjne określenie ilości składników wszystko od A do Z,czyli idealne dla mnie.Już upiekłam parę ciast z bloga i super wyszły. Teraz będę wypróbowaywać kolejne przepisy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Genthilly[/b] poszperaj w kategorii torty. Wszystko co tworzę jest na stronie :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Genthilly·
13 lat temu
Dostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
13 lat temu
Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym Roku:)
Ciacho wygląda pysznie i z pewnoscią takie jest.
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
13 lat temu
Wszystkiego najpyszniejszego w te święta!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kass·
13 lat temu
Wyglada pysznie, i bardzo podoba mi się nazwa:) pozdrawiam!