Tarta orzechowa

53 Komentarzy
Tarta orzechowa

Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem. Nadzienie przygotowujemy z masy budyniowej wymieszanej z mnóstwem orzechów i zapiekamy je w piekarniku razem z ciastem kruchym. Do masy można również dodać dodatkowo startą skórkę z pomarańczy, która nada ciastu dodatkowego aromatu.

Składniki na formę do tarty o śr. ok. 27cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzone
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone

Nadzienie:

  • 150 g cukru
  • 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła (lub margaryny)
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • skórka starta z pomarańczy, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty (o średnicy ok. 27- 28cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem).
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru i jajka zagnieść jednolite ciasto (najlepiej robotem kuchennym, ale można również ręką). Ciastem wykleić formę (dno i boki), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować nadzienie: Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietankę, cukier i mąkę, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
  4. Do lekko ciepłej masy dodawać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  6. Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tarta orzechowa Tarta orzechowa Tarta orzechowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Tarta REWELACYJNA!!!!
    Kupiłam więcej śmietanki i zrobiłam bita śmietanę na wierzch :-)
    Dzięki za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anapol · 12 lat temu
    Tartę robiłam dwukrotnie do masy orzechowej dodałam według propozycji skórkę pomarańczową i była przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 12 lat temu
    Wyszło idealne chociaż miałam tartę o średnicy 30cm. To juz kolejny udany przepis z Twojej strony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 12 lat temu
    Przepyszne ciasto :lol: nawet nie wiem kiedy zniknęło :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 12 lat temu
    Pycha :) Miałam trochę mniej orzechów,wiec wymieszałam z migdałami(ok.1/3) :) Ciut złagodziły one smak,ale nie zniwelowały "włoskiego" charakteru :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    Ślicznie wygląda! Na pewno spróbuję wykonac w przyszości, gdy kupię odpowiednią do tart formę. Jako miośniczka orzechów, z góry dziękuję za ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    Będę robić, przepysznie się zapowiada :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Droczilka · 12 lat temu
    A ja mam cay kosz orzechów wloskich. Taka tarta to świetny pomysl na ich wykorzystanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mostownica · 12 lat temu
    Świetne! Dodaję do mojej listy "do zrobienia", zwłaszcza, że tarty to moje ostatnie szaleństwo. Ładne zdjęcia :) Pozdrawiam