Ekspresowy, niskowęglowodanowy seromakowiec. Pyszny, wilgotny, łatwy i bardzo szybki do przygotowania. Wystarczy tylko zmiksować razem wszystkie składniki i upiec.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 110 kcal, B: 6g, T: 8g, W: 3g (W netto: 2g).
Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21 cm):
250 g twarogu z wiaderka lub Quark (u mnie 40%), temperatura pokojowa
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g erytrytolu
100 g zmielonego, suchego maku
100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka, erytrytol, zmielony mak i mąkę migdałową. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę przelać do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż wierzch ciasta będzie ścięty. (Można dotknąć ostrożnie i delikatnie opuszkiem palca. W środku ciasto będzie wilgotne. Dlatego nie należy sprawdzać go patyczkiem).
Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.