Rolada z kruchego ciasta z nadzieniem orzechowym. Łatwa do przygotowania i dość szybka. Jest krucha, o orzechowym smaku. Ciasto podczas pieczenia mocno pęka, mimo nacięć. Taki urok tej rolady.
Roladę można długo przechowywać (ok. 2 tygodni), jeśli zawiniemy ją w folią aluminiową. Można ją również zamrozić.
1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i masło (pokrojone na małe kawałeczki) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie: Zmielone orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5 mm) na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
Dwie przykładowe rolady: po prawej luźniej zwinięte ciasto.
1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
Orzechy laskowe przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15s./ obr.7.
Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
bardzo smaczne ciasto,ale mam zastrzeżenie do masy orzechowej,strasznie rzadkie i w związku z tym bardzo ciężko było zawinąć roladę,podczas pieczenia się bardziej rozpłaszczyła,ale na szczęście nic się nie wylało.czy na pewno skład jest ok?
w smaku pyszna, ale 300 g mąki na 125 g to stanowczo za mało. Ciasto się kleiło, nie dało się zawinąć. Dosypałam prawie 200 g mąki i wtedy było ok. Ale ogólnie polecam. :)
Super przepis! Bardzo dziekuje! Robilam te rolade z gotowa masa orzechowa, taka sypka z Kauflandu, przygotowalam ja wg przepisu na opakowaniu, dalam ubite bialko i posmarowalam rolade. Jak dla mnie byla ciut sucha, ale w sumie w niczym to nie przeszkadzalo- do kawy w sam raz! Nastepnym razem zrobie z dzemem, lub na swieta z masa makowa.
Pierwszy raz trafilam na Pani strone i juz tu zostane :)
Zrobiłam wczoraj tą roladke i smak jest rewelacyjny! Czas przygotowania to jakies 10 minut (jeśli ma się zmielone orzechy). Zrobiłam z orzechami włoskimi. Tani, prosty i efektowny przepis. Co prawda rolada pękła na wierzchu ale w niczym jej to nie zaszkodziło. Gorąco polecam!