Rolada orzechowa

11 Komentarzy

rolada orzechowa

Rolada na kruchym cieście z nadzieniem orzechowym.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 125g margaryny

Nadzienie:

  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 50g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.  
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów. 

02

  1. Od dłuższego boku zwinąć w roladę (najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 125g margaryny

Nadzienie:

  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 50g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
  4. Od dłuższego boku zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.wunderkessel.de, autor: Steffi1st, „Nussrolle”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

rolada orzechowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 6 lat temu
    witam. Czy upieczoną roladę można zamrozić? pozdrawiam Ilona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mags · 7 lat temu
    Czy do masy orzechowej można dodać jakieś bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 7 lat temu
    Rolada pyszna. Zrobiłam z orzechów włoskich i masła orzechowego a druga z makiem i skórkami kandyzowanymi. Palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 8 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, na drugi dzień jest zdecydowanie lepsze :)
    Bardzo fajny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    bardzo smaczne ciasto,ale mam zastrzeżenie do masy orzechowej,strasznie rzadkie i w związku z tym bardzo ciężko było zawinąć roladę,podczas pieczenia się bardziej rozpłaszczyła,ale na szczęście nic się nie wylało.czy na pewno skład jest ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    w smaku pyszna, ale 300 g mąki na 125 g to stanowczo za mało. Ciasto się kleiło, nie dało się zawinąć. Dosypałam prawie 200 g mąki i wtedy było ok. Ale ogólnie polecam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Super przepis! Bardzo dziekuje! Robilam te rolade z gotowa masa orzechowa, taka sypka z Kauflandu, przygotowalam ja wg przepisu na opakowaniu, dalam ubite bialko i posmarowalam rolade. Jak dla mnie byla ciut sucha, ale w sumie w niczym to nie przeszkadzalo- do kawy w sam raz! Nastepnym razem zrobie z dzemem, lub na swieta z masa makowa.
    Pierwszy raz trafilam na Pani strone i juz tu zostane :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Wygląda smakowicie. Pani Joanno! Gratuluje! To moja ulubiona strona z wypiekami. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    przepis znakomity polecam mi jakimś cudem nie pekla rolada ;) wiecej przepisów z orzechami proszę ;)
    orzechowa smakoszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Zrobiłam wczoraj tą roladke i smak jest rewelacyjny! Czas przygotowania to jakies 10 minut (jeśli ma się zmielone orzechy). Zrobiłam z orzechami włoskimi. Tani, prosty i efektowny przepis. Co prawda rolada pękła na wierzchu ale w niczym jej to nie zaszkodziło. Gorąco polecam!