
Rolada z kruchego ciasta z nadzieniem orzechowym. Łatwa do przygotowania i dość szybka. Jest krucha, o orzechowym smaku. Ciasto podczas pieczenia mocno pęka, mimo nacięć. Taki urok tej rolady.
Roladę można długo przechowywać (ok. 2 tygodni), jeśli zawiniemy ją w folią aluminiową. Można ją również zamrozić.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 3 łyżki mleka, schłodzonego
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
Nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 4 kropelki olejku migdałowego, opcjonalnie
- 4 łyżki wody
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i masło (pokrojone na małe kawałeczki) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

- W tym czasie przygotować nadzienie: Zmielone orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
- Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5 mm) na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.

- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
Dwie przykładowe rolady: po prawej luźniej zwinięte ciasto.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 3 łyżki mleka, schłodzonego
- 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego
Nadzienie:
- 200 g orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 4 kropelki olejku migdałowego, opcjonalnie
- 4 łyżki wody
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
- Orzechy laskowe przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15s./ obr.7.
- Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
- Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: wunderkessel.de
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 15 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
