Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Od dłuższego boku zwinąć w roladę (najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5mm) na prostokąt (u mnie 26x 32cm) najlepiej na papierze do pieczenia. (Ułatwi on zwinięcie rolady). Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Od dłuższego boku zwinąć w roladę. (Najłatwiej zwijać z papierem i papier odciągać do tyłu). Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry (ale i tak raczej nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.wunderkessel.de, autor: Steffi1st, „Nussrolle”.
bardzo smaczne ciasto,ale mam zastrzeżenie do masy orzechowej,strasznie rzadkie i w związku z tym bardzo ciężko było zawinąć roladę,podczas pieczenia się bardziej rozpłaszczyła,ale na szczęście nic się nie wylało.czy na pewno skład jest ok?
w smaku pyszna, ale 300 g mąki na 125 g to stanowczo za mało. Ciasto się kleiło, nie dało się zawinąć. Dosypałam prawie 200 g mąki i wtedy było ok. Ale ogólnie polecam. :)
Super przepis! Bardzo dziekuje! Robilam te rolade z gotowa masa orzechowa, taka sypka z Kauflandu, przygotowalam ja wg przepisu na opakowaniu, dalam ubite bialko i posmarowalam rolade. Jak dla mnie byla ciut sucha, ale w sumie w niczym to nie przeszkadzalo- do kawy w sam raz! Nastepnym razem zrobie z dzemem, lub na swieta z masa makowa.
Pierwszy raz trafilam na Pani strone i juz tu zostane :)
Zrobiłam wczoraj tą roladke i smak jest rewelacyjny! Czas przygotowania to jakies 10 minut (jeśli ma się zmielone orzechy). Zrobiłam z orzechami włoskimi. Tani, prosty i efektowny przepis. Co prawda rolada pękła na wierzchu ale w niczym jej to nie zaszkodziło. Gorąco polecam!