Rolada z kruchego ciasta z nadzieniem orzechowym. Łatwa do przygotowania i dość szybka. Jest krucha, o orzechowym smaku. Ciasto podczas pieczenia mocno pęka, mimo nacięć. Taki urok tej rolady.
Roladę można długo przechowywać (ok. 2 tygodni), jeśli zawiniemy ją w folią aluminiową. Można ją również zamrozić.
1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i masło (pokrojone na małe kawałeczki) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie: Zmielone orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5 mm) na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
Dwie przykładowe rolady: po prawej luźniej zwinięte ciasto.
1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa
Dodatkowo:
żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
Orzechy laskowe przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15s./ obr.7.
Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mags·
9 lat temu
Czy do masy orzechowej można dodać jakieś bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
9 lat temu
Rolada pyszna. Zrobiłam z orzechów włoskich i masła orzechowego a druga z makiem i skórkami kandyzowanymi. Palce lizać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
9 lat temu
Ciasto bardzo smaczne, na drugi dzień jest zdecydowanie lepsze :)
Bardzo fajny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
10 lat temu
bardzo smaczne ciasto,ale mam zastrzeżenie do masy orzechowej,strasznie rzadkie i w związku z tym bardzo ciężko było zawinąć roladę,podczas pieczenia się bardziej rozpłaszczyła,ale na szczęście nic się nie wylało.czy na pewno skład jest ok?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
10 lat temu
w smaku pyszna, ale 300 g mąki na 125 g to stanowczo za mało. Ciasto się kleiło, nie dało się zawinąć. Dosypałam prawie 200 g mąki i wtedy było ok. Ale ogólnie polecam. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
Super przepis! Bardzo dziekuje! Robilam te rolade z gotowa masa orzechowa, taka sypka z Kauflandu, przygotowalam ja wg przepisu na opakowaniu, dalam ubite bialko i posmarowalam rolade. Jak dla mnie byla ciut sucha, ale w sumie w niczym to nie przeszkadzalo- do kawy w sam raz! Nastepnym razem zrobie z dzemem, lub na swieta z masa makowa.
Pierwszy raz trafilam na Pani strone i juz tu zostane :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
11 lat temu
Wygląda smakowicie. Pani Joanno! Gratuluje! To moja ulubiona strona z wypiekami. Pozdrawiam :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
11 lat temu
przepis znakomity polecam mi jakimś cudem nie pekla rolada ;) wiecej przepisów z orzechami proszę ;)
orzechowa smakoszka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika8507·
11 lat temu
Zrobiłam wczoraj tą roladke i smak jest rewelacyjny! Czas przygotowania to jakies 10 minut (jeśli ma się zmielone orzechy). Zrobiłam z orzechami włoskimi. Tani, prosty i efektowny przepis. Co prawda rolada pękła na wierzchu ale w niczym jej to nie zaszkodziło. Gorąco polecam!