Rolada orzechowa

10 Komentarzy
Rolada orzechowa

Rolada z kruchego ciasta z nadzieniem orzechowym. Łatwa do przygotowania i dość szybka. Jest krucha, o orzechowym smaku. Ciasto podczas pieczenia mocno pęka, mimo nacięć. Taki urok tej rolady.

Roladę można długo przechowywać (ok. 2 tygodni), jeśli zawiniemy ją w folią aluminiową. Można ją również zamrozić.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 3 łyżki mleka, schłodzonego
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego

Nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego, opcjonalnie
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i masło (pokrojone na małe kawałeczki) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

  1. W tym czasie przygotować nadzienie: Zmielone orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko (żółtko będzie potrzebne później) i wodę wymieszać mikserem.
  2. Ciasto rozwałkować dość cienko (na grubość ok. 5 mm) na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.

3

  1. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.

Dwie przykładowe rolady: po prawej luźniej zwinięte ciasto.

5

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 3 łyżki mleka, schłodzonego
  • 125 g masła (lub margaryny), schłodzonego

Nadzienie:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 4 kropelki olejku migdałowego, opcjonalnie
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 białko (z jajka rozmiaru M), temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 40s./ obr.5- 6. Ciasto wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Orzechy laskowe przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15s./ obr.7.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.4.
  4. Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (u mnie ok. 30x 40cm) na blacie posypanym mąką. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
  5. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki mocno zacisnąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę naciąć ostrym nożem od góry. (Nie unikniemy pęknięć podczas pieczenia, ale jak zrobimy nacięcia od góry, to przynajmniej nie rozerwie jej po bokach).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż rolada ładnie się zarumieni.

Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: wunderkessel.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rolada orzechowa Rolada orzechowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mags · 8 lat temu
    Czy do masy orzechowej można dodać jakieś bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Rolada pyszna. Zrobiłam z orzechów włoskich i masła orzechowego a druga z makiem i skórkami kandyzowanymi. Palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 8 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne, na drugi dzień jest zdecydowanie lepsze :)
    Bardzo fajny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    bardzo smaczne ciasto,ale mam zastrzeżenie do masy orzechowej,strasznie rzadkie i w związku z tym bardzo ciężko było zawinąć roladę,podczas pieczenia się bardziej rozpłaszczyła,ale na szczęście nic się nie wylało.czy na pewno skład jest ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    w smaku pyszna, ale 300 g mąki na 125 g to stanowczo za mało. Ciasto się kleiło, nie dało się zawinąć. Dosypałam prawie 200 g mąki i wtedy było ok. Ale ogólnie polecam. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Super przepis! Bardzo dziekuje! Robilam te rolade z gotowa masa orzechowa, taka sypka z Kauflandu, przygotowalam ja wg przepisu na opakowaniu, dalam ubite bialko i posmarowalam rolade. Jak dla mnie byla ciut sucha, ale w sumie w niczym to nie przeszkadzalo- do kawy w sam raz! Nastepnym razem zrobie z dzemem, lub na swieta z masa makowa.
    Pierwszy raz trafilam na Pani strone i juz tu zostane :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Wygląda smakowicie. Pani Joanno! Gratuluje! To moja ulubiona strona z wypiekami. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    przepis znakomity polecam mi jakimś cudem nie pekla rolada ;) wiecej przepisów z orzechami proszę ;)
    orzechowa smakoszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Zrobiłam wczoraj tą roladke i smak jest rewelacyjny! Czas przygotowania to jakies 10 minut (jeśli ma się zmielone orzechy). Zrobiłam z orzechami włoskimi. Tani, prosty i efektowny przepis. Co prawda rolada pękła na wierzchu ale w niczym jej to nie zaszkodziło. Gorąco polecam!