Sernik nowojorski (keto, low carb)

Napisz komentarz
Sernik nowojorski (keto, low carb)

Wyśmienity keto sernik w stylu nowojorskim. Sernik pieczony jest na serku kremowym typu Philadelphia, dzięki któremu jest bardzo kremowy i aksamitny. Spód sernika zrobiony jest z mąki migdałowej. Dzięki kąpieli wodnej sernik pozostaje jasny po upieczeniu i nie pęka (lub mało). Pyszny sam, ale pasują do niego jako dodatek świeże owoce lub sos owocowy np. malinowy.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 349 kcal, B: 9,4g, T: 32g, W: 6,4g (węglowodany netto: 5,7g)

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 120 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 60 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa serowa:

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%), temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g erytrytolu

Sos malinowy (opcjonalnie):

  • ok. 200 g mrożonych malin
  • 1 łyżka erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałeczki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, do zarumienienia, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i odstawić na bok do ostygnięcia.

2

  1. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spodzie piekarnika postawić formę żaroodporną wypełnioną do ok. połowy wysokości gorącą wodą.
  2. Przygotować masę serową: Najpierw odlać serwatkę z serków. Ser, śmietanę, jajka i erytrytol przełożyć do misy miksera. Wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować na niskich obrotach mikserem, tylko do połączenia się składników.

3

  1. Masę serową wylać na podpieczony spód. (Spód może być chłodny lub ciepły). Kilkakrotnie stuknąć tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
  2. Sernik piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem z wodą na dnie.
  3. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku na ok. 1 godzinę. Następnie stopniowo uchylać mocniej piekarnik.

4

  1. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  2. Przygotować sos malinowy: Zamrożone maliny przełożyć do rondelka. Dodać łyżkę erytrytolu i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż maliny zmiękną. Ściągnąć z pieca.
  3. Sernik podawać sam lub polany chłodnym sosem malinowym.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski (keto, low carb) Sernik nowojorski (keto, low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!