Sernik nowojorski (keto, low carb)

1 Komentarz
Sernik nowojorski (keto, low carb)

Wyśmienity keto sernik w stylu nowojorskim. Sernik pieczony jest na serku kremowym typu Philadelphia, dzięki któremu jest bardzo kremowy i aksamitny. Spód sernika zrobiony jest z mąki migdałowej. Dzięki kąpieli wodnej sernik pozostaje jasny po upieczeniu i nie pęka (lub mało). Pyszny sam, ale pasują do niego jako dodatek świeże owoce lub sos owocowy np. malinowy.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 349 kcal, B: 9,4g, T: 32g, W: 6,4g (węglowodany netto: 5,7g)

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 120 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 60 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa serowa:

  • 1 kg serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%), temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g erytrytolu

Sos malinowy (opcjonalnie):

  • ok. 200 g mrożonych malin
  • 1 łyżka erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałeczki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, do zarumienienia, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i odstawić na bok do ostygnięcia.

2

  1. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spodzie piekarnika postawić formę żaroodporną wypełnioną do ok. połowy wysokości gorącą wodą.
  2. Przygotować masę serową: Najpierw odlać serwatkę z serków. Ser, śmietanę, jajka i erytrytol przełożyć do misy miksera. Wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować na niskich obrotach mikserem, tylko do połączenia się składników.

3

  1. Masę serową wylać na podpieczony spód. (Spód może być chłodny lub ciepły). Kilkakrotnie stuknąć tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
  2. Sernik piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem z wodą na dnie.
  3. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku na ok. 1 godzinę. Następnie stopniowo uchylać mocniej piekarnik.

4

  1. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  2. Przygotować sos malinowy: Zamrożone maliny przełożyć do rondelka. Dodać łyżkę erytrytolu i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż maliny zmiękną. Ściągnąć z pieca.
  3. Sernik podawać sam lub polany chłodnym sosem malinowym.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski (keto, low carb) Sernik nowojorski (keto, low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 1 miesięcy temu
    😀Właśnie się piecze! Jestem ciekawa jak wyjdzie. Mam nadzieję że to będzie petarda!
    Czy zamiast serka pfiladelfia jest jakiś tańszy zamiennik? Czy może być serek do np sushi? Czy to nie jest to samo przypadkiem?