Sernik nowojorski (keto, low carb)
Wyśmienity keto sernik w stylu nowojorskim. Sernik pieczony jest na serku kremowym typu Philadelphia, dzięki któremu jest bardzo kremowy i aksamitny. Spód sernika zrobiony jest z mąki migdałowej. Dzięki kąpieli wodnej sernik pozostaje jasny po upieczeniu i nie pęka (lub mało). Pyszny sam, ale pasują do niego jako dodatek świeże owoce lub sos owocowy np. malinowy.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 349 kcal, B: 9,4g, T: 32g, W: 6,4g (węglowodany netto: 5,7g)
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 120 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 60 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka erytrytolu
Masa serowa:
- 1 kg serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%), temperatura pokojowa
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g erytrytolu
Sos malinowy (opcjonalnie):
- ok. 200 g mrożonych malin
- 1 łyżka erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód sernika: Zmielone migdały, zimne masło (pokrojone na małe kawałeczki) i erytrytol przełożyć do miski i zagnieść np. ręką na jednolitą masę. Masą wykleić dno formy. (Masa jest mocno klejąca).
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, do zarumienienia, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół). Formę wyciągnąć z pieca i odstawić na bok do ostygnięcia.
- Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spodzie piekarnika postawić formę żaroodporną wypełnioną do ok. połowy wysokości gorącą wodą.
- Przygotować masę serową: Najpierw odlać serwatkę z serków. Ser, śmietanę, jajka i erytrytol przełożyć do misy miksera. Wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować na niskich obrotach mikserem, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać na podpieczony spód. (Spód może być chłodny lub ciepły). Kilkakrotnie stuknąć tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
- Sernik piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem z wodą na dnie.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku na ok. 1 godzinę. Następnie stopniowo uchylać mocniej piekarnik.
- Chłodny sernik wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
- Przygotować sos malinowy: Zamrożone maliny przełożyć do rondelka. Dodać łyżkę erytrytolu i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż maliny zmiękną. Ściągnąć z pieca.
- Sernik podawać sam lub polany chłodnym sosem malinowym.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 969
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!