Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą

Napisz komentarz
Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą

Tort brzoskwiniowy z żelkami brzoskwiniowymi, z lekkim kremem z białej czekolady, na biszkopcie olejowym z dodatkiem maku dla ozdoby. Tort jest lekki, o smaku brzoskwiniowym, z delikatnym posmakiem amaretto i białej czekolady. Obłożony jest również lekkim kremem z serka kremowego i ozdobiony brzoskwiniami.

Biszkopt można upiec dzień przed składaniem tortu. Żelkę można zrobić również dzień wcześniej. Można ją także przygotować dużo wcześniej i zamrozić, a później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.

Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 15 cm (bez dekoracji):

Biszkopty na tortownice o śr. 20 cm: (Składniki podane są od razu na dwa biszkopty*)

  • 6 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 30 g suchego maku (w ziarenkach)
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
  • 90 ml wrzącej wody

Żelka brzoskwiniowa na tortownicę o śr. 16- 17 cm (składniki na 2 żelki):

  • 1 duża puszka brzoskwiń (lub morel) w syropie (waga po odsączeniu ok. 480g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
  • 4 łyżki zimnej wody

Poncz**:

  • 50 ml likieru amaretto
  • 100 ml wody

Krem z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Krem do obłożenia:

  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru

Przezroczysta polewa:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej***

Dodatkowo:

  • 3 kopiate łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 1 puszka brzoskwiń (lub morel) w syropie
  • mak do posypania boku tortu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 2 żelki brzoskwiniowe według przepisu: "Żelka brzoskwiniowa/ morelowa".
  2. Dno dwóch tortownic* o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto na biszkopty: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek. Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Biszkopty wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Chłodne biszkopty oddzielić nożem od formy i każdy przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.

2

  1. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z likierem.
  2. Przygotować krem z białej czekolady: Czekoladę posiekać lub połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  3. Serek kremowy przełożyć do misy miksera i chwilę utrzeć, aż będzie miękki. Dalej miksować na niskich obrotach i dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę, miksując tylko do połączenia się składników. Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
  4. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze. (Jeden dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski). Blat nasączyć ¼ ponczu i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć trochę kremu z białej czekolady. Następne na środku położyć żelkę i przykryć kremem.

3

4

  1. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć. Rozsmarować dżem, pozostawiając odstęp od brzegów.

5

  1. Wyłożyć krem z białej czekolady. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  2. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, na środku żelkę i przykryć resztą kremu. Przykryć czwartym blatem, odwracając go do góry dnem, aby tort był płaski i go nasączyć.
  3. Tort wstawić na noc (lub co najmniej kilka godzin) do lodówki.

6

  1. Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki, oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby "osiadł" bez obręczy.
  2. Przygotować krem do obłożenia: W misie miksera ucierać na najwyższych obrotach, przez kilka minut, miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki. Kremem posmarować brzegi i wierzch tortu. Bok tortu obsypać delikatnie makiem.

7

  1. Brzoskwinie odsączyć z soku na sitku, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Plasterki układać na górze tortu, zaczynając od zewnętrznej strony w kształt kwiatka. Tort wstawić do lodówki.

8

9

  1. Przygotować polewę przezroczystą: W miseczce wymieszać skrobię z cukrem i 2 łyżkami wody. Resztę wody zagotować. Do gotującej się wody, dodać rozmieszaną skrobię z cukrem, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
  2. Lekko ciepłą polewę rozłożyć ostrożnie łyżeczką na brzoskwiniach, uważając, aby nie spłynęła po bokach. Nie dawać jej za dużo, tylko tyle, aby brzoskwinie były pokryte cienką warstwą. (Reszta polewy jest niepotrzebna).
  3. Tort przechowywać w lodówce.

Uwagi:

* Jeśli macie tylko jedną tortownicę o średnicy 20 cm, to proszę upiec biszkopt dwukrotnie z połowy składników.

** W wersji bezalkoholowej można użyć do nasączenia soku z brzoskwiń lub wody z sokiem z cytryny.

*** Można użyć również skrobi kukurydzianej, jednak polewa może wyjść trochę mętna, nie tak przezroczysta jak na ziemniaczanej.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą Tort brzoskwiniowy z białą czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!