Z podanego przepisu otrzymamy dwa pyszne strudle z jabłkami. Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami waniliowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.
Strudel z tego przepisu jest pyszny. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozwałkowaniu (rozciągnięciu) ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;). Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się go wyrabia i co najważniejsze bez większych problemów daje się cienko rozciągnąć. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i chrupiące.
Zazwyczaj do nadzienia, poza jabłkami z rodzynkami, dodaje się podsmażoną na maśle bułkę tartą. Bułka tarta jest wyczuwalna, ale w niczym nie przeszkadza i całość smakuje super. Jeśli komuś taka kombinacja nie odpowiada może albo zmniejszyć jej ilość, albo całkowicie z niej zrezygnować.
Składniki na 2 strudle:
Ciasto:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać.
250 g mąki pszennej typu 550
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
1 łyżka masła, temperatura pokojowa
1 łyżka octu
100 ml mleka, lekko ciepłe
Nadzienie:
ok. 1 ½ kg jabłek (powinny być kwaśne)
100 g rodzynek
3 łyżki rumu
100 g cukru
70 g bułki tartej
50 g masła
Dodatkowo:
ok. 200 g masła
olej
jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać ok. 10 minut. (W razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na bok.
50 g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
200 g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
Po ok. 30 minutach ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a następnie rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3 cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie. (Można też bułkę tartą wymieszać z jabłkami).
Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
Upieczony strudel zostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).
Po raz pierwszy zagniatałam tego typu ciasto, co aż dziwne po tylu latach kucharzenia. I trzeba przyznać jest wdzięczne, sprężyste, dobre do rozwałkowania. Zamiast rodzynek dodałam fig ze względu na preferencje domowników, zamiast rumu aromat rumowy i 3 łyżki wódki cynamonówki. I pomimo, że jabłka były pewnie za mokre i spód stał przez jakiś czas w małej pewnie słodkiej kałuży, podczas pieczenia, ciasto wyszło rewelacyjnie. Bardzo się cieszę, że, chcąc zrobić po raz pierwszy w życiu strudel, trafiłam na ten przepis.
Pozdrawiam
Właśnie upiekłam strudel, z tego przepisu, zmieniłam nadzienie dodałam do jabłek marcepan, figi skórkę pomarańczowa rodzynki i suszone morele, juz jedliśmy z gałka lodów i sosem waniliowym -wyśmienity. Mąż stwierdził, ze lepiej smakuje niż w Salzburgu w najstarszej restauracji Europy ( "St.PETER STIFTSKELLER " bylismy tam tydzień temu). Wielkie dzięki za przepis
Witam serdecznie, ja nie piekę ciast, bo nie potrafię. Ale dzisiaj się odważyłam. Będąc w Krakowie na Rynku w kawiarence jadłam strudel ze serem był wyśmienity. A dzisiaj sama go piekę z jabłkami. Nic trudnego. Siedzi już w piekarniku i na pewno będzie wyśmienity. Wygląda cudownie. Pozdrawiam Danusia :roll:
Piecze się! I już nie mogę się doczekać efektu! Mam jedno pytanie na przyszłość, w jaki sposób zrobić roladę, żeby jabłka nie dziurawiły cienkiego ciasta? Tym razem wykorzystałam całość porcji na jedną roladę...z jednej części zrobiłam roladę, a z drugiej połowy "kołderkę", która przykryła wszystkie dziury!
Właśnie szukałam przepis na strudel z jabłkami i go znalazłam :) Już nie mogę się doczekać jak go wypróbuje. Mam tylko pytanie czy to ciasto można też użyć do masy makowej ?
Trudne ciasto, czasochłonne, ale nawet początkujący da sobie radę. Strudel to legenda, wyszedł wspaniale. Tylko jabłka puściły wok i zmoczyły spód ciasta. Kawałki podgrzałam każdy osobno na talerzyku. Posypałam pudrem i dodałam kapkę bitej śmietany ułożonej w różyczkę. Piekłam ostatnio strudel Okrasy z kuchni Lidla, był on z marchewką, moim zdaniem jest niedobry, dziwny w smaku i daleko mu na strudla z tego przepisu
Wyglada pysznie! Ten rodzaj ciasta jest niezwykle poularny rowniez w Słowenii i na Bałkanach. Takie dobre, domowej roboty i cienkie jak pergamin przywozi mi czasami z Macedonii moja sasiadka. Pozdrowienia z Lublany!!!
Pieknie Ci wyszedl. Bardzo lubie i moge tylko pozazdroscic, bo mi pierwsza proba nie wyszla. Mam jednak mala uwage jesli chodzi (z calym szacunkiem) o nazwe, poniewaz o ile mi wiadomo "Apfelstrudel" to nie strucla, lecz strudel. To nazwa typowa dla tego rodzaju ciasta (rozciaganego) z takim wlasnie (i twarogowym) nadzieniem. Wszystkie inne zawijane ciasta sa struclami.Pozdrawiam
[b]Prezydentowa[/b] Dzięki. Jak jesteś w Monachium, to mogłybyśmy umówić się na kawę :-)
[b]Moniu[/b] nie jest skomplikowane. Jedynie trzeba przy wałkowaniu poświęcić trochę czasu, a reszta już prosta :-)