Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)

46 Komentarzy
Strudel z jabłkami

Z podanego przepisu otrzymamy dwa pyszne strudle z jabłkami. Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami waniliowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.

Strudel z tego przepisu jest pyszny. Cała tajemnica w jego przygotowaniu polega na rozwałkowaniu (rozciągnięciu) ciasta tak cienko, jak to jest tylko możliwe. Mówi się, że ciasto powinno być tak cienkie, żeby można było czytać leżącą pod nim gazetę;). Ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się go wyrabia i co najważniejsze bez większych problemów daje się cienko rozciągnąć. Dzięki temu po upieczeniu jest delikatne i chrupiące.

Zazwyczaj do nadzienia, poza jabłkami z rodzynkami, dodaje się podsmażoną na maśle bułkę tartą. Bułka tarta jest wyczuwalna, ale w niczym nie przeszkadza i całość smakuje super. Jeśli komuś taka kombinacja nie odpowiada może albo zmniejszyć jej ilość, albo całkowicie z niej zrezygnować.

Składniki na 2 strudle:

Ciasto:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać.

  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżka octu
  • 100 ml mleka, lekko ciepłe

Nadzienie:

  • ok. 1 ½ kg jabłek (powinny być kwaśne)
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 100 g cukru
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 200 g masła
  • olej
  • jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Następnie przełożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać ok. 10 minut. (W razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
  2. Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie: Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na bok.
  4. 50 g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.

2

  1. 200 g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
  2. Po ok. 30 minutach ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a następnie rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
  3. Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
  4. Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3 cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie. (Można też bułkę tartą wymieszać z jabłkami).
  5. Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
  6. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).

3

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
  3. W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
  4. Upieczony strudel zostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).
Kuchnia

Kuchnia:

Austriacka, Niemiecka

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 14

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: niski
Strudel z jabłkami Strudel z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 lat temu
    Wyszedł pyszny, nie dawałam bułki tartej, za to dodałam cynamon. Trochę popękał, ale to niczego w smaku nie zmienia :) Dzięki serdeczne za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tośka · 9 lat temu
    Właśnie upiekłam strudel, z tego przepisu, zmieniłam nadzienie dodałam do jabłek marcepan, figi skórkę pomarańczowa rodzynki i suszone morele, juz jedliśmy z gałka lodów i sosem waniliowym -wyśmienity. Mąż stwierdził, ze lepiej smakuje niż w Salzburgu w najstarszej restauracji Europy ( "St.PETER STIFTSKELLER " bylismy tam tydzień temu). Wielkie dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 10 lat temu
    Witam serdecznie, ja nie piekę ciast, bo nie potrafię. Ale dzisiaj się odważyłam. Będąc w Krakowie na Rynku w kawiarence jadłam strudel ze serem był wyśmienity. A dzisiaj sama go piekę z jabłkami. Nic trudnego. Siedzi już w piekarniku i na pewno będzie wyśmienity. Wygląda cudownie. Pozdrawiam Danusia :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagodziana · 11 lat temu
    Piecze się! I już nie mogę się doczekać efektu! Mam jedno pytanie na przyszłość, w jaki sposób zrobić roladę, żeby jabłka nie dziurawiły cienkiego ciasta? Tym razem wykorzystałam całość porcji na jedną roladę...z jednej części zrobiłam roladę, a z drugiej połowy "kołderkę", która przykryła wszystkie dziury!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Gryzek&Łyczek[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gryzek&Łyczek · 12 lat temu
    Właśnie szukałam przepis na strudel z jabłkami i go znalazłam :) Już nie mogę się doczekać jak go wypróbuje. Mam tylko pytanie czy to ciasto można też użyć do masy makowej ?

    Pozdrawiam
    Gryzek&Łyczek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    azucena · 12 lat temu
    Trudne ciasto, czasochłonne, ale nawet początkujący da sobie radę. Strudel to legenda, wyszedł wspaniale. Tylko jabłka puściły wok i zmoczyły spód ciasta. Kawałki podgrzałam każdy osobno na talerzyku. Posypałam pudrem i dodałam kapkę bitej śmietany ułożonej w różyczkę. Piekłam ostatnio strudel Okrasy z kuchni Lidla, był on z marchewką, moim zdaniem jest niedobry, dziwny w smaku i daleko mu na strudla z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dzoanka · 12 lat temu
    strudel uwielbiam jutro robię wlaśnie z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katka · 12 lat temu
    Wyglada pysznie! Ten rodzaj ciasta jest niezwykle poularny rowniez w Słowenii i na Bałkanach. Takie dobre, domowej roboty i cienkie jak pergamin przywozi mi czasami z Macedonii moja sasiadka. Pozdrowienia z Lublany!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 12 lat temu
    myślę że jest dobre,bo ładnie wygląda.Muszę
    sprubować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Flowerku[/b] dziękuję :-) już poprawione ;-)
    [b]Veggie[/b] o Ty też po tej stronie :-)
    Cieszę się, że Wam się strudel podoba :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    margot · 12 lat temu
    wow, perfekcyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    veggie · 12 lat temu
    Rzeczywiście wygląda bardzo profesionalnie, pozdrowienia z Frankfurtu nad Menem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flowerek · 12 lat temu
    Pieknie Ci wyszedl. Bardzo lubie i moge tylko pozazdroscic, bo mi pierwsza proba nie wyszla. Mam jednak mala uwage jesli chodzi (z calym szacunkiem) o nazwe, poniewaz o ile mi wiadomo "Apfelstrudel" to nie strucla, lecz strudel. To nazwa typowa dla tego rodzaju ciasta (rozciaganego) z takim wlasnie (i twarogowym) nadzieniem. Wszystkie inne zawijane ciasta sa struclami.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    piękne zdjęcia.
    ach, jak ja dawno takiego cuda nie jadłam. uwielbiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Prezydentowa[/b] Dzięki. Jak jesteś w Monachium, to mogłybyśmy umówić się na kawę :-)
    [b]Moniu[/b] nie jest skomplikowane. Jedynie trzeba przy wałkowaniu poświęcić trochę czasu, a reszta już prosta :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      jola · 6 lat temu
      Cudnie wyglada strudel ,mój pierwszy w zyciu ,a drugi sie piecze.
      Nie moge sie doczekac aby sprobowac z lodami waniliowymi
      Pozdrawiam, Jola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 12 lat temu
    Z tego co mi się wydaję to nie jest takie skomplikowane :) Do wypróbowania w najbliższym czasie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Wygląda smacznie i kusząco;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Prezydentowa · 12 lat temu
    Wspaniale u ciebie wygląda! Powiedziałbym nawet, że niejedna monachijska cukiernia mogłaby się schować... ;)Pozdrowienia z Monachium! :)