Pyszny, czekoladowy sernik z kawałkami batonika Bounty. Sernik jest kremowy, nie za słodki, o wyraźnym smaku czekolady i delikatnie kokosowy. Upieczony został na kakaowo- kokosowym spodzie z sucharków. Bardzo smaczny.
Składniki: Spód:
200g sucharków z cukrem
100g masła
2 łyżki cukru
50g wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1kg twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
4 jajka
140g cukru
2 łyżki kakao
6 mini batoników Bounty (Wszystkie sześć ważą 170g. Można oczywiście użyć Bounty normalnych rozmiarów ;))
80g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
trochę wiórków kokosowych
100g czekolady mlecznej
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Sucharki wsypać do miski. Dodać cukier, kakao i wiórki kokosowe.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wlać do rozkruszonych sucharków. Wymieszać. (Całość nie połączy się całkowicie, będzie ciągle sypka). Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Sucharki wyłożyć do tortownicy wyklejając spód i boki tortownicy. (Cierpliwości. Spód się kruszy, ale powoli uda się go ułożyć ;)). Wstawić do lodówki.
Batoniki Bounty pokroić na cienkie plasterki.
80g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej.
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. Kolejno dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i kakao. Na końcu wmieszać kawałki batoników. Masę przełożyć do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wyłożyć na górę sernika. Boki posypać wiórkami kokosowymi.
Nie polecam, jak w opisie, nie za słodki w połączeniu z kakao daje nijaki smak lekko gorzkawy smak. Brzegi kruszą się niewiele bardziej niż przed pieczeniem, same ciasto tez też łatwo się kruszyło, więc nie jest wygodne do nakładania.
Zrobiam sernik, nie opadl mi jak to nieraz bywa przy serniku krolewskim, ze srodek sie zapada. wyrosl bardzo ladnie i zrobil wrazenie na domownikach bo te batoniki dodawaly mu wyjatkowego smaczku.Ja jednak wole cos mniej kakaowego i czekoladowego, czuc ta specyficzna gorycz kakaa. Mezowi bardzo smakowalo bo uwielbia wszystko co czekoladowe i gorzko czekoladowe.
[b]Monko[/b] to mają być sucharki, które w składzie mają cukier np. Sucharki delikatesowe extra firmy Mamut. Na rynku są bowiem również sucharki bez dodatku cukru ;-)
Witam, mam pytanie co do tych sucharów, co to mają być za suchary? z cukrem tzn. ? posypane nim czy jak i nie wiem gdzie szukać a chcialam zrobić na święta. Będę wdzięczna za podpowiedź;)