Sernik czekoladowy z batonikami Bounty
Pyszny sernik z mleczną czekoladą i kawałkami batonika Bounty, na czekoladowo- kokosowym spodzie i z polewą z mlecznej czekolady. Smaczny, mocno kremowy, wyjątkowy sernik o czekoladowo- kokosowej nucie. Dla wielbicieli mlecznej czekolady i kokosu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 200 g herbatników
- 130 g masła
- 50 g drobnych wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego z wiaderka lub Quark, temperatura pokojowa
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 140 g cukru
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (ok. 40 g)
- 6 mini batoników typu Bounty (łączna waga ok. 170 g)
- 100 g czekolady mlecznej
Polewa czekoladowa:
- 60 g (lub ml) płynnej śmietanki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- kawałki batonika Bounty
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód: Herbatniki zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Wymieszać z kakao i wiórkami kokosowymi.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do suchych składników i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
- Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej formy i ugnieść na bokach tortownicy do ok. połowy wysokości obręczy i na dnie np. tylną stroną łyżki. (Masa się kruchy, ale powoli dociskając ją do formy, da się nią wykleić formę). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Batoniki pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Czekoladę mleczną posiekać lub połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka, cukier, chłodną, ale płynną czekoladę i budyń w proszku. Wymieszać najlepiej trzepaczką (lub chwilę zmiksować na najniższych obrotach), tylko do połączenia się składników (aby zbytnio nie napowietrzyć masy). Na końcu wmieszać szpatułką kawałki batoników.
- Masę wylać do tortownicy, wyrównać i kilkakrotnie stuknąć tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
- Piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 55 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem żaroodpornym (postawionym na dnie piekarnika) wypełnionym do ok. połowy wrzątkiem.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku, aż będzie lekko ciepły. Następnie wyciągnąć go na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do momentu zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylać na sernik i równomiernie ją rozprowadzić. Od razu na miękkiej polewie ułożyć kawałki batonika.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16- 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 58103
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!