Tarta z połówkami jabłek i nadzieniem marcepanowym
Kruche ciasto z połówkami jabłek, które ponacinane ładnie prezentują się w cieście. Jabłka zatopione są w miękkiej warstwie marcepanowej. Słodkie, chrupiące ciasto z kwaskowatymi jabłkami, z nutą migdałową.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 125 g masła, schłodzonego
Nadzienie marcepanowe:
- 100 g gotowej masy marcepanowej
- 140 g masła, temperatura pokojowa
- 70 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny niewoskowanej
- 50 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki zmielonych migdałów (ze skórką lub blanszowanych)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód: Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać jajko i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść jednolite ciasto, najlepiej robotem kuchennym.
- Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Formę z ciastem wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować nadzienie marcepanowe: Marcepan pokroić na małe kawałki. 125 gramów masła utrzeć z cukrem i marcepanem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ze skórką z cytryny i krótko wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. Masę odstawić na bok.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki, nie przecinając do końca.
- Na dnie formy wysypać migdały i wgnieść je np. tylną stroną łyżki w ciasto.
- 15 g pozostałego masła roztopić.
- Nadzienie marcepanowe wylać do formy.
- Ułożyć połówki jabłek (nie wciskać w nadzienie) wypukłą stroną do góry. Jabłka posmarować roztopionym masłem.
- Ciasto na boku formy można "zsunąć" do poziomu lekko powyżej nadzienia.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny* na dolnej lub przedostatniej szynie, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po 50 minutach, gdy ciasto ładnie się przyrumieniło, przykryłam je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry).
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
* Przepis podaje czas pieczenia 45 minut, ale piekłam to ciasto dwa razy i za każdym razem po tym czasie patyczek jeszcze był mokry. Dlatego polecam dopiec go porządnie. Spód ciasta podmaka od luźnej masy marcepanowej (jak np. przy serniku), dlatego dodatkowo posypałam go zmielonymi migdałami.
Źródło: Na podstawie przepisu z magazynu: "Sweet Dreams", Herbstzauber.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 247
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!