Prosta szarlotka bezglutenowa

1 Komentarz
Prosta szarlotka bezglutenowa

Prosta szarlotka bez glutenu. Kruche, delikatne ciasto bezglutenowe przełożone sporą ilością aromatycznych jabłek. Smaczne, według mnie trochę za delikatne, aż częściowo sypkie, jednakże testujący stwierdzili, że jest tak dobre, że nie trzeba nic zmieniać. Oceńcie sami.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm*):

Ciasto kruche:

  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 120 g mąki ryżowej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Prażone jabłka/ Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do misy miksera wsypać mąki, skrobię, cukru, cukru waniliowego, masło (pokrojone na małe kawałki), jajko i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto najlepiej robotem kuchennym. (Można również ręcznie, ale od ręki ciasto szybko miękkie i robi się klejące. Wtedy należy je dłużej chłodzić, aż będzie twarde i zimne).
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

2

  1. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus lub prażone kawałki jabłek. (Ważne, aby sok, który puściły jabłka odparował. Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  2. Połowę schłodzonego ciasta wykleić na dnie formy. (Resztę ciasta trzymać w lodówce). Wyłożyć jabłka/ mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać małe kawałki, rozpłaszczać je na dłoni i układać na warstwie jabłek.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia. Dodatkowo można schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

*Moja forma ma wymiary 24x 24cm (jak podaje producent). Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Prosta szarlotka bezglutenowa Prosta szarlotka bezglutenowa Prosta szarlotka bezglutenowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksolanka · 24 dni temu
    Spoko, tylko ciasto za bardzo się kruszy. Następnym razem spróbuję dać mniej mąki ryżowej a więcej jaglanej, albo gryczanej.