Ciasto Kinder Pingui
Czekoladowe ciasto przypominające batonik Kinder Pingui. To ciemny, kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone, z zatopioną w środku cienką warstwą czekolady oraz pokryty polewą czekoladową. Całość lekka, wilgotna i czekoladowa. Ciasto smakuje nie tylko dzieciom.
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24 cm:
Biszkopt:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 190 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
- 80 ml wrzącej wody
Krem śmietankowy:
- 500 g (lub ml) śmietanki 30%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
- 2 łyżki zimnej wody
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 100 g śmietanki 30%
- 40 g masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek. Na końcu wmieszać szpatułką mieszankę mączną, dodając ją stopniowo np. w dwóch porcjach, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodny biszkopt wyciągnąć z formy i przeciąć na pół na dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy.
- Przygotować krem śmietankowy: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
- Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć razem do misy miksera. Dodać cukier puder i waniliowy i ubić przez chwilę na gęsty krem.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do lekko ciepłej żelatyny w garnku dodawać stopniowo po łyżce kremu śmietankowego, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po połączeniu żelatyny z ok. 4 łyżkami kremu, dodać do reszty kremu, mieszając energicznie trzepaczką, bo w chłodnym kremie żelatyna szybko tężeje.
- Krem podzielić na pół.
- Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w formie. Drugą połowę kremu włożyć do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i razem ze śmietankę roztopić w kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ściągnąć z pieca. Do ciepłej polewy dodać masło i wymieszać do połączenia.
- Połowę chłodnej polewy wyłożyć na krem i wyrównać. Wstawić do zamrażarki na ok. 10 minut. Na stężałą polewę wyłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Na wierzch wylać resztę polewy czekoladowej.
- Ciasto wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki. Kroić dużym nożem zanurzonym we wrzątku i osuszonym ręcznikiem papierowym. (Rozgrzanym nożem łatwiej pokroić ciasto, ponieważ polewa mięknie w miejscu nacięcia i nie łamie się).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 489
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!