Ciasto Kinder Pingui

Napisz komentarz
Ciasto Kinder Pingui

Czekoladowe ciasto przypominające batonik Kinder Pingui. To ciemny, kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone, z zatopioną w środku cienką warstwą czekolady oraz pokryty polewą czekoladową. Całość lekka, wilgotna i czekoladowa. Ciasto smakuje nie tylko dzieciom.

Składniki na formę kwadratową o boku ok. 24 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 190 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
  • 80 ml wrzącej wody

Krem śmietankowy:

  • 500 g (lub ml) śmietanki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 40 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.

2

  1. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek. Na końcu wmieszać szpatułką mieszankę mączną, dodając ją stopniowo np. w dwóch porcjach, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

3

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodny biszkopt wyciągnąć z formy i przeciąć na pół na dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy.

6

  1. Przygotować krem śmietankowy: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
  2. Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć razem do misy miksera. Dodać cukier puder i waniliowy i ubić przez chwilę na gęsty krem.
  3. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do lekko ciepłej żelatyny w garnku dodawać stopniowo po łyżce kremu śmietankowego, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po połączeniu żelatyny z ok. 4 łyżkami kremu, dodać do reszty kremu, mieszając energicznie trzepaczką, bo w chłodnym kremie żelatyna szybko tężeje.

7

  1. Krem podzielić na pół.

8

  1. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w formie. Drugą połowę kremu włożyć do lodówki.

9

  1. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i razem ze śmietankę roztopić w kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ściągnąć z pieca. Do ciepłej polewy dodać masło i wymieszać do połączenia.
  2. Połowę chłodnej polewy wyłożyć na krem i wyrównać. Wstawić do zamrażarki na ok. 10 minut. Na stężałą polewę wyłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Na wierzch wylać resztę polewy czekoladowej.

10

11

12

  1. Ciasto wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki. Kroić dużym nożem zanurzonym we wrzątku i osuszonym ręcznikiem papierowym. (Rozgrzanym nożem łatwiej pokroić ciasto, ponieważ polewa mięknie w miejscu nacięcia i nie łamie się).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto Kinder Pingui Ciasto Kinder Pingui Ciasto Kinder Pingui
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!