Czekoladowe ciasto przypominające batonik Kinder Pingui. To ciemny, kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym na bazie serka mascarpone, z zatopioną w środku cienką warstwą czekolady oraz pokryty polewą czekoladową. Całość lekka, wilgotna i czekoladowa. Ciasto smakuje nie tylko dzieciom.
Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek. Na końcu wmieszać szpatułką mieszankę mączną, dodając ją stopniowo np. w dwóch porcjach, mieszając delikatnie tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Chłodny biszkopt wyciągnąć z formy i przeciąć na pół na dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy.
Przygotować krem śmietankowy: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć razem do misy miksera. Dodać cukier puder i waniliowy i ubić przez chwilę na gęsty krem.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do lekko ciepłej żelatyny w garnku dodawać stopniowo po łyżce kremu śmietankowego, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Po połączeniu żelatyny z ok. 4 łyżkami kremu, dodać do reszty kremu, mieszając energicznie trzepaczką, bo w chłodnym kremie żelatyna szybko tężeje.
Krem podzielić na pół.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w formie. Drugą połowę kremu włożyć do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i razem ze śmietankę roztopić w kąpieli wodnej. Miskę z czekoladą ściągnąć z pieca. Do ciepłej polewy dodać masło i wymieszać do połączenia.
Połowę chłodnej polewy wyłożyć na krem i wyrównać. Wstawić do zamrażarki na ok. 10 minut. Na stężałą polewę wyłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem biszkoptowym. Na wierzch wylać resztę polewy czekoladowej.
Ciasto wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki. Kroić dużym nożem zanurzonym we wrzątku i osuszonym ręcznikiem papierowym. (Rozgrzanym nożem łatwiej pokroić ciasto, ponieważ polewa mięknie w miejscu nacięcia i nie łamie się).